Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

I Nordirland må man nu gerne slå børn i fødeklar tilstand ihjel

Parlamentet i London har tvunget en lov igennem i Nordirland, som tillader bl.a. abort af børn med Downs syndrom helt frem til fødslen.

Forleden kunne jeg på internettet læse om en britisk parlamentsbeslutning i sidste uge. Kun lige dér på nettet fandt jeg det. Jeg er ikke stødt på det i én eneste avis eller andetsteds i medieverdenen. Jeg skal selvfølgelig ikke kunne sige, at informationen ikke er forekommet andre steder. Så medieorienteret er jeg ikke. Men ikke desto mindre. Parlamentsbeslutningen burde have kaldt på store forsideoverskrifter. Beslutningen er grum og grusom.

Den handler om, at det britiske parlament onsdag i sidste uge gennemtvang en abortlov for Nordirland, der er mere ekstrem end den, der er gældende for Storbritannien som helhed. Og det på trods af en stor underskriftsindsamling og et flertal imod loven i det lokale parlament i Belfast.

Loven tillader bl.a. abort af ufødte børn med Downs syndrom helt frem til fødslen.

Den 24-årige Heidi Crowter, der selv har Downs syndrom, har sammen med 18.000 nordirske underskrivere krævet, at parlamentet i London skrottede den nye lovgivning.

I en tale foran Downing Street forud for afstemningen sagde Heidi Crowter:

”Jeg beder bare om, at de (parlamentsmedlemmerne) respekterer Nordirlands egen afstemning og sikrer lighed i livmoderen for enhver baby. Jeg er selv en person, der har Downs syndrom, og denne lov gør mig vred, den får mig til at føle, at det havde været bedre, hvis jeg var død. Det sender et virkelig negativt signal. For som det siges i en klassisk sang: You are amazing just the way you are… Loven, der tillader abort op til fødsel for ikke-dødelige handicap som mit, er direkte diskrimination i livmoderen”.

Det er ubegribeligt, at den slags politiske beslutninger kan finde sted stort set under mediernes radarhøjde.

Og dog. Jeg ved det godt. Vi har vænnet os til det. Fri abort har vi for længst vænnet os til. Og med den tilvænning er der skabt grobund for, at vi også lever nogenlunde fredeligt med abort af børn med f.eks. Downs syndrom helt frem til fødslen, selvom vi er mange, der er i familie med eller kender mennesker med Downs syndrom – og oplever, at de kan lyse tilværelsen mere op end mange af os uden syndromet kan. Og derfor elsker vi dem.

Men i Nordirland må de ikke desto mindre gerne slås ihjel i fødeklar tilstand.

Lad mig minde om Kim Larsens vigtige modrøst i sangen ”Vi er dem”:

Vi er dem, de andre ikke må lege med
Vi er det dårlige selskab
Vi har en svag karakter og en billig fantasi
Det' da godt, at vi blev født, før aborten den blev fri
Vi er dem, de andre ikke må lege med
Vi er det dårlige selskab
Vi har en svag karakter og en billig fantasi
Det' da godt, at vi blev født, før aborten den blev fri
Oh yeah

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Henrik Højlund (f. 1960) er valgmenighedspræst i Aarhus Bykirke, tidligere sognepræst i Østjylland og på Nørrebro og fhv. formand for Evangelisk Luthersk Netværk, debattør og forfatter, gæstelærer på Menighedsfakultetet.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en Regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangs vaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet, lukning af domstolene og neddrosling af medier som TV2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere