*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skattesnylterne

Med offentliggørelsen af de såkaldte Panama-dokumenter er der igen kommet fokus på international skattespekulation. Eller skattesnyd, som det ret beset er. Det er godt, for det er et stigende problem, som undergraver velfærdssamfundet samtidig med at det har katastrofale konsekvenser for de fattige i u-landene.

Afsløringerne er et stykke gedigent journalistisk arbejde. Undersøgende journalistik når det er bedst og nok så vigtigt: der er tale om et internationalt samarbejde, hvor man endog er i stand til at koordinere offentliggørelsen over hele verden. Når nu ikke politikerne kan finde ud af at samarbejde ordentligt om at bekæmpe skattesnyd, er det godt at journalisterne kan.

Indtil videre har vi formentlig kun set toppen af isbjerget. Der kan forventes flere afsløringer, men allerede nu kan det konstateres, at en bred vifte af rigmænd kynisk spekulerer i at investere i skuffeselskaber i skattelyttelande med det ene formål ikke at bidrage til det fællesskab, de ellers nyder godt af. Også politikere er inddraget. Ikke overraskende er Putin også hvad angår økonomiske transaktioner en svindler. Færre havde nok forventet, at afsløringerne har skabt en regeringskrise i Island, fordi den islandske statsminister også har haft fingrene nede i kagedåsen. Det er ikke sjovt for de mange "banditter i habitter" der i egen selvforståelse er alt for pæne til at blive karakteriseret som forbrydere.

Skatteunddragelse er et enormt problem. Det er af gode grund svært at få helt præcise tal, men EU-Kommissionen skønnede for nogle år siden at der indenfor EU unddrages for ca 7,5 mia. kr. årligt. Ifølge den anerkendte NGO, Oxfam (der arbejder sammen med IBIS i Danmark) er der på globalt plan gemt værdier for svimlende 7.600 milliarder dollars i skattely. I Afrika er manglen på skatteindtægter pga skattely på niveau med udviklingshjælpen. Skattefiduserne skal så også ses i sammenhæng med, at ulighederne i verden vokser eksplosivt. En lille økonomisk elite ejer stadig mere. De 1% rigeste ejer lige så meget som de resterende 99% af os. Verdens 62 rigeste ejer det samme som de 3,6 mia fattigste i verden.

Disse enorme uligheder er helt uholdbare. De fattigste vil ikke i længden finde sig i dem. De vil bevæge sig imod de rige områder som økonomiske flygtninge eller de vil gøre direkte oprør. Ulighederne hæmmer den økonomiske vækst: når formuerne hober sig op i død kapital hos familier og enkeltpersoner går det ud over investeringerne, samtidig med at efterspørgslen hæmmes af manglende købekraft.

Nødvendigheden af at mindske ulighederne i verden skærpes af den voldsomme skattespekulation. Vi bliver ikke rigere af en økonomisk sektor, hvor aktiviterene består i at oprette tomme skuffeselskaber (med af og til afdøde direktører) med de ene formål at undgå skattebetaling. Det kan imidlertid ikke gøres indenfor de enkelte nationalstater. Med den økonomiske globalisering og teknologien er det muligt indenfor sekunder at flytte formuer fra det ene sted til det andet. Det er helt afgørende med et stærkere internationalt samarbejde mellem landenes skattemyndigheder og international lovgivning, som sikrer automatisk informationsudveksling og krav om skattebetaling.

Der ligger en vanskelighed i, at der formentlig altid vil være usolidariske elementer, der som Panama spekulerer i at være hjemsted for skattelyaktiviteter. Overfor dem skal der lægges et politisk pres. Det kan gøres i politiske fora som det har været tilfældet i forhold til eksempelvis Luxembourg og Schweiz. Eller de kan blacklistes som lande, resten af verden tager afstand fra. Det er svært men verden er nødt til at handle.

I Danmark er indtil videre Nordea og Jyske Bank kommet i fedtefadet. Begge afviser at have gjort noget galt, men de er altså nødt til at komme med bedre forklaringer end dem, vi indtil nu har hørt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Holger K. Nielsen (f. 1950) blev valgt ind i Folketingen første gang i 1981. Siden da har han været partiformand for SF, skatteminister og udenrigsminister. I dag er Holger K. Nielsen EU-, forsvars- og udenrigsordfører for SF. Holger blogger om konflikter i verdens brændpunkter og Danmarks svar herpå.

Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her