<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg måtte spørge ham: Bor der mange indvandrere?

Vi er nervøse for, at vores børn kommer til at vokse som ”indvandrerdrenge”, hvis der bor for mange indvandrer i opgangen, eller som ”danskere”, hvis der er for mange danskere i opgangen.

For et par måneder siden mødte jeg en god ven, der fortalte, at han var ved at kigge efter et nyt hus.

Når man bliver en stor familie og får børn, er det umiddelbart nemmere at bo i et hus med have.

Problemet var dog, at han var nødt til at kigge på et hus uden for København. For i København er det altså dyrt at bo. Uanset om man bor i et hus eller i lejlighed.

Da vi begynde at tale om andre byer som mulighed, sagde han, at der faktisk var et hus på Vestegnen, som var meget flot, men der ville han ikke bo.

Han blev rød i ansigtet og kunne nærmest ikke sige det.

Så måtte jeg sige det for ham: Er der for mange indvandrere?

Svaret var ja. Og så gik han i gang med at forsvare sit synspunkt, hvilket for mig jo var helt unødvendigt, da jeg jo godt vidste, hvad der lå bag.

Min ven er dansker, uddannet og gift med en fantastisk kvinde. Begge er på arbejdsmarkedet og højt uddannede. Og nej - de er ikke racister. Men de er bare bange og nervøse for, at deres barn vokser op i et miljø, hvor deres barn vil blive en af de eneste danskere i klasseværelset.

De fandt heldigvis et hus et andet sted, som de trives i.

For et par dage siden mødte jeg en veninde, som er muslim og gift med en dansk mand. De har fået barn og er lykkelige.

De venter nu barn nummer tre og vil også flytte til en større lejlighed, som de har fundet.

Da jeg spurgte interesseret om, hvordan boligen var, og hvor den lå, afsluttede hun sin fortælling med: ”Og der er altså kun få indvandrere i opgangen”.

Da hun havde sagt det, kunne vi ikke lade være med at grine begge to.

For hvis det ikke var hende selv med indvandrerbaggrund, men en dansker, der havde sagt sådan, så ville der straks have været mange, der misforstod det.

Men det er ikke fordi jeg ikke forstår mine to venner, jeg her har nævnt. For jeg forstår godt, hvad de mener.

På tyrkisk lyder et ordsprog: ”Du køber ikke et hus – du køber en nabo.” Ordsproget skal understrege, hvor vigtigt naboer og naboskab er. For nok betaler man for vægge og et tag over hovedet. Men det vigtigste er, hvem der bor på den anden side af væggen.

Min danske ven var måske nervøs for, at hans barn ville føle sig uden for i skolen på Vestegnen, eller ryge tilbage i faglighed, fordi der er mange børn, der har svært ved at tale dansk.

Min muslimske veninde var måske nervøs for, at hun ville blive stigmatiseret blandt indvandrernaboer, fordi hun er gift med en dansk mand.

Man skal føle sig hjemme, når man er hjemme. Og man skal ikke være bange eller nervøs for andres generende blikke. Derfor var det vigtigt selv for sådan en som hende, der også har minoritetsbaggrund, at hun og hendes familie ikke kun har naboer med ikke-danske efternavne.

På samme måde ved jeg, at der er mange tyrkiske og kurdiske familier, der synes, det er en fordel at have flere naboer, der stammer fra samme kultur. Udover at det giver en dynamik og forståelse for samme kultur i opgangen, sikrer de sig, at man på den måde kan være sikker på, at børnene vokser op og overholder deres forældres kulturelle traditioner.

De fravælger andre dele af Danmark til fordel for Vestegnen.

Danmark er ganske enkelt for opdelt.

Vi har også nået dertil, at selv når vi i så finder boliger, der egentlig er til at betale og flotte, så fravælger vi dem nogle gange, fordi vi enten er nervøse for, at vores børn kommer til at vokse som ”indvandrerdrenge”, hvis der bor for mange indvandrer i opgangen, eller som ”danskere”, hvis der er for mange danskere i opgangen.

Vi er bange for hinanden.

Danmark har brug for en boligpolitik, der kan gøre op mod den slags, hvor vi ses som fjender af hinanden.

Det bidrager ikke til vores fællesskabsfølelse, og omvendt bliver vi mindre og mindre rummelige overfor forskelligheder, når det kommer tæt på.

Vi skal have en god boligpolitik, hvor boligerne er til at betale. Det mangler vi.

Men vi skal også være parate til at hilse hinanden velkommen og dele den samme opgang og smile til hinanden, når opgangen bliver mangfoldig.

Og jeg må personligt indrømme, jeg er i tvivl om, om vi er der. Før boligproblemerne kan løses, skal vi slå vores indre fjendebilleder ihjel og blive mere rummelige.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Rune Lund
05.12.20, 00:33
- bilaftale mangler ambitioner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.12.20, 16:41
Intet er for langt til venstre for TV2’s journalist (og for så mange andre journalister) Læs mere
Af Alex Vanopslagh
04.12.20, 13:28
Mette Frederiksens stort anlagte frikommuneforsøg viser desværre endnu en gang, at hun altid sætter systemet over borgeren. Prisen er dyr og dårlig velfærd. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
04.12.20, 13:25
Konkurrence på velfærdsområdet er en god ting Læs mere
Af Christina Egelund
04.12.20, 13:08
Folketinget har en enestående mulighed for at vise, at det ikke længere lader sig blænde af hverken politisk farve eller venskaber når det kommer til at genrejse retsstaten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere
Af Annika Smith
03.12.20, 16:20
At stille bind og tamponer frit til rådighed på offentlige toiletter kan derfor også kun gå for langsomt Læs mere