<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ting, folk tror er sande, får sande konsekvenser

Kampen imod aktivistisk skodforskning er ikke blot en politisk markering. Det er en kamp for at beskytte fredelige og uskyldige borgere imod, at komplet skøre teorier pludselig bliver gjort til den virkelighed, de er nødt til at acceptere.

»Ting, mennesker tror er sande, får sande konsekvenser.« Det sagde den amerikanske sociolog William Thomas for omkring hundrede år siden.

Det såkaldte Thomas-teorem er en af de få lovmæssigheder, der er blevet opstillet af sociologien, og som har vist sig at holde stik. Hvis folk tror, at banken er i vanskeligheder, hæver de alle deres sparepenge. Og så kommer banken for alvor i vanskeligheder. Hvis folk tror, det er farligt at bo i et bestemt kvarter, flytter de væk. Og så ender kvarteret med faktisk at være et farligt sted at opholde sig.

Et af de helt centrale problemer med aktivistisk videnskab er, at selv om den er løgn, kan den sagtens ende med at blive om ikke sandhed så til den virkelighed, mennesker må leve i. Lad os tage et par eksempler.

Det er helt sikkert løgn og latin, at kvinder har det værre end mænd i Danmark. På nogle punkter er kvinder dårligt stillet. For eksempel kan det få alvorlige konsekvenser for ens fremtidige løn, at man gerne vil have børn og barselsorlov. Det er ikke rimeligt, og der bør rettes op på forholdene.

Men på mange andre punkter er mænd dårligere stillet end kvinder. De lever ikke så længe, og det er entydigt dårligt, fordi det er en kæmpe ulempe at være død. De er også mere udsatte end kvinder for vold, depression og selvmord. Og mænd ender oftere på samfundets bund end kvinder.

Specielt på universiteterne er det løgn og latin, at kvinder har det dårligere end mænd. Undervisnings- og Forskningsministeriets egne tal viser, at når kvinder konkurrerer med mænd, har de en større chance for at blive både adjunkt, lektor og professor, end mændene har. Der findes også særlige programmer, der skal hjælpe kvindelige forskere, selv om mænd og kvinder inden for et meget snævert spillerum har de samme chancer for, at deres ansøgninger bliver imødekommet. Det dokumenteres af Hans Bonde og Torsten Skov her.

Derfor er det et selvstændigt problem, at der findes forskning, som postulerer, at f.eks. Aarhus Universitet er præget af sexisme. Ikke mindst, når den pågældende forskning er skodforskning.

For sagen er: Det får sande konsekvenser. På initiativ fra ledelsen har Aarhus Universitet udviklet sig til et aktivistisk universitet, hvor man ikke alene har den politik, at diskrimination mod kvinder skal elimineres, men den politik, at ligestilling måles på udfaldet af ansøgningerne. Eller med andre ord: På Aarhus Universitet har man udstyret kvinder med en kollektiv ret til et bestemt antal stillinger. Det kan kun lade sig gøre ved at diskriminere mod mænd enkeltvis.

Hvad skodforskningen har af skøre og udokumenterede forestillinger om køn, bliver til den virkelighed på Aarhus Universitet, som alle kommer til at leve efter.

Et andet eksempel er kønsforskning. Det er selvfølgelig nonsens, at forskelle i mænds og kvinders adfærd og interesser er rene sociale konstruktioner. Det har den amerikanske psykolog Steven Pinker brugt en hel bog på at dokumentere for mange år siden. Men her kan du se Pinker i en TED-tale, der er en del kortere end hans bog.

Alligevel bliver aktivistiske kønsforskere ved med at promovere denne absurde påstand. Senest i en bog af Cecilie Nørgaard, der netop er udkommet. Selvfølgelig er det ikke nogen god idé at forvirre børn i forhold til deres køn. Ligesom det er en tåbelig idé at gøre såvel børn som voksne bange for at sige og tænke, at der findes noget, der i betydningen ”det mest almindelige” er normalt.

Men værre endnu: Københavns Kommune har entreret med det aktivistiske foretagende Normstormerne. På den måde skal børn i kommunens skoler indoktrineres med absurde og nonsensprægede idéer om, at kønnet er konstrueret, og at sproget skaber kønsidentiteten.

Dermed bliver nok en skør teori til den virkelighed, elever og forældre i Københavns Kommune kommer til at leve i.

Kampen imod aktivistisk skodforskning er ikke blot en politisk markering. Det er en kamp for at beskytte fredelige og uskyldige borgere imod, at komplet skøre teorier pludselig bliver gjort til den virkelighed, de er nødt til at acceptere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Henrik Dahl (f. 1960) er sociolog og medlem af Folketinget for LA. Han har de seneste knap 25 år udgivet en række bøger om kulturhistoriske og samfundsmæssige forhold. Nyligst en bog om den venstreradikale identitetspolitik, der kommer fra USA: "Den sociale konstruktion af uvirkeligheden" fra 2020.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere