*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Asociale topskattelettelser

Hvis LA får gennemført partiets forslag om en lettelse af topskatten på 5 pct. vil det betyde, at borgere i Gentofte i gennemsnit vil få en skattelettelse på næsten 8000 kr. pr. voksen. På Langeland vil den gennemsnitlige gevinst være 163 kr. pr. voksen.

Disse tal dækker over, at de fleste overhovedet ikke får nogen skattelettelse. P.g.a. de høje indkomster er der flere i Nordsjælland, men selv her vil hoveparten ikke få glæde af LA's krav til efterårets forhandlinger.

Den markante topskattelettelse virker m.a.o. både socialt og geografisk skæv. De der har i forvejen, får endnu mere. De, der ikke har, står tilbage med en lang næse. Det er så hamrende asocialt, at man må tage sig til hovedet.

LA's kronargument er, at topskattelettelser vil øge det såkaldte arbejdsudbud og dermed beskæftigelsen. Nu er arbejdsudbud og beskæftigelse ikke det samme. At man er villig til at arbejde mere, er ikke det samme som at man faktisk får mulighed for det. Der er masser af arbejdsløse, som hellere end gerne vil arbejde, men det får de på ingen mulighed for af den enkle grund at der ikke er jobs til dem. Det har intet at gøre med, at de velstillede får skattelettelser.

Dertil kommer, at det er svagt funderet i virkeligheden, at topskattelettelser vil få folk til at arbejde mere. Jo, det spiller ind i de regnemodeller, som anvendes i Finansministeriet, men det er og bliver teoretiske modeller, som ikke er det samme som den faktiske vikelighed. Og der er til stadighed en faglig diskussion blandt økonomer om, hvorvidt skattelettelser i toppen har den virksning på folks adfærd, som det forudsættes.

Det er muligt, at nogle får et stærkere incitament til at arbejde mere, hvis de skal betale mindre i skat af den sidst tjente krone. Men der er andre, som er mere optaget af fritid og som derfor får en tilskyndelse til at arbejde mindre. Fordi skattelettelserne giver dem den samme indtægt ved mindre arbejde. Og så er der andre igen, som er tordnende ligeglade. Det er nok de fleste. De vil arbejde som de hele tiden har gjort og ellers sige mange tak for skattelettelsen. Hvis de ellers befinder sig i ét af de højere indkomstlag.

Under alle omstændigheder kan de tvivlsomme effekter på arbejdsudbud og beskæftigelse ikke begrunde den stigende ulighed, som topskattelettelserne vil medføre. Og de kan ikke begrunde det tab af velfærd, som også vil blive konsekvensen.

En styrke ved det danske samfund er sammenhængskraften. Modsat mange andre steder i verden har vi ikke voldsomme konflikter. Det skyldes i første række en høj grad af lighed og velfærdssamfundet. Som Grundvig skrev i sin tid: "Hvor få har for meget og færre for lidt".

Nu er Anders Samuelsen mere inspireret af Saxo Bank end af Grundtvig, så det er næppe en verslinie, som påvirker ham. Alligevel er det værd at have i baghovedet, at det tog mange år at opbygge velfærdssamfundet, men at det ikke vil tage langt tid at nedbryde det. Hvis det er, hvad man ønsker.

Mange af de såkaldte politiske eksperter mener, at Dansk Folkeparti til sin tid vil acceptere topskattelettelserne ved at få store lunser på udlændingeområdet. Det kan jeg dårligt forestille mig. Det vil være ren harakiri i forhold til vælgergrupper, som ikke får skattelettelser men i stadet forringet velfærd.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Holger K. Nielsen (f. 1950) blev valgt ind i Folketingen første gang i 1981. Siden da har han været partiformand for SF, skatteminister og udenrigsminister. I dag er Holger K. Nielsen EU-, forsvars- og udenrigsordfører for SF. Holger blogger om konflikter i verdens brændpunkter og Danmarks svar herpå.

Seneste blogs
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
06.12.17, 22:02
Hvordan det lykkedes islamisten Sherin Khankan at få vendt mediedanmark mod Naser Khader. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her