*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor er det altid sygeplejerskerne, der tømmer opvaskemaskinen?

Sygeplejen i dag lider desværre ikke kun på grund af politikernes forkerte prioriteringer og investeringer, men også, fordi vi som sygeplejersker har glemt at kæmpe for vores arbejdes prestige.

Der var en gang, hvor sygeplejerskerne gik lige efter lægen, holdt deres taske, serverede deres kaffe og holdt journaler og løb fra stue til stue.

Dengang støvede de også af i vindueskarmene, og de blev undervist i, hvordan man vasker gulve og vægge og fjerner pletter.

I gamle dage havde de ingen selvstændig skole, men blev undervist af lægerne, når der var behov.

Da jeg startede på skolen, læste jeg historierne om, hvad sygeplejen har gennemgået. Forfatteren må være stolt, tænkte jeg. Teksten skreg nærmest af, hvor meget kvindekampen har betydet, og lugtede af feministisk stolthed.

Men egentlig bragte det kun skam hos mig.

For når jeg i dag tænker på, hvad sygeplejerskerne egentlig laver ud over at hjælpe de syge, så ser jeg faktisk ikke den store forskel. Nej, det bliver faktisk værre og værre.

Ingen stiller spørgsmålstegn ved det. Vi bilder os ind, at der er sket en udvikling, men lukker øjnene for, at det faktisk går tilbage for os.

Sygeplejerskerne går ikke efter lægen med journalerne længere. Men på nogle afdelinger gør de stadig selv rent. De løber ikke efter lægen som i gamle dage, men lægen har stadig en højere status, end en sygeplejerske har.

Jeg har f.eks. aldrig nogensinde set en læge tømme opvaskemaskinen i personalekøkkenet, selv om opvaskemaskinen også bliver brugt af lægen. Den venter altid på en sygeplejerske. 

Aldrig har jeg set en læge tage en klud i hånden og lige tørre et bord af i personalerummet, selv om de også er en del af personalet og bruger bordet.

Faktisk blev jeg en dag skældt ud af en kollega, fordi jeg afviste at rydde op efter de andre i personalerummet. Hun mente, at det var min opgave at samle alles kaffekopper – og da jeg ikke var enig, blev jeg dagen efter trukket til side af min afdelingssygeplejerske på hendes kontor og fik besked på, at sygeplejersker her på afdelingen også måtte rydde op.

Det var jeg sådan set enig med hende i. Men jeg var imod at, det betød, at andre ikke kunne finde ud af at rydde op efter sig selv.

Sygeplejen i dag lider desværre ikke kun på grund af politikernes forkerte prioriteringer og investeringer, men også, fordi vi som sygeplejersker har glemt at kæmpe for vores arbejdes prestige.

Det går ud over vores arbejdsvilkår, arbejdsmiljø, vores løn og vores pension.

Jeg kender sygeplejersker, der selv om de er gået på pension, stadig tager til Norge for at arbejde og tjene lidt ekstra og klare sig.

Vi siger til os selv, at sygeplejen er fantastisk, fordi der er mulighed for at tage i udlandet for at arbejde. Men ingen stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor mange, der har glædet sig til deres pension, føler sig tvunget til at tage til Norge?

Kan det mon være, fordi man ikke har penge til at klare sig?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og nu sygeplejerske, der bl.a. ytrer sig om sundhedsvæsenet. Tidligere rådgiver for unge LGBT-personer, samt rådgiver om hiv og aids.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her