<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bare sig det, Morten Dahlin. Det er muslimer, I ikke vil give statsborgerskab til

Det er en gave at få dansk statsborgerskab. Men det er da også en gave at blive beriget af nye medborgere.

Dansk statsborgerskab er en gave, Morten Dahlin (V).

Du bør respektere denne fineste gave og lære at ikke gøre grin med den.

Morten Dahlin (V), der er indfødsretsordfører, fortæller i dag, at ansøgere efter hans mening fremadrettet skal til en demokratisamtale med sagsbehandlerne for at tale om de danske værdier og medborgerskabet. Tydeligvis mener han ikke, at der nok krav på området.

Tydeligvis er han en af dem, som mener, at det danske statsborgerskab er Danmarks fineste gave, men så alligevel får sig selv til at gøre grin med vores fineste gave med nogle krav, der bestemt ikke afspejler danskerne.

Jeg er en af dem, der har fået dansk statsborgerskab for ikke så lang tid siden. For mig tog det 30 måneder at komme igennem dette langsommeligesystem.

Et system, der er svært at forstå, selv for de ressourcestærke, og hvor man hele tiden skal kunne navigere mellem forskellige hjemmesider, informationer og myndigheder.

Det, som mange misforstår i denne her debat, er, at det kun er ansøgerne, der skal gøre sig fortjent til og føle sig dybt privilegerede over at få det danske statsborgerskab. Det er jeg selvfølgelig helt enig i, at de skal. Men hvorfor kan samfundet ikke også udtrykke bare lidt glæde for, at vi bliver beriget af nye danskere? Det er en gave at få dansk statsborgerskab. Men det er da også en gave at blive beriget af nye medborgere.

Jeg mener, der i forvejen er mange krav, man skal leve op til, og det er bestemt ikke nemt.

Det er en proces, der er fyldt med frustrationer og mange spørgsmål, man tit heller ikke kan finde eller få svar på, selv når man kontakterintegrationsministeriet. For selv de, som betjener dig i telefonen, kan ikke svarene og virker usikre, fordi reglerne for statsborgerskab er blevet gjort mere og mere komplekse og vanskelige at forstå med tiden.

Systemet risikerer at blive arrogant.

Da jeg fik brevet om, at jeg skulle til grundlovsceremonien, var der en instruks om, hvordan jeg skulle hilse på borgmesteren. Der stod, at det skulle ske ”håndflade mod håndflade”. Jeg grinede lidt af det. For jeg ved godt, hvordan man hilser på et andet menneske.

Morten Dahlin (V) begrunder forslaget omdemokratisamtaler med en sammenligning med de samtaler, man har med asylansøgere, når de ansøger om asyl.

Men glemmer bare, at sagsbehandlerne i asylsystemet ikke må arbejde efter mavefornemmelse. De skal vurdere asylansøgningerne objektivt og retfærdigt – de må ikke afslå en ansøgning, fordi de ikke ”føler”, den er rigtig. Der skal være fakta bag.

Jeg forstår heller ikke argumentet om, at en demokratisamtale skulle forhindre muslimske danske statsborgere i at tilknytte sig bestemte terrororganisationer. Man kan jo sagtens blive hjernevasket eller holde op med at tro på demokratiet, efter at man er blevet dansk statsborger.

Jeg synes, det her lugter af noget andet. Og jeg synes, Morten Dahlin skulle sige det, som det er. Det er muslimer, I ikke vil give statsborgerskab til. Bare sig det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
02.03.21, 20:40
Vi skal kunne rumme hinandens holdninger og meninger til coronavirussen. En ting er, hvad myndighederne laver af regler og love, men en anden og mindst lige så vigtig ting er, at vi som befolkning accepterer hinandens forskelligheder. Læs mere
Af Nauja Lynge
02.03.21, 20:14
Mærkeligt er det i hvert fald at Danmark regner på en anden måde end nabolande i EU.   Læs mere
Af Gitte Seeberg
02.03.21, 09:16
Lad vaccinerne blive i Israel og komme palæstinenserne til gavn. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
02.03.21, 06:00
Tre ting vi har lært: Kvinder er dygtige til kriseledelse. Videnskab er afgørende for vores overlevelse. De rige bliver nødt til at hjælpe de fattige, hvis pandemier skal undgås. Læs mere
Af Nauja Lynge
01.03.21, 20:08
Danmark kan ikke bidrage, før der kommer en større forståelse for at problemet opstår i Grønland. Læs mere
Af Naser Khader
01.03.21, 17:54
Det er efterhånden en offentlig hemmelighed, at udviste bandemedlemmer kan bosætte sig i det sydlige Spanien, uden at de spanske myndigheder tilsyneladende kærer sig om det. Vi er til grin. Det minder om C. V. Jørgensens Costa Del Sol. Læs mere
Af Isabella Arendt
01.03.21, 17:26
Jeg havde næsten forventet, at DF ville slække på ligestilling og menneskerettighederne. Jeg er dog forundret over, at hverken Søren Pape eller Jakob Ellemann-Jensen siger fra. Hvor blev de anstændige borgerlige af? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
01.03.21, 12:58
Kender Dansk Folkeparti slet ikke antisemitismens historie? Tier og samtykker de andre partiledere? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
28.02.21, 22:15
De vil skabe revolution, bekæmpe den hvide mand og gøre op med objektiv forkning Læs mere