Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De Konservative fortæller ikke sandheden om dansk statsborgerskab

Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet.

Det Konservative Folkeparti foreslår, at kriminelle udlændinge ikke skal have dansk statsborgerskab.

Læser man partiets opslag på Facebook, får man et indtryk af, at der ikke findes regler for kriminelle ansøger i forvejen.

Jeg har tidligere skrevet om, hvor svært det er at komme igennem statsborgerskabsprocessen. Jeg er selv en af dem og er faktisk berørt af det lovforslag, der bliver behandlet af Folketinget for tiden. Hvis alt går som planlagt, har jeg mit pas i lommen om to-tre måneder.

Der er gået to et halvt år, siden jeg ansøgte om det. Og snart er det sommer og kan så faktisk risikere at skulle vente til efter sommerferien.

Man kunne ønske sig, at de Konservative havde lidt bedre styr på deres stof og fakta. Men det er der ikke noget, der tyder på, at de har. Når de skriver på de sociale medier, som de gør, får man det indtryk, at det er ret simpelt at få et dansk pas.

Men hvis de folkevalgte ikke taler sandt og formidler de korrekte oplysninger til befolkningen, hvordan kan så tiltro til dem og til det, de siger?

Personligt tror jeg ikke på, at de ikke ved, hvad de taler om. Jeg er ret sikker på, at deres kloge ansatte har helt styr på fakta, som sikkert også vil blive lagt frem for Folketinget, når lovforslaget skal behandles. Det kan seerne af Folketings-TV så følge med i, men eftersom de færreste af os følger med lige præcis på den kanal, er sandsynligheden lille for, at danskerne får de rigtige fakta omkring muligheden for at opnå statsborgerskab.

Men så kan man slå det op på nettet. Jo, men selv for ansøgerne selv kan det nogle gange knibe med at indhente den rigtige information, men deler i stedet erfaringer og informationer på lukkede Facebook-grupper.

Der er hårdt brug for, at debatten om dansk statsborgerskab nuanceres og får præsenteret alle perspektiver. Men desværre er der alt for få politikere, der tager den kamp for Danmarks bedste og vigtigste gave.

Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over temaet og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet.

Det er helt uretfærdigt.

Jeg synes, det er udemokratisk, at det er op til borgerne at rette politikernes forfejlede og opdigtede politik, der bygger på løgne.

Når De Konservative for eksempel på deres Facebookprofil skriver ”Vi skal ikke give dansk statsborgerskab til hvem som helst, og kriminelle udlændinge skal ikke have dansk statsborgerskab” bliver jeg nødt til at rette dem: Der er faktisk ikke hvem som helst, der får dansk pas. Og der er allerede en del regler, der gør det umuligt for kriminelle at få det.

Kriminelle, der har begået grove handlinger, kan f.eks. aldrig få dansk statsborgerskab, mens de, der har begået kriminalitet, der ikke regnes for grov, kan ansøge om det, når de har været i karantæne i nogle år.

Jeg har det personligt helt fint med, at man stiller krav til folk, der gerne vil være dansk. Men at stille mange tåbelige krav, som ingen mening giver eller tegner et billede af systemet som et, hvor udlændinge kan trække et dansk pas i en automat – det er simpelthen respektløst over for alle os, der er i gang med at gennemgå den regulære proces.

Politikerne skal sørge for, at regler og krav giver mening. Lige nu gør nogle af dem kun grin med Danmarks bedste gave. Og det gør ondt i mit hjerte at se.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere