Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er borgerlig – ikke liberal

Der er opbrud i den borgerlige lejr for tiden. Venstre kan ikke holde styr på tropperne. Det er ganske naturligt, for de mange borgerlige partier er ikke alle liberale.

Der er meget snak om det borgerlige Danmarks fremtid for tiden. Nogle ser til Venstre for lederskab og ser, at det roder lidt for tiden. Jeg vil som partileder ikke blande mig i, hvordan andre partier ledes, eller hvem der ender i toppen. Det er helt op til medlemmerne af Venstre.


Dog synes jeg, det er interessant – og meget positivt – at der er flere måder at være borgerlig på. Der er flere holdninger i Venstre, og jeg ser det som en styrke for et parti, at meninger kan brydes. Med måde, selvfølgelig.


Jeg er partileder og peger på en borgerligt ledet regering. Men jeg er ikke, og bliver heller ikke liberal. Heller ikke, selv om vi kan pege på en liberal statsminister. Det er på tide, at vi dropper idéen om to blokke i dansk politik. Det er en myte skabt af medierne, som åbenbart ikke har tid og energi til at overskue mere end to politiske holdninger.


I stedet skal vi indse, at borgerlige holdninger og kampen for borgerlige frihedsrettigheder hører til hos mange partier og mange ideologier. Jeg er kristendemokrat og bakker kristendemokrati og personalisme op som ideologi. Ikke liberalismen. Jeg mener ikke, at markedet er løsningen på vores samfunds store udfordringer, og jeg ser ikke vækst som et ultimativt gode, der altid skal stræbes efter.


Til dem, der måtte sidde fast i blokkene, vil jeg bare lige nævne, at jeg heller ikke mener, at staten er løsningen, og ikke er socialist. Det er ikke enten liberal eller socialist – det er hverken eller.


De liberale har markedet, og socialisterne staten. Jeg har civilsamfundet som udgangspunkt, og mit politiske arbejde drejer sig mest om alt det, som sker i vores liv, når vi har fri. Om stærke foreninger og god relationer. Jeg tror, det er foreninger og ikke hverken offentlige konsulenter eller arbejde alene, som kan skabe god integration. Jeg tror på, det er familien og ikke hverken tvungne institutioner eller arbejdsmarkedets krav, der skal bestemme, hvem der passer børnene. Jeg tror på, det er os selv som mennesker, der skal tage et ansvar for klimaet og ikke alene vente på, at staten eller virksomhederne løser det hele for os. Stat og virksomheder skal OGSÅ tage ansvar, men ikke KUN.


Der er opbrud i den borgerlige lejr for tiden. Venstre kan ikke holde styr på tropperne. Det er ganske naturligt, for de mange borgerlige partier er ikke alle liberale. Det må Venstre indse, når vi skal finde sammen om finanslove i fremtiden. Der skal være plads til mere end én måde, at være borgerlig på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Isabella Arendt (f. 1993) er formand for KD - Kristendemokraterne. Hun siger ofte noget om børn og brænder for alt, der har med vores hverdag og familieliv at gøre. Derudover er hun inkarneret klimaoptimist med tillid til det gode i mennesker. Hun har arbejdet med lykkeforskning, skrevet rapporter om arbejdslyst og er uddannet bachelor i statskundskab. Privat er hun gift med Caspar og bor i København.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.12.19, 13:09
Grønland meldte sig ud af EU (dengang EF) og er stadig en del af rigsfællesskabet. Boris Johnson kunne jo hjælpe Skotland med at forhandle en god aftale på plads. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.12.19, 11:16
Selvom jeg i mit indlæg talte om den rige hvide mand, så fik jeg endnu engang middelklassens hvide mands vrede at smage. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.19, 20:00
England trængte til en afgørelse – og fik det. Selv Margaret Thatcher må smile anerkendende fra de evige jagtmarker. Læs mere
Af Martin Ågerup
13.12.19, 16:02
Skaber briterne et ”Singapore i Nordsøen” eller et ”Venezuela i Nordsøen”? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.19, 11:55
De mener det, de englændere, de vil ud af EU. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.12.19, 11:15
Tillykke med valget. Tillykke til UK. Tillykke til Europa. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.12.19, 09:15
Man kan ikke tale om Grønland uden at pege på landets svøbe: Socialområdet. Den usynlige mur af problemer og fordomme er et samfundsproblem, som vi er nødt til at bede både de grønlandske og danske politikere om at gå helhjertet ind i. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
13.12.19, 08:27
Hvorfor er vi begyndt at hylde folk, der er utro? Læs mere
Af Søren Gade
12.12.19, 14:30
Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op. Læs mere