<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sygeplejersker har varslet konflikt! Og det er godt!

Vi har fået nok. Vi vil ikke mere. Strejke vil vi ikke, men det kan blive nødvendigt.

Jeg er en af dem, der har stemt nej til overenskomstresultatet som blev serveret for landets 80.000 sygeplejersker.

Hvordan skulle man stemme ja, når sygeplejersker gang på gang bliver lovet bedre vilkår og løn og senere bliver glemt?

I en undersøgelse fra oktober måned som Dansk Sygeplejeråd har stået for, har man konkluderet, at 9 ud af 10 sygeplejersker fra regioner og kommuner overvejer at skifte job, og flere af dem vil forlade faget.

Sygeplejersker er kendte for at tænke på sine patienter og borgere, inden de tænker på sig selv. Derfor fortæller menge af mine kollegaer, at den kamp de kæmper i dag ikke alene handler om dem selv, men også deres patienter.

Nogle steder er arbejdsvilkårene så pressede, at de bliver syge af at gå på arbejde, hvorfor de undrende spørger deres arbejdsgivere: »Hvordan skal jeg hjælpe de syge med at blive rask, når jeg selv får det dårligt af at være her.«

For de har helt ret. De rammer, sygeplejersker arbejder under, forventes at gøre de syge patienter raske.

Der kommer flere opgaver, som de skal løse hurtigere, samtidig med at de skal udvikle sig. Men de får hverken flere kollegaer eller mere i løn.

De får en løn, men den afspejler desværre ikke de vigtige opgaver de står med, ligesom de også halter bagud, når de sammenligner sig med andre sammenlignelige mandedominerede fag.

Og det er præcist her, kæden hopper af for os sygeplejersker. Vi har fået nok af den diskrimination, vi i 52 år er blevet udsat for pga. en tjenestemandsreform, man har vedtaget, som placerer os sygeplejersker sammen med andre kvindedominerede fag på et lavere niveau end mandedominerede fag, alene fordi flertallet i disse fag er kvinder.

Dette system, som har taget mit fag og mine kollegaer som gidsel i 52 år, er politisk skabt, og derfor vil vi gerne have, at politikerne retter op på det, da det ellers vil tage mere end 100 år måske at rette op på det, hvis man lader overenskomstbordet om at løse det.

Det skal gøre gøre sygeplejerskefaget attraktivt, men det skal også ske for at anerkende de vigtige funktioner, faget udfører. Derfor er politikerne, arbejdsgiverne og de faglige organisationer nu nødt til at sætte sig sammen og blive enige om en løsning i stedet for at kaste bolden til hinanden.

For som sygeplejersker, der har en grundløn på ca. 25.000 kroner de første otte år af arbejdslivet, har vi nu fået nok.

Vi vil nødig ud og strejke. Men vi er nødt til at tage denne ligestillingskamp, hvis vi ikke i fremtiden skal risikere, at endnu flere bliver snydt og diskrimineret.

Dermed gør sygeplejersker igen det, de er allerbedst til. De kæmper ikke kun for sig selv, men for hele samfundet. Det handler om ligestilling.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere