*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Effektiviseringer gjorde sygehusene til Ryanair - nu skal de være SAS!

Men problemet opstår og bliver til en komedie, når nogen fra de højere magter lover passagerne og de ansatte gode vilkår og bedre kvalitet, som måske svarer til SAS, mens de glemmer, at vi rent faktisk er om bord på Ryanair!

At være en patient eller ansat på et sygehus som Rigshospitalet i Region Hovedstaden var indtil i denne uge ligesom at være en passager hos Ryanair.


Som piloter styrer flyet tavst fra cockpittet, styres hospitalet fra syvende sal på riget og højere oppe i regionen - uden tegn på liv, uanset hvor godt de ved, hvor voldsomme landinger, de laver, som kaster både ansatte og passagerer ud fra deres sæder.


Som flypassagerer afgør du selv, om du vil rejse med det dyrere og lidt mere servicemindede selskab end det billigste.


Men så heldig er du ikke som patient eller ansat i det offentlige. Der er det højere magter, der bestemmer, hvor meget du eller jeg som ansat er værd, da det er dem, der bestemmer, om de vil skrue op eller ned for kvaliteten.


Og det kunne være fair nok, hvis flyselskabet eller hospitalsledelserne og den politiske ledelse var ærlige om den service, man får.


Men problemet opstår og bliver til en komedie, når nogen fra de højere magter lover passagerne og de ansatte gode vilkår og bedre kvalitet, som måske svarer til SAS, mens de glemmer, at vi rent faktisk er om bord på Ryanair!


Det var lige præcis, hvad der skete med produktivitetskravet.


Alle skulle løbe to procent hurtigere hvert år, og det gav ringere og ringere kvalitet til patienterne, stressede sygeplejersker og flere fejl. To procent mere discount hvert år!!


Da jeg for ikke så lang tid siden med mange andre sundhedsprofessionelle demonstrerede mod effektiviseringskravet på to pct. årligt ved at indsamle slidte løbesko, som i dag er nærmest blevet et symbol på effektiviseringerne, fik jeg at vide af finansministeren, at de godt vidste, at man ikke altid kunne blive ved med at producere mere. Han gav ingen dato, men fortalte indirekte, at det nok ikke varer længe, før kravet er slut.


Og endelig er det blevet afskaffet - i hvert fald midlertidigt.


Det skaber glæde hos os alle, og vi er dybt taknemlige for, at det endelig er blevet tid til at gå efter kvalitet i patienternes behandling og at sætte tempoet ned og fokusere på personaletrivslen sammen.


Selvom kampen endnu ikke er slut, da effektiviseringerne kun er afskaffet for 2018, og det samtidigt er varslet, at man nu er i gang med at finde en ny model, der kan erstatte det nuværende effektiviseringskrav, er jeg lettet over, at det lille skridt nu er taget.


Men nu er der et andet vigtigt emne, der skal rejses, og som det bliver regionernes opgave at løse. Nemlig det dårlige arbejdsmiljø. Der er alt for mange opsigelser blandt sygeplejerskerne, og det risikerer at gå ud over patienterne.  Regionerne og ledelserne skal holdes ansvarlige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og nu sygeplejerske, der bl.a. ytrer sig om sundhedsvæsenet. Tidligere rådgiver for unge LGBT-personer, samt rådgiver om hiv og aids.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her