<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Du sidder ikke på en restaurant. Du ligger i en hospitalsseng

Man kan ikke bede om et menukort og vælge den, der passer én bedst. For det er ikke en ret man bestiller. Patienten er der for at få hjælp, og dette hjælp, vil vil alle glædeligt give, så længe vi kan.

“Hvis man som patient/pårørende ikke ønsker at tage imod tilbud om undersøgelse eller behandling fra en læge, jordemoder eller sygeplejerske for eksempel på grund af dennes køn, race eller religion, vil vi, hvis det er muligt, forsøge at imødekomme jeres ønske”.

Sådan har der indtil i dag stået i en pjece, som patienter får stukket i hånden på en afdeling.

Efter et opslag på sociale medier blev det taget ned af hospitalet. Jeg er glad. Men ikke lettet.

For hvorfor skulle der et opslag på sociale medier til, før den kunne tages ned? Hvorfor har ingen reageret på dette før?

Og hvorfor er det overhovedet et problem, hvilket ”race” man har, når man er ansat til at hjælpe en?

Når vi som sygeplejersker møder vores patienter, er vi ligeglade med, om de er rige eller fattige. Eller om de er hjemløse eller kongelige.

Det er nemlig det, der er så fantastisk ved vores sundhedsvæsen. Det er, at forsøge at gøre vores bedste for, at vi skal behandle alle lige. Ligegyldigt hvem vi står over for.

Vi lever i et moderne samfund og må derfor forstå, at de mennesker, vi møder på afdelingerne, gør deres bedste for at hjælpe os med det, vi har brug for. Deres religion, tørklæde eller køn står ikke i vejen for, om de kan arbejde professionelt og hjælpe de syge med det, de har brug for.

Det handler ikke religion eller race. Det handler nemlig om, kompetencer og uddannelse.

Den gamle fru Jensen der ligger syg i sin seng, er nemlig ligeglade med, om det er mig der kommer ind for at hjælpe hende, eller en Christina der gør det. For hun er glæde, bare hjælpen kommer.

For omvendt: hvert år dør omkring 3.500 ældre alene derhjemme uden nogle mennesker omkring sig.

Vi skal ikke ekskludere nogen sundhedspersonale. Vi har brug for dem alle!

Jeg synes ærligt talt ikke, at sygeplejersker eller andre sundhedsfaglige har gjort noget, der fortjener, at de skal blive diskrimineret, når de skal hjælpe deres patienter.

Deres etnicitet, køn, seksualitet eller religion er underordnet og står ikke i vejen for, om man er en dygtig sygeplejerske, jordemoder, Social og sundhedsmedarbejder eller andet sundhedsfagligt.

Det samme gælder også de muslimske patienter som fravælger en bestemt køn fra, når de skal hjælpes. Det begrundes tit med deres kultur og religion. Det er også uacceptabelt. Vi lever i et moderne samfund, og må nu forstå, at alle de mennesker, der er sat i verden for, er der alene af en grund, og det er at hjælpe os. De skal ikke straffes, fordi de gerne vil hjælpe deres patienter, bare fordi, de ikke passer nogles smag.

Man må ikke håndplukke mellem personale.

For det er ikke en restaurant man sidder i. Man kan ikke bede om et menukort og vælge den, der passer én bedst. For det er ikke en ret man bestiller. Man er der for at få hjælp, og dette hjælp, vil vil alle glædeligt give, uanset, hvilken politisk holdning du har.

Mange tror, at man aldrig må fravælge en sundhedsperson. Men det kan man godt.

Hvis kemien ikke er tilstede eller man har svært ved at forstå hinanden, er det selvfølgelig bedst for borgeren og personalet at afslutte dette relation og finde en anden, der kan øge tilliden mellem borgeren og systemet igen.

Det er dog helt helt noget andet. At tage en diskussion om at vælge en fra pga. sproglige vanskeligheder er et etisk problemstilling og kan sundhedsfagligt begrundes. Men det kan en begrundelse om ”fravælg pga. race” ikke. Det er diskrimination. Og det er grotesk! Og jeg tror slet ikke er lovligt!

Dette er en farlig vej at gå!

Hvis vi vælger en sundhedsperson fra pga. deres race eller religion, hvad skal så det næste være?

Hvad med transfobiske patienter som ikke bryder sig om LGBT+ personer?

Eller en sygeplejerske der har mange tatoveringer på armen. Skal de også vælges fra, fordi patienten føler, at det ser for voldsomt ud?

Lad os nu fokusere på reelle problemstillinger for vores sundhedsvæsen og ikke fokusere på at skabe noget, der faktisk slet ikke eksisterer for fleste af os. (Heldigvis).

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
14.05.21, 16:00
DF's forslag om at gøre undervisning i de famøse tegninger obligatorisk er velmenende – men aldeles uigennemtænkt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.05.21, 15:10
Der foregår noget umenneskeligt og noget meget forkert for øjnene af os alle sammen, vi ved det godt, vi er slet ikke i tvivl, men alligevel vælger vi bare at se passivt på. Selv om vi har vænnet os til denne evige konflikt, og at den bare er blevet en naturlig del af Mellemøstens historie, er den stadig en skamplet. Læs mere
Af Carl Holst
14.05.21, 11:08
Politisk journalistik må ikke alene blive målt på antal seere og læsere. Anders Langballes nye bog giver et bekymrende indblik i den politiske journalistisks verden. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
14.05.21, 08:25
»Man dukker sig, venter på, at tingene ændrer sig, vender tilbage til normalen, indtil det igen er tid til at søge dækning og vente på, at tingene går over. Ingen er interesseret i en løsning og trækker tiden i langdrag,« siger min veninde i Tel Aviv. Læs mere
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kr. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere