<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lovgivning mod fornærmelse og "hadtale" er i realiteten forsøg på at indføre censur

Regeringens forslag om en udvidelse af racismeparagraffen er en direkte trussel mod ytringsfriheden.

Ville det være muligt at indspille Monty Python-serien i vore dage? Eller Fawlty Towers? Eller den undervurderede serie Blackadder (hvor Rowan Atkinson spillede hovedrollen på tværs af tidsaldrene)?

Jeg spørger ikke udelukkende, fordi selveste John Cleese har udtalt, at politisk korrekthed er ved at ødelægge enhver form for humor. Jeg spørger også, fordi vore dages opfattelse af, at mennesker har en ret til at blive beskyttet imod alt, hvad der gør dem selv (og nogle andre, de bekymrer sig for) blot ganske lidt kede af det, som tendens kan føre i retning af censur.

Tag blot Signe Moldes forsøg på at forny den komiske genre med programmet ”Signe Molde på udebane”. Her førte det til en voldsom kritik fra LGBT+-miljøet, at hun i det hele taget formastede sig til at lave sjov med nogle af de mere paradoksale sider af bevægelsen.

»God satire fungerer kun, hvis den er rettet mod magthavere eller strukturer, eller hvis joken fortælles til og ikke blot om en given befolkningsgruppe. Det er bare ikke tilfældet i det nye DR-program. Ekstra problematisk er det, at den befolkningsgruppe, som står for skud, er blandt de mest sårbare i vores samfund.«

Sådan skriver LGBT+ Danmark som selvbestaltet satirepoliti på sin hjemmeside.

Men vent lige en gang. Betyder det så, at man ikke må lave grin med salafistiske imamer, der opfordrer til hellig krig og mord på vantro, blot fordi de (i Danmark) udgør et mindretal? Det må det gøre. For der står intet i pressemeddelelsen, der kunne opbløde min fortolkning.

Satire skal være »respektfuld«, udtaler satirepolitiet. Og da der ikke står andet, må man formode, at det er satirepolitiet selv, der afgør, hvornår den betingelse er opfyldt. Hvad enten satirepolitiet er islamistisk eller det repræsenterer LGBT+-ideologien.

Så det er lige præcis på grund af LGBT+-miljøets egen reaktion på Signe Moldes forholdsvis uskyldige satire, man skal være ekstremt skeptisk over for regeringens forslag om, at racismeparagraffen (straffelovens paragraf 266b) skal udvides, så den også opfatter hadefuld tale rettet imod transpersoner.

Som eksemplet viser, er det særdeles nærliggende at forestille sig, at hvis regeringens lovforslag allerede var vedtaget, så ville LGBT+ Danmark have benyttet denne paragraf som et påskud til at forsøge at censurere Signe Molde. Foreningen mener helt åbenlyst, at hendes satire er uacceptabel og illegitim. Så hvorfor ikke forsøge sig ad rettens vej – hvis muligheden havde eksisteret?

At love med det velmenende formål at beskytte mod fornærmelse og lignende kan bruges til at censurere snart sagt hvad som helst, er et faktum, vi som lovgivere bør tage i betragtning. Og må jeg ikke i den forbindelse opfordre enhver til at se Rowan Atkinsons tale om dette problem. Her optræder han i jakke og slips uden at gøre det mindste forsøg på at være morsom. Men det, han siger, bør gøre indtryk på enhver, der bekymrer sig om ytringsfriheden. Bestemmelser, der skal beskytte andre mod ”fornærmelse” eller ”had” kan og vil blive benyttet på måder, der ikke bare er disproportionale, men udgør decideret censur.

Det er derfor, man aldrig skal lytte til påstande om ”islamofobi” eller ”transfobi”. Ved at sidestille kritik med sygdom og et yderst vagt defineret begreb om ”had”, bruger man velmenende lovgivere som løftestang for at indføre censur.

Skrives ”islamofobi” eller ”transfobi” (eller handlinger, der sidestilles hermed) ind i en racismeparagraf, er det stensikkert, at det vil føre til retslige skridt fra muslimer og fra LGBT-lobbyen imod enhver, der vover at kritisere dem eller bare lave sjov med dem.

Jeg ønsker at leve i et samfund, hvor krøllede hjerner som Monty Python, Rowan Atkinson og Signe Molde kan virke og arbejde. Også hvis det en skønne dag skulle gå ud over mig selv eller mine kolleger.

Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt forstår, hvor udsat ytringsfriheden bliver, hvis racismeparagraffen udvides.

Fra den dag, regeringens foreslåede ændring af paragraffen stemmes igennem, vil det være tvivlsomt, om Danmarks Radio overhovedet tør genudsende den episode af Signe Molde på udebane, hvor hun laver sjov med LGBT+-miljøet. Man vil selvfølgelig komme med udflugter og kalde det alt muligt andet. Men bundlinjen vil være: Danmarks Radio kommer – af hensyn til procesrisikoen – til i fremtiden at censurere en nulevende, dansk komiker for ikke at komme i konflikt med den udvidede racismeparagraf.

Selvfølgelig vil kritik af islam og islamisme lide den samme skæbne, dersom ”islamofobi” en skønne dag skulle blive skrevet ind i racismeparagraffen. Det er, hvad der reelt ligger i Sikandar Siddiques forsøg på (som det eufemistisk hedder) at ”styrke racismeparagraffen”.

Ytringsfriheden har – desværre – meget stærke fjender i regeringen og på den yderste venstrefløj. Derfor gælder det i dag om at indskrænke paragraf 266b mest muligt. Ikke om at udvide den.


Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Henrik Dahl (f. 1960) er sociolog og medlem af Folketinget for LA. Han har de seneste knap 25 år udgivet en række bøger om kulturhistoriske og samfundsmæssige forhold. Nyligst en bog om den venstreradikale identitetspolitik, der kommer fra USA: "Den sociale konstruktion af uvirkeligheden" fra 2020.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
28.09.21, 09:15
Politikerne har i årtier talt og talt om, hvordan de vil forbedre den kommunale ældrepleje. Det er bare ikke blevet bedre. Og det bliver ikke bedre af fortsat snak og flere af de initiativer, politikerne allerede har forsøgt igen og igen. Læs mere
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere