Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark bør støtte Canada

Canada er gerådet ud i et kæmpeslagsmål med Saudi-Arabien.

Baggrunden er, at den canadiske udenrigsminister, Chrystia Freeland, i sidste uge offentliggjorde et tweet, hvor hun krævede frigivelse af fængslede menneskerettighedsaktivister, herunder kvinderettighedsadvokaten Samar Badawi. Det faldt saudierne så meget for brystet, at de straks indledte en gengældelsesaktion. Den canadiske ambassadør blev udvist. Saudiske studerende i Canada blev kaldt hjem. Saudi-Arabien forbereder en handelsblokade, som bl.a. vil ramme canadisk eksport af korn. Spændingerne forstærkes dag for dag.

Ja, man skal passe på med at være for meget på Twitter, og hvis man kommer til at træde det reaktionære saudiske monarki over tæerne, kan det gå galt. Hvilket dog ikke kan skjule, at den canadiske udenrigsminister har fuldstændig ret i sin kritik. For det saudiske regime er i ét og alt forfærdeligt. Det er religiøst funderet i den såkaldte wahabisme, der er én af de mest reaktionære og undertrykkende retninger inden for islam. Landet er kvindeundertrykkende i en grad, så det for nylig blev en stor mediehistorie, at kvinderne nu har fået lov til at køre bil. Oppositionelle fængsles og straffes med enten piskeslag eller dødsstraf. Saudi-Arabien sponsorerer terrorisme rundt omkring i verden – Saudi-Arabien tager officielt afstand fra al-Qaeda og Islamisk Stat, men begge organisationer er næret ved den saudiske slanges bryst. Saudi-Arabien fører en brutal krig i Yemen og straffer prompte et land som Qatar, fordi landet ikke afviser alt, hvad der kommer fra Iran.

Der er al mulig grund til at kritisere menneskerettighederne i Saudi-Arabien, og man skulle derfor også tro, at Canadas allierede i f.eks. Nato kom deres alliancepartner til undsætning. Men det er åbenbart ikke tilfældet. USA vil ikke røre sagen med en ildtang – Trump hader den canadiske premierminister, Justin Trudeau, lige så meget, som han elsker den saudiske kronprins Mohammed bin Salman Al Saud. Så fra USA er der total afvisning – nærmere skadefryd – over, at det liberale Canada er kommet i klemme.

Men hvad så med Canadas allierede i Europa? Her er der højst en mumlen om, at det er trist, at forholdet mellem Canada og Saudi-Arabien er blevet forværret. Ja, gu’ er det trist, men ville det ikke være på sin plads at give Canada en smule moralsk støtte, når nu landet siger det, alle godt ved er rigtigt, og som burde siges af alle?

For sagen handler ikke kun om Canada, men også om vore relationer i Mellemøsten. Det er mærkeligt, at USA har gjort Iran til den store Satan, samtidig med at Trump fletter fingre med det saudiske monarki. Der er ikke meget godt at sige om Iran, men hvad angår menneskerettighedsovertrædelser og terrorfinansiering er Saudi-Arabien helt på niveau. De vestlige dobbeltstandarder i forhold til Mellemøsten er uholdbare.

Hvis man skal tro Trump og hans sikkerhedsrådgiver, John Bolton, forbereder USA et større anslag på Iran. Hvad det konkret kommer til at betyde, ved vi endnu ikke, men konsekvenserne kan blive voldsomme. Det står hen i det uvisse, hvad europæerne vil gøre i en sådan situation. Indtil da kunne vi tage os sammen og støtte Canada i forhold til det pres, det udsættes for fra Saudi-Arabien. Også for at balancere den helt skæve amerikanske politik. Unægteligt en opgave også for den danske udenrigsminister.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Holger K. Nielsen (f. 1950) blev valgt ind i Folketingen første gang i 1981. Siden da har han været partiformand for SF, skatteminister og udenrigsminister. I dag er Holger K. Nielsen EU-, forsvars- og udenrigsordfører for SF. Holger blogger om konflikter i verdens brændpunkter og Danmarks svar herpå.

Seneste blogs
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.11.18, 08:21
De arbejdende ved DSB mødes med agressiv fremfærd og revolverdiplomati fra DSB's ledelse og Dansk Industri. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.11.18, 12:16
En statsminister er minister for hele Danmark. Den evne har Støjberg ikke. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.11.18, 11:45
Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her