<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sygeplejerskerne har brug for danskernes opbakning - og vi har fortjent den

Det er ikke en strejke, vi ønsker - men vi er nødt til at kaste os ud i den for at opnå det, vi ønsker. Og forkerte oplysninger om vores løn skal ikke smadre den sympati, danskerne har fået for os under coronakrisen.

Vacciner ruller ud, og samfundet åbner mere og mere. Det er dejligt.

Vi har som sygeplejersker stået i frontlinjen mod corona. Og det gør vi gerne igen. Men nu er det vores tur. Vi får brug for, at danskerne står sammen med os.

Vi har fuld forståelse for, at flere danskere måske vil være triste over at mærke konflikten. Nogle vil blive irriterede over, at deres operationer bliver aflyst, og at de må vente længere tid. Men det er vigtigt at huske, at denne strejke ikke er noget, vi ønsker. Vi er nødt til det og bliver presset til det.

Og arbejdsgiverne har ansvaret for alle de operationer og tider, der bliver aflyst, hvorfor klager og frustrationer også bør rettes mod dem.

For ønsker man, at ingen skal mærke konflikten, og sygeplejerskerne ikke skal strejke, har man faktisk mulighed for at standse strejken.

Men vi har ikke tænkt os at give os.

Vi føler, at det er vigtigt at fortælle, hvordan forholdene i det danske sundhedsvæsen er, eftersom det er danskerne, der finansierer sundhedsvæsnet, og det dermed er dem, som bør have mest indflydelse på det. Og for at sige det ligeud er vi bekymrede for fremtiden i sundhedsvæsnet.

Sundhedsvæsnet står over for en kæmpe udfordring og kommer til at mangle meget sundhedsfagligt personale, herunder sygeplejersker.

Sidste år stod Dansk Sygeplejeråd (DSR) for en undersøgelse, der skulle måle temperaturen hos landets sygeplejersker. Og tallene bekræfter bekymringerne. Dog sidder arbejdsgiverne og politikerne stadig på hænderne.

Man har sendt en sendt et spørgeskema til 2.961, hvor af 1.820 deltog i undersøgelsen. Noget af det, DSR har spurgt medlemmerne om, var deres overvejelser i forhold til jobskifte. Her svarede hele 62 pct. af sygeplejerskerne i kommuner og regioner, at de overvejer at skifte job.

Af dem, der enten ofte, indimellem eller sjældent overvejer at skifte job, er det 37 pct., som overvejer helt at forlade faget.

Det blev konstateret som et »faresignal« af Dansk Sygeplejeråd.

Jeg har tidligere flere steder fortalt, at det ikke alene kan være vores opgave at gøre vores fag attraktivt for at rekruttere nye sygeplejersker. Vi er glade for faget og det ansvar, vi får. Vi tror dog ikke på, at vi kan blive ved med det, hvis vores arbejdsglæde og den faglige stolthed vægter mindre hos politikerne.

Vi er derfor nødt til at stå frem og fortælle danskerne realiteten, og den er, at hvis man ikke griber ind og sørger for, at forholdene forbedres, og vi får større lønmæssig anerkendelse, der svarer til vores ansvar, kan vi altså risikere, at Danmark ikke kommer ud af pandemien, som vi er på vej til lige nu, hvor verden ser imponeret til.

Vi er nødt til at italesætte lønningerne, og tallene skal helt korrekt på bordet. For når man kigger på det ansvar, vi står med i dag, og de opgaver, som vi løser, der hver dag bliver mere og mere komplekse i takt med sundhedsvæsnets modernisering og udvikling, og det samtidig ikke gør sig bemærket på lønsedlerne, kan jeg godt forstå, at flere overvejer at skifte job til noget helt andet.

Jeg ved, at der er flere, der prøver at mudre vandet i forhold til vores strejke og prøver at fremstille os som nogle, der er utaknemmelige over vores løn. Nogle r endda gået så meget over grænsen og fremstillet os som nogle, der tjener 42.000 kr. om måneden. Tallene kommer fra Danmarks Statistik og er gennemsnitlige. Mange troede dog, at det var det beløb, vores løn lå på. Og det er naturligvis helt forkert.

Jeg gætter på, at disse menneskers ageren kommer af, at mange har lyst til at ødelægge den styrkede sympati, som mange danskere fik for sygeplejerskerne under coronakrisen.

Og det er trist. For jo flere sygeplejersker vi får, og jo mere attraktivt faget bliver, jo bedre kvalitet kommer der også ud af sundhedsvæsenets pleje og behandlinger. Og det har hele Danmark interesse i.

Derfor håber jeg, at danskerne støtter vores kamp. Det er vigtigere end nogensinde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere