Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark bør støtte Canada

Canada er gerådet ud i et kæmpeslagsmål med Saudi-Arabien.

Baggrunden er, at den canadiske udenrigsminister, Chrystia Freeland, i sidste uge offentliggjorde et tweet, hvor hun krævede frigivelse af fængslede menneskerettighedsaktivister, herunder kvinderettighedsadvokaten Samar Badawi. Det faldt saudierne så meget for brystet, at de straks indledte en gengældelsesaktion. Den canadiske ambassadør blev udvist. Saudiske studerende i Canada blev kaldt hjem. Saudi-Arabien forbereder en handelsblokade, som bl.a. vil ramme canadisk eksport af korn. Spændingerne forstærkes dag for dag.

Ja, man skal passe på med at være for meget på Twitter, og hvis man kommer til at træde det reaktionære saudiske monarki over tæerne, kan det gå galt. Hvilket dog ikke kan skjule, at den canadiske udenrigsminister har fuldstændig ret i sin kritik. For det saudiske regime er i ét og alt forfærdeligt. Det er religiøst funderet i den såkaldte wahabisme, der er én af de mest reaktionære og undertrykkende retninger inden for islam. Landet er kvindeundertrykkende i en grad, så det for nylig blev en stor mediehistorie, at kvinderne nu har fået lov til at køre bil. Oppositionelle fængsles og straffes med enten piskeslag eller dødsstraf. Saudi-Arabien sponsorerer terrorisme rundt omkring i verden – Saudi-Arabien tager officielt afstand fra al-Qaeda og Islamisk Stat, men begge organisationer er næret ved den saudiske slanges bryst. Saudi-Arabien fører en brutal krig i Yemen og straffer prompte et land som Qatar, fordi landet ikke afviser alt, hvad der kommer fra Iran.

Der er al mulig grund til at kritisere menneskerettighederne i Saudi-Arabien, og man skulle derfor også tro, at Canadas allierede i f.eks. Nato kom deres alliancepartner til undsætning. Men det er åbenbart ikke tilfældet. USA vil ikke røre sagen med en ildtang – Trump hader den canadiske premierminister, Justin Trudeau, lige så meget, som han elsker den saudiske kronprins Mohammed bin Salman Al Saud. Så fra USA er der total afvisning – nærmere skadefryd – over, at det liberale Canada er kommet i klemme.

Men hvad så med Canadas allierede i Europa? Her er der højst en mumlen om, at det er trist, at forholdet mellem Canada og Saudi-Arabien er blevet forværret. Ja, gu’ er det trist, men ville det ikke være på sin plads at give Canada en smule moralsk støtte, når nu landet siger det, alle godt ved er rigtigt, og som burde siges af alle?

For sagen handler ikke kun om Canada, men også om vore relationer i Mellemøsten. Det er mærkeligt, at USA har gjort Iran til den store Satan, samtidig med at Trump fletter fingre med det saudiske monarki. Der er ikke meget godt at sige om Iran, men hvad angår menneskerettighedsovertrædelser og terrorfinansiering er Saudi-Arabien helt på niveau. De vestlige dobbeltstandarder i forhold til Mellemøsten er uholdbare.

Hvis man skal tro Trump og hans sikkerhedsrådgiver, John Bolton, forbereder USA et større anslag på Iran. Hvad det konkret kommer til at betyde, ved vi endnu ikke, men konsekvenserne kan blive voldsomme. Det står hen i det uvisse, hvad europæerne vil gøre i en sådan situation. Indtil da kunne vi tage os sammen og støtte Canada i forhold til det pres, det udsættes for fra Saudi-Arabien. Også for at balancere den helt skæve amerikanske politik. Unægteligt en opgave også for den danske udenrigsminister.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Holger K. Nielsen (f. 1950) blev valgt ind i Folketingen første gang i 1981. Siden da har han været partiformand for SF, skatteminister og udenrigsminister. I dag er Holger K. Nielsen EU-, forsvars- og udenrigsordfører for SF. Holger blogger om konflikter i verdens brændpunkter og Danmarks svar herpå.

Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.19, 08:07
Alene rettigheder kan blive krænket. Følelser kan kun blive såret. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her