<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sygeplejerskerne har fået nok

Det er i hele Danmarks interesse, at der er sygeplejersker og rette kompetencer til stede, når man bliver syg.

Snart er der gået en måned, siden vi som sygeplejersker indledte vores strejke. Men arbejdsgiverne er stadig tavse. Netop derfor har Dansk sygeplejeråd nu varslet en optrapning af strejken, hvor endnu flere sygeplejersker bliver udtaget til strejken.

Allerede nu kan arbejdsgiverne mærke, at strejken virker, og det bliver endnu mere tydeligt om fire uger, når den udvidede strejke træder i kraft, hvor arbejdsgiverne ellers havde set frem til at genåbne sundhedsvæsnet meget mere efter sommeren. Men det kommer de så ikke til, og det vil irritere både arbejdsgiverne og politikerne.

Selv om Dansk sygeplejeråd øger strejken med under 1.000 sygeplejersker, vil virkningen føles endnu tydeligere.

Der er ingen tvivl om, at patienterne desværre også vil mærke det, og derfor håber jeg, at arbejdsgiverne snart vågner op og ikke lader det gå udover danskerne. Det er arbejdsgiverne, der har bolden og mulighed for at slutte strejken, hvis de synes, at danskerne ikke skal savne deres pleje og behandling.

Jeg har hørt flere spørge: Jamen havde det ikke været bedre, hvis man udtog flere tusinde til strejken, så vil det gå hurtigere?Svaret er, at det ikke længere er afgørende, hvor mange man udtager, men hvor man gør det. For man kan sagtens udtage få og ramme dobbelt så hårdt.

Hvis man f.eks. vælger opvågning som et af de steder, man vil udtage til strejken, så lammer man delvist også andre afdelinger, der er dybt afhængig af, at opvågningsafsnittet fungerer. Når patienterne ikke kan indlægges til observation efter operationer, kører operationer langsommere. Men også de afdelinger, som den færdigobserverede patient skal komme på, vil tydeligt mærke ændringer i deres hverdag.

Denne strejke skulle også gerne åbne folks øjne for og skabe viden om, hvordan tilstandene i sundhedsvæsnet reelt er. Man har for eksempel set, at flere steder ikke har kunnet stille op med nødberedskaber, fordi de ikke havde normeringerne til det. Dvs. de kører undernormeret, og det påvirker de ansatte og ikke mindst kvaliteten af de opgaver, man løser på de afdelinger.

For det andet, kan man også se, at sygeplejerskerne gennem tiden har specialiseret sig så meget, at man ved bare at udtage 10 pct. til strejke mærker deres fravær i sundhedsvæsnet. Og netop derfor bliver vi sygeplejersker ved med at råbe op om løn, der afspejler vores kompetencer, da vi altså er en faggruppe, der løfter vigtige opgaver alle steder i sundhedsvæsnet.

De opgave, vi løfter, og den specialisering, vi har, skal arbejdsgiverne anerkende med både gode arbejdsvilkår og løn. Omvendt vil en manglende anerkendelse resultere i, at endnu flere kolleger vil vinde farvel til faget, og rekrutteringen til faget vil blive ved med at falde.

Det er i hele Danmarks interesse, at der er sygeplejersker og rette kompetencer til stede, når man bliver syg. Og det er arbejdsgivernes og politikernes ansvar at sikre, at det sker.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.07.21, 14:00
Stille flanerer vi rundt mellem venners statusopdateringer, hashtags og parader af selvgodhed, det er en flyvetur ind i intetheden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.07.21, 19:00
Hvis man begynder at kræve regler og normer, som er meget fjernt fra nutidens Danmark, indført, må man også forvente en modstand fra majoriteten i landet. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.07.21, 14:45
Breivik var et ødelagt menneske, der hadede alt, hvad hans diplomatfar stod for Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.07.21, 14:00
Tager vi overhovedet ved lære af naturkatastroferne? Ikke meget tyder på det, for regeringen taler om klimaplan, som når små børn skriver ønskeseddel til jul. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.07.21, 12:15
Kirkefolket har naturligvis samme ytringsfrihed som alle andre. Om igen, Venstre. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.07.21, 20:00
Krænkeren er problemet. At vende det på hovedet er provokerende og blokerer for løsninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.07.21, 00:00
Den socialdemokratiske totalstat er lige præcis det, som det borgerlige Danmark mangler for at vågne op Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.07.21, 00:00
Boligministeren kan glemme alt om at tvinge danskere til at bosætte sig i områder med høj koncentration af ikkevestlige beboere. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.07.21, 20:00
Sentimentaliseringen af alt det udenom cykelsporten er et led i en bredere samfundsudvikling. Læs mere