<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sygeplejerskers ligelønskamp er for hele samfundet

Vi vil nødig ud og strejke og undvære vores kittel og borgere. Og det har arbejdsgiverne og politikere som beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard mulighed for at standse, hvis de vil.

Et flertal af sygeplejerskerne har stemt nej til overenskomstaftalen. Jeg er selv en af dem.

Flere bakker op. Men nogle meningsdannere mudrer også vandet ved at stemple mine kolleger, når de siger: ”I er usolidariske. I kan da ikke strejke under en pandemi!!!”

Men mærkeligt nok spørger journalister, redaktører og debattører aldrig sig selv eller andre om, hvor solidarisk det lige er, at man har leget blind og efterladt flere hundredetusinde ansatte tilbage på sporet og ladt dem i stikken af en økonomisk ulighed, som gav alle sygeplejersker, men også øvrige kvindedominerede fag, en skæv start på arbejdsmarkedet - alene fordi de var kvinder. I 52 år!

Hvor solidarisk er det, at man først nu i Danmark ser overskrifter om tjenestemandsreformen og ligeløn i danske medier og aviser? Hvorfor har ingen af de kloge hoveder, som kritiserer mine kolleger, før haft et behov for at skabe en debat om det, så alle kunne vide, at den største strukturelle sexisme på arbejdsmarkedet bl.a. eksisterer, fordi en politisk reform vedtaget i folketinget har “snydt” dem, der arbejder i ”kvindefag” ? Bare fordi flertallet er kvinder!

Denne debat har vi skabt med tårer, blod og sved og ved utrætteligt igen og igen nævne ordet “ligeløn” i samtlige vores debatindlæg i aviser med et lille håb om, at politikere eller journalister måske ville læse det og sætte en undersøgelse eller en debat i gang om det. Og det lykkes nu. Dog efter 52 år!

Mange taler om de få sygeplejerskestemmer, der vendte flertallet og sendte sygeplejerskerne mod konflikt. Men ingen må være i tvivl om, at langt de fleste af dem, som har stemt ja, er ligeså utilfredse som dem, der har stemt nej.

Sygeplejersker er kendt for at kæmpe for deres patienter og borgere til sidste dråbe af blod og sved. Borgere, beboere og vores patienter og deres pårørende. Vi kæmper for dem hver evig eneste dag. Og gør det fortsat. Men vi vil bare ikke have det samme system mere.

Nu vil vi bare skabe en retfærdig verden for os. Men også for fremtiden, så ingens børn skal snydes og diskrimineres, alene fordi de er kvinder eller vælger et omsorgsarbejde til.

Det er en ligestillingskamp, vi kæmper. Og det gavner ikke alene os, men hele samfundet. Også dem, som mudrer vandet, og deres døtre.

Vi vil nødig ud og strejke og undvære vores kittel og borgere. Og det har arbejdsgiverne og politikere som beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard mulighed for at standse, hvis de vil.

For strejke bliver kun en realitet, hvis sygeplejerskerne endnu en gang bliver nægtet en retfærdig overenskomst, og hvis konkrete handlinger om ligeløn ikke bliver lovet og iværksat.

Og det kan du hjælpe os med at opnå. Hold debatten i gang og kæmp med os. Det er samfundet, det handler om. Ikke alene os.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere
Af Isabella Arendt
16.04.21, 08:11
Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.04.21, 23:42
Vi er inødt til at genoverveje hele det spørgsmål om indoktrinering i folkeskolen, man diskuterede i 1970’erne. Der skal være metodefrihed og åbenhed i folkeskolen. Men der må også være nogle retningslinjer som sikrer, at det kontroversielle ikke bliver forklædt som det ukontroversielle. Læs mere
Af Søren Gade
15.04.21, 13:00
Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.04.21, 02:38
Der bør omgående indføres frit valg til selv at bestemme, hvilken vaccine man ønsker. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.04.21, 14:13
Rapport i Storbritannien fandt ingen diskrimination mod minoriteter – nu sammenlignes den sorte formand med en ”onkel Tom”. Læs mere