Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Du er ikke i stand til at vurdere min danskhed, Jalving!

Jeg føler mig dansk, du føler dig dansk! Hvorfor føles det altid nemmere at bede et menneske, der har udenlandske rødder at forlade Danmark, til trods for at vedkommende har et hjerte, der slår kun for Danmark?

Mikael Jalving spørger mig så pænt i sit blogindlæg den 3. oktober om, hvad jeg vil kæmpe for i Danmark. Han fremhæver sig selv som mere kampklar for Danmark end mig og taler min kamp for demokrati for alle ned.

Jeg synes for det første, det er grotesk, at man kan tro, man er mere dansk og kampklar for Danmark og samfundet, bare fordi man selv mener, man er mere dansk end andre.

Dette vil jeg sætte spørgsmålstegn ved.

Kan man virkelig mene, at bare fordi jeg ikke er født her i Danmark, at jeg skulle være mindre dansk og skulle mistænkes for at sætte islam over demokrati og Danmark?

Min grundlæggende holdning til et samfund og et land er, at man ikke automatisk kan regne med en garanti og patent på nationaliteten, bare fordi man har et efternavn, der er nemt at læse og stave i det land. Det gælder også danskheden. For det, der gør en dansk og kampklar, er ikke noget, du kan måle i dit efternavn, dit blod, dine gener eller dit dna. Det er derimod, hvor mange gange dit hjerte kan slå for Danmark! Det er irrelevant, om du hedder Jensen, Hansen eller Demirtas til efternavn. Føler du dig dansk, så er du dansk og har ikke behov for at blive anerkendt som det, hverken af Thiesen, Jalving eller en tredje person. Og det er ligegyldigt, om nogen som Jalving staver dit navn forkert. For det er lige meget.

Det, der er bemærkelsesværdigt i hele denne her debat, jeg har været en del af, er, hvad man kan tillade sig at bede den anden om. Kan jeg bede Thiesen eller en anden person om at rejse ud af landet, hvis man er utilfreds med tingenes tilstand her?

Der er ingen tvivl om, at hvis der er nogen i Danmark, der tit har måttet lægge øre til det ovenstående, så er det helt klart mennesker med udenlandske rødder. Beviset kan i øvrigt også findes i mine indlæg her på JP. Hvor mange gange har jeg ikke måttet finde mig i kommentarer som: ”Er du utilfreds, så fis hjem”. Find dem frem, og læs kommentarerne.

Mange danskere tror, at når man kritiserer et system for noget, der ikke fungerer, så erklærer man også et had til landet. Men det er forkert! Men kan sagtens kritisere et system og samtidig være dybt forelsket i det land, som jeg er. Mærkeligt nok: Mens mine kritikere får flere tusinde danskere til at like og synes godt om deres menneskesyn, føler de det som den største provokation, hvis jeg tillader mig at overhovedet stille spørgsmålstegn ved mødet mellem borgere og sundhedsvæsnet.

Hvad er forskellen mellem os?

Jeg føler mig dansk, du føler dig dansk! Hvorfor føles det altid nemmere at bede et menneske, der har udenlandske rødder at forlade Danmark, til trods for at vedkommende har et hjerte, der slår kun for Danmark?

Hvorfor føles det helt naturligt at bede en sygeplejerske at smide tørklædet og melde sig ind i Danmark, som nogle havde et slogan om op til sidste valg, mens det provokerer nogle, når jeg taler demokratiet op og netop understreger, at de mennesker faktisk er en del af Danmark, hvis de dag og nat kæmper og bidrager til samfundet?

Jeg har på intet tidspunkt bedt nogen om at rejse ud af landet. Som sygeplejerske har jeg netop i mit indlæg slået fast, at vi i Danmark ikke behandler sundhedspersonale som en vare på hylderne. Naturligvis kan man som patient på et hospital takke nej til sin behandling. Men det, patienten bør vide, er, at vi i det danske sundhedsvæsen ikke kan forsikre, at patienten ikke møder en muslimsk sundhedsperson på en afdeling, hvor man gerne vil have sin behandling gennemført.

Man kan ikke forvente at få et katalog på sygehuset, hvor man kan vælge nogle sygeplejersker eller læger til og andre fra. En holdning, jeg også har over for muslimske patienter, der også tror, at de bare kan frasige sig at få behandling af det modsatte køn.

Hvorfor er det så svært at forstå, at man naturligvis ikke skal udsætte en sygeplejerske for den diskrimination?

Min kamp er klar og tydelig.

For mig kommer demokratiet først. Og det skal gælde alle. Ingen skal udsætte den anden for diskrimination, bare fordi man hedder Jensen til efternavn eller føler at have patent på danskheden, bare fordi ens rødder er danske. Demirtas kan være lige så dansk og elske Danmark lige så meget som Jensen, uanset hvor han er født. Han er ikke født i Danmark. Men der har han tænkt sig at blive begravet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
28.01.20, 16:35
Mange har travlt med at give USA og Trump skylden for mislykket handelsaftale med USA. Men det passer ikke Læs mere
Af Nauja Lynge
28.01.20, 13:51
Inden længe kommer der nok en opfordring fra amerikanerne igen, hvor de advarer om at undskylde overfor Kina. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.01.20, 13:04
Et andet land skal ikke bestemme, hvad en dansk avis trykker. Og en dansk politiker skal heller ikke kræve en navngiven journalist fjernet, fordi han ikke er enig med ham. Det er det, ytringsfrihed handler om. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.01.20, 10:19
Øjebliksbillede af en retskultur i frit fald efter frifindelsen af en dødsbilist ved Retten i Aarhus. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.01.20, 00:04
Regeringens valgløfter er uden hold i virkeligheden Læs mere
Af Jens Kindberg
27.01.20, 20:52
De brokker sig over, at de ikke kan tiltrække virksomheder, fordi de mangler veje og havne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
27.01.20, 11:35
Der er ingen grund til at poste flere skattekroner i omdeling af post Læs mere
Af Nauja Lynge
26.01.20, 10:47
Flere udenlandske medier opfordrer til at besøge Grønland, inden isen smelter. Læs mere
Af Mikael Jalving
26.01.20, 07:00
Sandheden er, at vor udlændingepolitik igennem snart 40 år har været alt andet end retfærdig, realistisk, fast og fair. Læs mere