*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Arven efter Anders Fogh

I et stort opsat interview i Berlingske i weekenden forsøger Anders Fogh at retfærdiggøre sin økonomiske politik, da han var statsminister. "Der er ikke noget at komme efter", lyder det mantra, som har lydt så mange gange før.

Anders Fogh er tydeligvis øm overfor et eftermæle, der ikke er blevet helt så storslået, som han havde regnet med. For slog han ikke både Poul Nyrup, Mogens Lykketoft og Helle Thorning eftertrykkeligt? Var han ikke i stand til at holde statsministerposten på Venstre-hænder i næsten et ti-år. Jovist, men han efterlod også så massive økonomiske problemer til sine efterfølgere, at de stadig døjer med dem. Det er interessant, at der har været total radiotavshed fra ledende Venstre-folk i forhold til Fogh's vasken hænder. Hvis de sagde deres ærlige mening, ville de utvivlsomt sige, at der er en masse at komme efter.

Fogh praler af, at han snød Lykketoft op til folketingsvalget i 2005. Det har intet på sig. Derimod snød han medierne og offentligheden, som fik prakket på ærmet, at han havde en stor sæk på ryggen med 24 mia. kr i velfærdsforbedringer. De 24 mia blev i valgkampen brugt til at løse stort set alle problemer, som måtte komme op. 24 mia. kr er mange penge, men det var penge over en 4-årsperiode, så reelt var sækken så lille at den knap nok kunne dække den almindelige opdrift i de offentlige udgifter i form af demografi m.v.

Det var vi nogle, som forsøgte at påpege, men det blev for teknisk til at medierne gad beskæftige sig med det. Fogh undrer sig også i dag over, at medierne ikke var mere kritisk, for han var udmærket klar over, at der var relativt få penge til velfærd. Ligesom Lykketoft og vi andre var det.

Det var ikke Lykketoft, men vælgerne og medierne, som blev snydt. Ikke desto mindre er det interessant, at Fogh i dag indrømmer manipulationen.

Fogh's økonomiske politik var slem nok. Værre var dog hans beslutning om at lade Danmark deltage i Irak-krigen. (Det omtaler interviewet ikke - formentlig fordi Fogh har forbeholdt sig at han kun vil snakke om den økonomiske politik). Men Irak-krigen var en katastrofe, som stadig kaster lange skygger over.

Bush og Fogh troede, at de kunne gennemføre demokrati i Irak gennem en militær intervention. Da Saddam Husseins statue blev væltet, sammenlignede mange med Murens fald i 1989. Det tør siges, at de blev klogere.

For der blev efterladt et ragnarok, som er en væsentlig årsag til det kaos, vi ser i dag. Islamisk Stat er en direkte udløber af Irak-krigen. De stærke mænd i IS er tidligere Saddam Hussein-officerer, som efter interventionen gik under jorden, men som nu er dukket op i IS for at generobre magten i en endnu mere pervers udgave. De er ikke religiøse, men bruge religionen som dække for en kamp der handler om rå magt.

Efter Irak fulgte Afghanistan, hvor det samme billede tegnede sig. Vesten (incl. Danmark) intervenerer militært og resultatet bliver en styrkelse af de ekstreme kræfter.

Irak-krigen var decideret ulovlig. Udenrigsministeriet forsøgte at hvidvaske beslutningen gennem et finslebet juridisk notat, men blev med det samme underløbet af Anders Fogh, som højstemt messede, at "hvis man skal vælge mellem demokrati og diktatur, vælger man demokratiet". M.a.o: formålet var at skabe demokrati gennem et regimeskifte. Per Stig Møller sagde spagfærdigt, at det ikke handlede om et regimeskifte, men der var ikke så meget at gøre i forhold til Anders Fogh-doktrinen, som ikke engang med en hårsbredde adskilte sig fra George W Bush.

Jo, der er meget at komme efter, Anders Fogh Rasmussen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Holger K. Nielsen (f. 1950) blev valgt ind i Folketingen første gang i 1981. Siden da har han været partiformand for SF, skatteminister og udenrigsminister. I dag er Holger K. Nielsen EU-, forsvars- og udenrigsordfører for SF. Holger blogger om konflikter i verdens brændpunkter og Danmarks svar herpå.

Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er SOSU’en eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her