Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Friskoler er godt. Men de må ikke erstatte genopdragelsesrejser

Det her handler om børnene - og alle børn skal komme i fokus, uanset hvilken skole de går i. Ikke alene muslimske friskoler. Også de jødiske, de kristne og alle andre skoler.

Jeg er født og opvokset i Tyrkiet og har gået i folkeskole i Tyrkiet.

Jeg har også fået tæsk af min folkeskolelærer, da det jo var noget, de brugte som værktøj for at få os elever til at lytte.

Det samme kan jeg fortælle er sket derhjemme. For mine forældre vidste ikke bedre.

Det er ikke, fordi mine eller andres forældre ikke er omsorgsfulde. For det er de.

Men de ved bare ikke bedre. Især hvis man selv er født og opvokset i en kultur, hvor ens forældre også gjorde brug af dette værktøj for at opdrage deres børn. Og hvis man også så de veluddannede mennesker som lærerne bruge vold mod børn, hvorfor skulle man så ikke tro, at det var sådan, man skulle gøre?

Hvad man lærer i sin opvækst, tager man med sig.

Derfor er det glædeligt, at regeringen kommer med et udspil, der tydeliggør over for alle, at det er børnene, det handler om.

Det er dog bemærkelsesværdigt, at se, hvordan mange går til tasterne på sociale medier for at kritisere den del af talen fra integrationsministeren, hvor han tydeliggjorde udfordringerne for de tosprogede børn og ”skepsis” over manglende indberetninger fra de muslimske friskoler.

Det er heller ikke, fordi jeg ligefrem ønsker en debat om udlændinge midt i en pandemi, hvor alle i forvejen er trætte af Corona og dens følger.

Men det er det her heldigvis heller ikke, selv om mange prøver at puste liv i dette emne for at gøre det til en debat om muslimer igen.

Det her handler om børnene - og alle børn skal komme i fokus, uanset hvilken skole de går i. Ikke alene muslimske friskoler. Også de jødiske, de kristne og alle andre skoler.

Jeg er selv vidende om, at mange med udenlandsk baggrund vælger de danske skoler fra og sender sine børn til friskoler, fordi de mener, at de ikke skal hjernevaskes og blive for danske.

Selvom disse friskoler på undervisningsplan kan være ret gode, og vi også har set elever, der har de højeste snit i hele Danmark, må vi godt debattere, hvorfor nogle forældre fravælger den danske skole.

Der skal siges, at etnisk danske forældre også vælger skoler, som giver deres børn en særlig identitet. Mange forældre har et ønske om, at børnene skal lære om deres ophav, og derfor vælger de særlige skoler til. Det kan være naturligt, men mange af dem tænker ikke over, at dette barn om nogle år vil kunne føle en kæmpe identitetskrise og frustration over ikke at kunne passe ind på andre skoler, når de vælger en uddannelse, der skal give dem et job.

Forældrene gør det måske ikke af onde tanker, men tænker, at deres børn skal lære de bedste værdier, de selv er stolte af - men de glemmer bare, at de børn i så fald vil gå glip af andre værdier, de måske kunne få gavn af at bruge i Danmark, når de bliver voksne.

Alle former for social kontrol må bekæmpes, og derfor bør der iværksættes ekstra tilsyn for at hjælpe de børn.

Og de, som føler sig provokeret, må slå koldt vand i blodet. Har man ingen problemer, kommer man også fint igennem et ekstra tilsyn.

De sidste mange år er der kommet meget fokus på, at man ikke skal slå børn, heldigvis også i Tyrkiet. Men vold må og kan heller ikke gøres til noget, der alene er fysisk. Det er det psykiske der kontrollerer ens adfærd, jeg er mest bekymret for.

Det, at man ikke må få lov til at være, som man gerne vil, og den store frustration og identitetsforvirring over de forskellige krav, der bliver stillet til en fra samfundet og hjemme, skal tages meget alvorligt. Friskoler er godt. Men de må ikke erstatte genopdragelsesrejser.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.