<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der findes ikke ensidige løsninger på indvandrerproblematikken

Den nye danske film Shorta sender et vigtig signal om indvandrerproblematikkens kompleksitet

I dagens BT kunne man læse en interessant artikel om en flok indvandrerdrenge, som har deres faste tilholdssted på Birkerød bibliotek. De har fået ry for at være ballademagere, som skaber utryghed blandt bibliotekets øvrige brugere. BT’s journalist laver et interview med dem. Interviewet synes at bekræfte rygtet.

Og det bekræfter selvsagt det stærkt kritiske, negative billede af indvandrermiljøet, som en ret stor del af den danske befolkning deler.

Jeg så forleden den nye danske film Shorta. En blændende god film. Noget af det bedste danske, jeg længe har set.

Vi får en historie, som ligner noget, der endnu ikke er set i Danmark, men som er meget tæt på noget, der godt kunne ske. Der opstår et sammenstød mellem politiet og indvandrerne, som i dagens løb vokser til uanede højder af dramatik. Alt sammen holdt i noget, der ligner en meget realistisk farve.

I dramaet er der intet sort-hvidt. Der er dumme svin og gode mennesker på begge sider, og i de karakterer, vi følger særlig tæt, er der både det gode og det onde. Nuancerne er hårfine og stærke.

På den måde formår filmen at give et meget komplekst, troværdigt billede af hele indvandrer-tematikken. Det er slet ikke en ensidigt Black lives matter-farvet film.

Samtlige politiske meningstilkendegivere i indvandrerdebatten burde se filmen.

Dens kompleksitet er kolossalt vigtig. Den opfordrer til at give slip på ensidige løsninger. Den spiller ikke selv ud med løsninger. Den må tværtimod siges at være ret mørk, hvad det angår. Den synes at anslå sagens uløselighed.

Men i det mindste fortæller den os med dens uhyre nuancerede syn på sagen, at vi ikke kan kæmme alt og alle over én kam i denne sag. Vi er i den grad nødt til at have blik for nuancerne. Ellers gør vi alt værre, end det allerede er, og rykker endnu længere væk fra en langtidsløsning.

Filmen har undervejs en ytring, som kan stå som en vigtig nøgle til forståelse af en del af problematikken.

En indvandrermor siger til den barske politibetjent Mike, som også viser sig at have fine nuancer:

”Hvis man altid bliver behandlet som noget, man ikke er, så ender man med at tro på det.” Den sætning kunne stå som en overskrift over filmen. Den er relevant for alle parter i den. Og dermed også relevant for en vej ud af problemerne i det virkelige Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Henrik Højlund (f. 1960) er valgmenighedspræst i Aarhus Bykirke, tidligere sognepræst i Østjylland og på Nørrebro og fhv. formand for Evangelisk Luthersk Netværk, debattør og forfatter, gæstelærer på Menighedsfakultetet.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere
Af Annika Smith
03.12.20, 16:20
At stille bind og tamponer frit til rådighed på offentlige toiletter kan derfor også kun gå for langsomt Læs mere
Af Harun Demirtas
03.12.20, 14:13
Der er altid en økonomisk krise, når vi forhandler overenskomster. Nu må det være nok. Læs mere
Af Søren Gade
03.12.20, 13:00
En konference om Europas fremtid risikerer at blive et skalkeskjul for de kræfter i Europa, som ønsker større centralisering og mere magt til EU.  Læs mere
Af Gitte Seeberg
03.12.20, 10:44
I denne vanskelige tid har vi ikke brug for at grave grøfterne dybere, end de allerede er. Læs mere
Af Isabella Arendt
03.12.20, 10:05
Det kan vække undren, at regeringen tredobler generationsskifteskatten, når vores naboer i Norge og Sverige med stor succes har afskaffet den, og derved understøtter mange af de virksomheder, der er livsblodet for et bredt og mangfoldigt erhvervsliv. Læs mere
Af Henrik Højlund
02.12.20, 20:20
En af Hongkongs markante demokratiforkæmpere, Ted Hui, er i Danmark for tiden. Men den danske regering vil ikke mødes med ham. Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
02.12.20, 17:39
Danmark er nu under observation af EU-Kommissionen pga. regeringens lemfældige forhold til retsstatsprincippet – det er simpelthen så flovt. Læs mere