Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er skægt! Kurt Westergaard er kunstner, men Jonas Eika er en forfatterklovn

Når man omtaler Kurt Westergaard i dag, huskes han nærmest som en helt, fordi han gjorde det, han synes kunstnerisk var vigtigst, og han gav samfundsdebatten om religion en stemme. Men Jonas Eika bliver stemplet som en forfatterklovn eller en, der bør skamme sig, selv om hans intention om debat sådan set er det samme.

Det er skægt!

Kurt Westergaard er kunstner, men Jonas Eika er en forfatterklovn.

Har vi et problem?

Man siger, man har ytringsfrihed, og at man må sige, hvad man vil. Men det, man ikke forstår, er, hvor respekten bliver af for andres holdninger, når politikerne synes, folk skal skamme sig, bare fordi de politisk har forskellige ståsteder.

Jonas Eika har beskyldt vores statsminister Mette Frederiksen for at indføre statsracisme i en koncertsal i Stockholm og blev derefter landskendt. I sin takketale for den pris, han har fået, har han brugt mange stærke ord. Men det, man mest har talt om, er ”statsracisme”-ordet.

Jeg synes ikke, det giver mening at tale om, at man har statsracisme i Danmark. Racisme findes desværre nok i befolkningen - jeg er en af dem der tit må høre og læse det og til og med får breve på min arbejdsplads, hvor jeg uden tvivl kan fornemme, at vedkommende enten er racist eller har racistiske tilbøjelighed. For racister er der.

Men statsracisme er nok sværere at konstatere og næsten umuligt. For en stat går ikke ind for racisme. Og det gør Danmark heller ikke.

Men jeg hæfter mig alligevel ved, at højrefløjen i denne debat har svært ved at respektere Eikas holdninger. Jeg har læst mange artikler og hørt flere podcasts, hvor politikere som f.eks. Pia Kjærsgaard er med. De starter altid med at sige, at han godt må have sin holdning, men så skynder de sig at gå til angreb på ham og synes, at han skulle skamme sig, eller stiller spørgsmålstegn ved, om det var det rigtige sted at bruge sin taletid på det.

Og det er jo skægt!

For har man ret til at ytre sig, eller har man ikke?

Jeg synes, det er dobbeltmoralsk af højrefløjen og alle dem, der sympatiserer med dem.

Det er næsten ikke til at holde ud, at man tænker på, at man ikke må sige noget om udlændinge eller flygtninge, fordi ens ytringer pludselig bliver gjort til grin, og nogen får travlt med at udstille en som utroværdig.

Når jeg kritiserer retorikken i udlændingepolitikken og sprogbrugen i dagens Danmark om udlændinge, bliver jeg stemplet som islamist og ”en af dem”. Og når Jonas Eika, der i alles øjne i den grad er ”pæredansk”, kritiserer systemet for det samme, bliver han kaldt forfatterklovn.

Enten respekterer man folks holdninger, ellers så gør man det ikke.

Men mærkeligt nok havde højrefløjen ikke dette problem, da man i sin tid oplevede en anden kunster trække Danmark i en kæmpe krise i verden, særligt med muslimske lande, fordi vi i Danmark skulle vise omverdenen, at vores opfattelse af ytringsfrihed var markant anderledes end andres. Det var triste tider for Danmark, men også en sejr for vores kamp om ytringsfrihed, som vi også kom godt ud af.

Og når man omtaler Kurt Westergaard i dag, huskes han nærmest som en helt, fordi han gjorde det, han synes kunstnerisk var vigtigst, og han gav samfundsdebatten om religion en stemme. Men Jonas Eika bliver stemplet som en forfatterklovn eller en, der bør skamme sig, selv om hans intention om debat sådan set er det samme.

Kunsterne giver samfundet inspiration. Og det er præcis det, de begge to har gjort.

Dette skal alle respektere i stedet for at tale det ned.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
05.06.20, 14:51
Eller hvorfor Mette Frederiksen ikke er nogen Václav Havel. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.06.20, 14:16
En ulykkelig død og højst sandsynligt en uacceptabel handling fra politimandens side, men George Floyd var på stoffer og havde fem tidligere domme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.06.20, 10:30
Begrav den magtarrogante statsminister og find den side frem, der lægger alle oplysninger frem, så vi fortsat kan have tillid til, at alt går rigtigt til. Læs mere
Af Signe Munk
04.06.20, 16:00
Grønne ildsjæle har i årtier kæmpet for at få fjernet de store miljøbomber, vi kalder generationsforureninger. Nu har vi endelig sort på hvidt, at der skal ryddes op efter fortidens synder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.06.20, 22:05
Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.06.20, 21:20
Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op. Læs mere
Af Henrik Højlund
03.06.20, 17:40
Formanden for Ateistisk Selskab hævder i mindeartikel om den omstridte præst Thokild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud, at mange medlemmer af folkekirken er ateister. Det tror jeg, han har ret i. Men ateismen er også en tro. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.06.20, 15:53
Tyskland fjerner rejserestriktionerne, mens Danmark stædigt holder fast uden sundhedsfagligt belæg Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
03.06.20, 08:13
Det er latterligt, når borgerlige debattører stempler Frederiksen-kritikere som onde mennesker Læs mere