Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Asociale topskattelettelser

Hvis LA får gennemført partiets forslag om en lettelse af topskatten på 5 pct. vil det betyde, at borgere i Gentofte i gennemsnit vil få en skattelettelse på næsten 8000 kr. pr. voksen. På Langeland vil den gennemsnitlige gevinst være 163 kr. pr. voksen.

Disse tal dækker over, at de fleste overhovedet ikke får nogen skattelettelse. P.g.a. de høje indkomster er der flere i Nordsjælland, men selv her vil hoveparten ikke få glæde af LA's krav til efterårets forhandlinger.

Den markante topskattelettelse virker m.a.o. både socialt og geografisk skæv. De der har i forvejen, får endnu mere. De, der ikke har, står tilbage med en lang næse. Det er så hamrende asocialt, at man må tage sig til hovedet.

LA's kronargument er, at topskattelettelser vil øge det såkaldte arbejdsudbud og dermed beskæftigelsen. Nu er arbejdsudbud og beskæftigelse ikke det samme. At man er villig til at arbejde mere, er ikke det samme som at man faktisk får mulighed for det. Der er masser af arbejdsløse, som hellere end gerne vil arbejde, men det får de på ingen mulighed for af den enkle grund at der ikke er jobs til dem. Det har intet at gøre med, at de velstillede får skattelettelser.

Dertil kommer, at det er svagt funderet i virkeligheden, at topskattelettelser vil få folk til at arbejde mere. Jo, det spiller ind i de regnemodeller, som anvendes i Finansministeriet, men det er og bliver teoretiske modeller, som ikke er det samme som den faktiske vikelighed. Og der er til stadighed en faglig diskussion blandt økonomer om, hvorvidt skattelettelser i toppen har den virksning på folks adfærd, som det forudsættes.

Det er muligt, at nogle får et stærkere incitament til at arbejde mere, hvis de skal betale mindre i skat af den sidst tjente krone. Men der er andre, som er mere optaget af fritid og som derfor får en tilskyndelse til at arbejde mindre. Fordi skattelettelserne giver dem den samme indtægt ved mindre arbejde. Og så er der andre igen, som er tordnende ligeglade. Det er nok de fleste. De vil arbejde som de hele tiden har gjort og ellers sige mange tak for skattelettelsen. Hvis de ellers befinder sig i ét af de højere indkomstlag.

Under alle omstændigheder kan de tvivlsomme effekter på arbejdsudbud og beskæftigelse ikke begrunde den stigende ulighed, som topskattelettelserne vil medføre. Og de kan ikke begrunde det tab af velfærd, som også vil blive konsekvensen.

En styrke ved det danske samfund er sammenhængskraften. Modsat mange andre steder i verden har vi ikke voldsomme konflikter. Det skyldes i første række en høj grad af lighed og velfærdssamfundet. Som Grundvig skrev i sin tid: "Hvor få har for meget og færre for lidt".

Nu er Anders Samuelsen mere inspireret af Saxo Bank end af Grundtvig, så det er næppe en verslinie, som påvirker ham. Alligevel er det værd at have i baghovedet, at det tog mange år at opbygge velfærdssamfundet, men at det ikke vil tage langt tid at nedbryde det. Hvis det er, hvad man ønsker.

Mange af de såkaldte politiske eksperter mener, at Dansk Folkeparti til sin tid vil acceptere topskattelettelserne ved at få store lunser på udlændingeområdet. Det kan jeg dårligt forestille mig. Det vil være ren harakiri i forhold til vælgergrupper, som ikke får skattelettelser men i stadet forringet velfærd.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil

Holger K. Nielsen (f. 1950) blev valgt ind i Folketingen første gang i 1981. Siden da har han været partiformand for SF, skatteminister og udenrigsminister. I dag er Holger K. Nielsen EU-, forsvars- og udenrigsordfører for SF. Holger blogger om konflikter i verdens brændpunkter og Danmarks svar herpå.

Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
20.03.18, 16:37
Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.03.18, 12:42
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet. Læs mere
Af Josephine Fock
20.03.18, 09:37
Hvis du vil være sikker på, at PET ikke uberettiget ligger inde med oplysninger om dit sexliv, dit sociale netværk og din gæld, skal du aktivt kontakte dem selv. Det burde ikke være nødvendigt i et retssamfund. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.03.18, 08:16
Gode fagbøger rejser fælles anliggender, men medierne ser dem åbenbart ikke eller tier dem ihjel. Læs mere
Af Angela Brink
19.03.18, 02:40
Alt tyder på, at DR i løbet af de næste fem år skal spare 20 procent. Og at de politikere, der kritiserer spare-udspillet, kan gøre det helt omkostningsfrit. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.03.18, 16:12
Når virkeligheden ikke gør, som man vil, må man finde på dårlige undskyldninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
18.03.18, 09:17
Der bør indføres flere målrettede sanktioner mod Putins indercirkel. Læs mere
Af Signe Munk
16.03.18, 17:00
En nedskæring på 700 mio. er et økonomisk cirkelspark til DR med store konsekvenser for dansk kultur. Læs mere
Af Christina Egelund
16.03.18, 16:54
Det er faldet mange for brystet, at Liberal Alliance i øjeblikket kører en stor udendørs kampagne i København med teksten: ”Ingen kæmper hårdere for billigere biler. Indtil nu er en VW Passat blevet 104.800 kroner billigere.” Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her