Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er borgerlig – ikke liberal

Der er opbrud i den borgerlige lejr for tiden. Venstre kan ikke holde styr på tropperne. Det er ganske naturligt, for de mange borgerlige partier er ikke alle liberale.

Der er meget snak om det borgerlige Danmarks fremtid for tiden. Nogle ser til Venstre for lederskab og ser, at det roder lidt for tiden. Jeg vil som partileder ikke blande mig i, hvordan andre partier ledes, eller hvem der ender i toppen. Det er helt op til medlemmerne af Venstre.


Dog synes jeg, det er interessant – og meget positivt – at der er flere måder at være borgerlig på. Der er flere holdninger i Venstre, og jeg ser det som en styrke for et parti, at meninger kan brydes. Med måde, selvfølgelig.


Jeg er partileder og peger på en borgerligt ledet regering. Men jeg er ikke, og bliver heller ikke liberal. Heller ikke, selv om vi kan pege på en liberal statsminister. Det er på tide, at vi dropper idéen om to blokke i dansk politik. Det er en myte skabt af medierne, som åbenbart ikke har tid og energi til at overskue mere end to politiske holdninger.


I stedet skal vi indse, at borgerlige holdninger og kampen for borgerlige frihedsrettigheder hører til hos mange partier og mange ideologier. Jeg er kristendemokrat og bakker kristendemokrati og personalisme op som ideologi. Ikke liberalismen. Jeg mener ikke, at markedet er løsningen på vores samfunds store udfordringer, og jeg ser ikke vækst som et ultimativt gode, der altid skal stræbes efter.


Til dem, der måtte sidde fast i blokkene, vil jeg bare lige nævne, at jeg heller ikke mener, at staten er løsningen, og ikke er socialist. Det er ikke enten liberal eller socialist – det er hverken eller.


De liberale har markedet, og socialisterne staten. Jeg har civilsamfundet som udgangspunkt, og mit politiske arbejde drejer sig mest om alt det, som sker i vores liv, når vi har fri. Om stærke foreninger og god relationer. Jeg tror, det er foreninger og ikke hverken offentlige konsulenter eller arbejde alene, som kan skabe god integration. Jeg tror på, det er familien og ikke hverken tvungne institutioner eller arbejdsmarkedets krav, der skal bestemme, hvem der passer børnene. Jeg tror på, det er os selv som mennesker, der skal tage et ansvar for klimaet og ikke alene vente på, at staten eller virksomhederne løser det hele for os. Stat og virksomheder skal OGSÅ tage ansvar, men ikke KUN.


Der er opbrud i den borgerlige lejr for tiden. Venstre kan ikke holde styr på tropperne. Det er ganske naturligt, for de mange borgerlige partier er ikke alle liberale. Det må Venstre indse, når vi skal finde sammen om finanslove i fremtiden. Der skal være plads til mere end én måde, at være borgerlig på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere
Af Martin Ågerup
18.10.19, 14:19
Der hvor kvaliteten er lav, kan højere normeringer forstærke den ringe kvalitet Læs mere
Af Anna Thygesen
18.10.19, 11:00
Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane. Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.10.19, 07:02
Hvor meget ved vi egentlig om konflikten, udover det mainstream-medierne fortæller os? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.10.19, 15:20
Selvom der er fuld blus på arbejdsmarkedet, kan vi så se hinanden i øjnene og påstå, at fællesskabet er klar til at gribe os, hvis dampen går af kedlerne? Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
16.10.19, 21:47
Tyrkiet og USA splitter NATO-alliancen fra hinanden. Dette understreger behovet for et stærkere europæisk samarbejde, som kan gøre EU mere uafhængig af NATO. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.10.19, 21:15
Han ser Rigsfællesskabet, Canada og Norge som modvægt til uhindret stormagtskonkurrence. Læs mere