<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Friskoler er godt. Men de må ikke erstatte genopdragelsesrejser

Det her handler om børnene - og alle børn skal komme i fokus, uanset hvilken skole de går i. Ikke alene muslimske friskoler. Også de jødiske, de kristne og alle andre skoler.

Jeg er født og opvokset i Tyrkiet og har gået i folkeskole i Tyrkiet.

Jeg har også fået tæsk af min folkeskolelærer, da det jo var noget, de brugte som værktøj for at få os elever til at lytte.

Det samme kan jeg fortælle er sket derhjemme. For mine forældre vidste ikke bedre.

Det er ikke, fordi mine eller andres forældre ikke er omsorgsfulde. For det er de.

Men de ved bare ikke bedre. Især hvis man selv er født og opvokset i en kultur, hvor ens forældre også gjorde brug af dette værktøj for at opdrage deres børn. Og hvis man også så de veluddannede mennesker som lærerne bruge vold mod børn, hvorfor skulle man så ikke tro, at det var sådan, man skulle gøre?

Hvad man lærer i sin opvækst, tager man med sig.

Derfor er det glædeligt, at regeringen kommer med et udspil, der tydeliggør over for alle, at det er børnene, det handler om.

Det er dog bemærkelsesværdigt, at se, hvordan mange går til tasterne på sociale medier for at kritisere den del af talen fra integrationsministeren, hvor han tydeliggjorde udfordringerne for de tosprogede børn og ”skepsis” over manglende indberetninger fra de muslimske friskoler.

Det er heller ikke, fordi jeg ligefrem ønsker en debat om udlændinge midt i en pandemi, hvor alle i forvejen er trætte af Corona og dens følger.

Men det er det her heldigvis heller ikke, selv om mange prøver at puste liv i dette emne for at gøre det til en debat om muslimer igen.

Det her handler om børnene - og alle børn skal komme i fokus, uanset hvilken skole de går i. Ikke alene muslimske friskoler. Også de jødiske, de kristne og alle andre skoler.

Jeg er selv vidende om, at mange med udenlandsk baggrund vælger de danske skoler fra og sender sine børn til friskoler, fordi de mener, at de ikke skal hjernevaskes og blive for danske.

Selvom disse friskoler på undervisningsplan kan være ret gode, og vi også har set elever, der har de højeste snit i hele Danmark, må vi godt debattere, hvorfor nogle forældre fravælger den danske skole.

Der skal siges, at etnisk danske forældre også vælger skoler, som giver deres børn en særlig identitet. Mange forældre har et ønske om, at børnene skal lære om deres ophav, og derfor vælger de særlige skoler til. Det kan være naturligt, men mange af dem tænker ikke over, at dette barn om nogle år vil kunne føle en kæmpe identitetskrise og frustration over ikke at kunne passe ind på andre skoler, når de vælger en uddannelse, der skal give dem et job.

Forældrene gør det måske ikke af onde tanker, men tænker, at deres børn skal lære de bedste værdier, de selv er stolte af - men de glemmer bare, at de børn i så fald vil gå glip af andre værdier, de måske kunne få gavn af at bruge i Danmark, når de bliver voksne.

Alle former for social kontrol må bekæmpes, og derfor bør der iværksættes ekstra tilsyn for at hjælpe de børn.

Og de, som føler sig provokeret, må slå koldt vand i blodet. Har man ingen problemer, kommer man også fint igennem et ekstra tilsyn.

De sidste mange år er der kommet meget fokus på, at man ikke skal slå børn, heldigvis også i Tyrkiet. Men vold må og kan heller ikke gøres til noget, der alene er fysisk. Det er det psykiske der kontrollerer ens adfærd, jeg er mest bekymret for.

Det, at man ikke må få lov til at være, som man gerne vil, og den store frustration og identitetsforvirring over de forskellige krav, der bliver stillet til en fra samfundet og hjemme, skal tages meget alvorligt. Friskoler er godt. Men de må ikke erstatte genopdragelsesrejser.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Pia Kjærsgaard
18.06.21, 12:42
Regeringen skal spille med åbne kort – ikke bruge myndighederne som bølgebrydere. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.06.21, 11:00
Det er bekymrende, når fagfolk sår tvivl om, hvorvidt de jurister, der uddannes nu, er dygtige nok. Den advarsel kan man ikke sidde overhørig. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.06.21, 10:17
Vi har som sygeplejersker stået helt i frontenlinjen mod Corona. Og det gør vi gerne igen. Men nu er det vores tur, og vi får brug for at danskerne står sammen med os.  Læs mere
Af Nauja Lynge
17.06.21, 21:01
Måske skal også grønlandske politikere besinde sig på, at medierne agerer vagthund over for magtmisbrug. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.06.21, 20:45
Sygeplejerskerne viser mod ved at insistere på blive både hørt og taget alvorligt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
17.06.21, 20:19
Billederne af holdkammeraternes beskyttende-cirkel omkring Eriksen, sekunderne efter hans kollaps og alle de ‘god bedring’ beskeder som både fansene, men også mange andre kendte og ukendte personer, sendte til Eriksen, fik mig til at tænke på, at vi som mennesker faktisk godt kan samles om én ting, nemlig vigtigheden af et menneskeliv. Læs mere
Af Carolina M. Maier
17.06.21, 13:00
Alt for mange bruger alt for ofte alt for meget tid på brok og kvæl. Episoden i Parken mindede os om, hvor meget kostbar tid vi risikerer at spilde i vores liv på knubbede ord. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.06.21, 16:47
Det er helt i orden at mobbe medlemmer af Krifa, mener SF's folketingsmedlem. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.06.21, 09:15
Kampen imod aktivistisk skodforskning er ikke blot en politisk markering. Det er en kamp for at beskytte fredelige og uskyldige borgere imod, at komplet skøre teorier pludselig bliver gjort til den virkelighed, de er nødt til at acceptere. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.06.21, 12:10
Peter Starup kan ikke se for sig, at Danmark tager et opgør med måden at fortolke de internationale konventioner på. Læs mere