Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis ikke du er klar til at forsvare liberale værdier, er du bare en nytteløs salonliberal

Verden bliver kun liberal og velhavende ved, at samfundsmodellen er udrustet med evnen og viljen til at forsvare sig.

Den mest opsigtsvækkende nyhed i den forgangne uge var uden tvivl, at historikeren med meget mere Bo Lidegaard har ændret sin holdning med hensyn til Europas ydre grænser. I et interview i Weekendavisen sagde han lige ud, at han tog fejl i 2015, og at de ydre grænser bør være effektivt lukkede.

Det har Bo Lidegaard naturligvis ret i. Og det er absolut ikke nogen skam at sige, at man er blevet klogere. Det er trods alt en ret, alle mennesker har, men som for få vælger at benytte sig af.

Bo Lidegaard var ikke den første danske historiker med rødder i centrum-venstre, der erkendte, at de ydre grænser skal være lukkede. I efterspillet til flygtningekrisen i 2015 var det også en erkendelse, Uffe Østergaard nåede frem til og udtrykte offentligt.

Måske er det ikke nogen tilfældighed, at det netop er historikere, der nu siger, at grænserne skal være lukkede? I hvert fald er det helt igennem historieløse MF’ere som RV’s Kathrine Olldag og EL’s Rosa Lund, som påstår, at mure ikke virker i forhold til at beskytte grænser.

Tænk, hvad generationer af kinesiske kejsere, generationer af romerske kejsere og utallige fyrster og stormænd i hele verden gennem tiden kunne have sparet af ressourcer, hvis de blot havde lyttet til råd fra mennesker som Olldag og Lund.

”Den der mur til at holde mongolerne ude? Den skal De absolut ikke spilde tid og penge på, Deres himmelske majestæt”. Jeg ved ikke, hvordan man i gamle dage kunne blive straffet for dårlig rådgivning i Kina. Men der ville nok være faldet en reaktion i den skrappere ende.

Når centrum-venstreintellektuelle nu kan få sig selv til at sige, at Europas grænser skal være lukkede, ligger det umiddelbart for, at de også siger lidt om årsagerne. Det kunne lyde sådan her:

Der bør ikke bo mennesker fra Stormellemøsten i Europa i et større omfang, end der gør nu. Vi har med andre ord allerede nået grænsen for, hvad kontinentet kan absorbere, hvis der ikke skal ske en gradvis underminering af den europæiske kultur og de europæiske traditioner.

I Europa går vi ind for et sæt af grundlæggende rettigheder til alle mennesker. Disse rettigheder omfatter blandt andet – men bestemt ikke udelukkende – ytringsfrihed, religionsfrihed og frihed til kvinder, så de kan leve deres liv, som de ønsker, uden patriarkalsk undertrykkelse. Desuden går vi ind for verdsligt styre, og vi tror på, at lov og orden for det første skal opretholdes i det hele taget, og for det andet opretholdes alene gennem legitim magtudøvelse.

Alt dette er udgangspunktet for en kultur, hvor vi ønsker et lavt niveau af vold og trusler i samfundet. Hvor vi grundlæggende tror på alle menneskers iboende værdighed. Og hvor vi grundlæggende tror på, at mennesket lader sig bevæge og overbevise af rationelle argumenter og henvisning til fælles værdier.

Det er et forsvindende mindretal af etniske europæere som ønsker, at noget af dette skal ændres. Det skyldes, at den europæiske samfundsmodel giver et bedre liv og mere værdighed til almindelige mennesker end nogen anden. Ligesom det under den europæiske samfundsmodel er bedre at være økonomisk mindrebemidlet eller tilhøre et mindretal, end det er nogen andre steder i verden.

Derfor ønsker kun en beskeden andel af de etniske europæere, at der rejser mennesker ind i Europa og bosætter sig, hvorefter de går i gang med nedbryde den samfundsmodel, de fleste foretrækker. Og det er lige præcis, hvad der sker, når større grupper af mennesker fra Stormellemøsten rejser ind i Europa.

Det er langt fra dem alle sammen, der går i gang med at nedbryde den europæiske samfundsmodel. Det skal man altid huske at sige. Men det er altid så mange, at det kan ses i statistikkerne og mærkes på livskvaliteten de steder, hvor problemerne er mest udtalte.

Resultatet bliver samfund, hvor borgernes velerhvervede rettigheder kommer under pres, og hvor lov og orden desværre også kommer under pres.

Sådan kunne det lyde, hvis Bo Lidegaard og Uffe Østergaard uddybede, hvorfor Europas ydre grænser bør være lukkede. Og hvis det lød sådan, ville jeg tilslutte mig. For den begrundelse, jeg har givet, at grundlæggende et udtryk for politisk liberalisme.

Hvis man vil et samfund med liberale institutioner og liberale love, der bygger på liberale værdier, så skal man også være villig til at forsvare det. Ellers er man blot en helt igennem nytteløs salonliberal, der i praksis ikke mener noget som helst med sine fine ord. Og til den ende gemmer sig bag den helt igennem udokumenterede (og evident meningsløse) påstand, at når først de liberale institutioner og de liberale love er monteret i samfundet, kan de aldrig nogensinde igen komme under pres og begynde at forvitre.

Verden er ikke naturligt liberal – ligesom den ikke er naturligt velhavende. Verden er naturligt voldelig og fattig. Og den bliver kun liberal og velhavende ved, at samfundsmodellen er udrustet med evnen og viljen til at forsvare sig.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.