<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvornår kommer hjælpepakken til sygeplejerskerne, Mette?

Der er altid en økonomisk krise, når vi forhandler overenskomster. Nu må det være nok.

Vi får uddannet flere sygeplejersker.

Vi har i år optaget 225 ekstra sygeplejestuderende som en del af regeringens plan om at skabe tusinde flere sygeplejersker. Og faktisk står vi også i den glædelige situation, at der er mange, der gerne vil være sygeplejersker. Der er endda flere hundrede ansøgere, der bliver afvist, fordi der ikke er nok studiepladser.

Det er gode tider.

Gode tider, fordi vi fortsat kan rekruttere. Men sådan kan det ikke blive ved, hvis vi ikke bliver bedre til at passe på sygeplejerskerne.

Corona-krisen har for mange sygeplejersker været den sidste dråbe. Som sygeplejerskernes formand Grete Christensen skriver meget fint i sin blog, er der ikke meget energi tilbage i sygeplejerskerne på grund af de besparelser, der har været på sundhedsområdet i mange år, som har betydet både arbejdspres og lønefterslæb. Det kommer oven i en sundhedskrise, hvor sygeplejersker i den grad har stillet sig til rådighed nærmest uden økonomisk anerkendelse.

Omvendt er der mange, der overvejer at forlade faget. Det viser tallene fra et forskningsprojekt på VIA University College, hvor nyuddannede sygeplejersker og sygeplejestuderende på 6. og 7. semester har deltaget. Mere end hver fjerde nyuddannede sygeplejerske tvivler på, at de arbejder som sygeplejerske om fem år.

Det er alarmerende. Men hos arbejdsgiverne er situationsfornemmelsen omvendt.

De har endda en forestilling om, at sygeplejersker kan fastholdes ved at rykke rundt på dem som legoklodser.

Det kommer selvfølgelig af, at arbejdsgiverne har drømme om at kunne flytte sygeplejersker rundt på forskellige afdelinger og dække vagthuller for hinanden. Denne bekymrende tilgang til sygeplejerskernes arbejdsliv har sygeplejerskerne i mange år været imod og fortalt, at det kan have fatale konsekvenser for fastholdelsen af sygeplejersker i faget.

Under corona-krisen har sygeplejersker været villige til at blive flyttet rundt. For der ventede en vigtig mission for samfundet. Danmark skulle ikke ligne Italien. Derfor er de på nærmest ingen tid blevet omorganiseret og var villige til at møde op et andet sted. 

Men som sygeplejerskernes formand siger, er der desværre nu nogen, der prøver at udnytte den situation, vi har stået i, og vil gerne bruge sygeplejerskerne, som om der permanent er en krisetilstand, hvor de bare kan sendes rundt mellem afdelinger og endda hospitaler.

Det kan godt være, at historier om, hvordan sygeplejersker i corona-krisen har oplevet deres arbejde, ikke har nået pressen, som de forfærdelige billeder fra andre lande har gjort. For så slemt har det heldigvis ikke været i Danmark. Men det betyder ikke, at det har været nemt!

Det har naturligvis også haft sine konsekvenser for de enkelte sygeplejersker, der har stået med de svære opgaver, som de med oprejst pande også er kommet ud af. Men kriseramte arbejdsdage kan ikke tilbydes sygeplejersker som almindelig hverdage!

For som i alle andre brancher skal sygeplejersker også have en fast arbejdsplads, kollegaer, man kender til, og rammer og et speciale, man kender til.

Hvis regeringen og de øvrige politikere og ikke mindst arbejdsgiverne har interesse i at uddanne flere sygeplejersker og ikke mindst fastholde dem, vi allerede har, skal de nu rette op på vores vilkår og opgive de urealistiske drømme.

Ellers mister man endnu flere sygeplejersker, og det har Danmark ingen gavn af.

Mens der bliver kigget på de pressede vilkår, må ingen være i tvivl om, at vi som en faggruppe har forventninger om, at arbejdsgiverne denne gang skal til lommerne for en real og bemærkelsesværdig lønfremgang næste år, når der forhandles overenskomst.

Godt nok forsøger man at skrue ned for forventningerne med en sang om, at også økonomien er corona-smittet, og at der ikke er meget at komme efter. Men mens der bliver delt hjælpepakker ud til alle kriseramte brancher i Danmark, må nogen også sætte sig ned og finde en pose penge til sygeplejerskerne.

Som en sygeplejerske forleden sarkastisk sagde: Der er altid en økonomisk krise, når vi forhandler overenskomster. Nu må det være nok.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.01.21, 09:21
Virksomheder går konkurs som aldrig før, mænd bliver sure, rejser sydpå eller migrerer, mens kvinder kaster med maling og bliver ministre. Læs mere
Af Christina Egelund
18.01.21, 15:03
Forløbet op til Folketingets beslutning om at bringe sagen om den ulovlige instruks for rigsretten er en uskøn og bevidst manipulerende sammenblanding af politik og jura. Fordelen ved anklagere og dommere er, at de skal være retfærdige, ikke populære. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.21, 13:40
Lad os få gange i hverdagen for danskere og virksomheder, så hurtigt vi kan. Vaccinen er gratis og man kan helt selv vælge til eller fra. Mens jeg venter, håber jeg, der er nogle med et vaccinepas i lommen, som vil skåle en ekstra gang for alle os, som venter lidt endnu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.21, 17:00
Til gengæld siger Joe Biden intet om at øge sikkerheden ved grænsen til Mexico. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.01.21, 10:00
Arla & Co. trænger til et frikvarter fra tidsånden. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere