Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er borgerlig – ikke liberal

Der er opbrud i den borgerlige lejr for tiden. Venstre kan ikke holde styr på tropperne. Det er ganske naturligt, for de mange borgerlige partier er ikke alle liberale.

Der er meget snak om det borgerlige Danmarks fremtid for tiden. Nogle ser til Venstre for lederskab og ser, at det roder lidt for tiden. Jeg vil som partileder ikke blande mig i, hvordan andre partier ledes, eller hvem der ender i toppen. Det er helt op til medlemmerne af Venstre.


Dog synes jeg, det er interessant – og meget positivt – at der er flere måder at være borgerlig på. Der er flere holdninger i Venstre, og jeg ser det som en styrke for et parti, at meninger kan brydes. Med måde, selvfølgelig.


Jeg er partileder og peger på en borgerligt ledet regering. Men jeg er ikke, og bliver heller ikke liberal. Heller ikke, selv om vi kan pege på en liberal statsminister. Det er på tide, at vi dropper idéen om to blokke i dansk politik. Det er en myte skabt af medierne, som åbenbart ikke har tid og energi til at overskue mere end to politiske holdninger.


I stedet skal vi indse, at borgerlige holdninger og kampen for borgerlige frihedsrettigheder hører til hos mange partier og mange ideologier. Jeg er kristendemokrat og bakker kristendemokrati og personalisme op som ideologi. Ikke liberalismen. Jeg mener ikke, at markedet er løsningen på vores samfunds store udfordringer, og jeg ser ikke vækst som et ultimativt gode, der altid skal stræbes efter.


Til dem, der måtte sidde fast i blokkene, vil jeg bare lige nævne, at jeg heller ikke mener, at staten er løsningen, og ikke er socialist. Det er ikke enten liberal eller socialist – det er hverken eller.


De liberale har markedet, og socialisterne staten. Jeg har civilsamfundet som udgangspunkt, og mit politiske arbejde drejer sig mest om alt det, som sker i vores liv, når vi har fri. Om stærke foreninger og god relationer. Jeg tror, det er foreninger og ikke hverken offentlige konsulenter eller arbejde alene, som kan skabe god integration. Jeg tror på, det er familien og ikke hverken tvungne institutioner eller arbejdsmarkedets krav, der skal bestemme, hvem der passer børnene. Jeg tror på, det er os selv som mennesker, der skal tage et ansvar for klimaet og ikke alene vente på, at staten eller virksomhederne løser det hele for os. Stat og virksomheder skal OGSÅ tage ansvar, men ikke KUN.


Der er opbrud i den borgerlige lejr for tiden. Venstre kan ikke holde styr på tropperne. Det er ganske naturligt, for de mange borgerlige partier er ikke alle liberale. Det må Venstre indse, når vi skal finde sammen om finanslove i fremtiden. Der skal være plads til mere end én måde, at være borgerlig på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere
Af Martin Ågerup
06.07.20, 11:13
Kimen til den borgerlige krise blev lagt, da Fogh trak Venstre mod midten Læs mere