Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De mænd, der tror på, at mødommen er vigtig, trænger til at få syet deres hjerner - kvinder skylder dem ingenting

Nogen var ved at skabe en industri ved at udnytte udsatte kvinders sårbarhed.

Regeringens lovforslag om at forbyde konstruktion af kunstige jomfruhinder er vedtaget.

Det er glædeligt!

Man kan ikke på den ene side gå ind for seksuel frigørelse og på den anden side blive ved med at sende et signal, om det præcis modsatte. Vi skal som et land, der går ind for ligestillingen ikke medvirke til kvinders undertrykkelse.

Teorien at man ved første samleje bløder, og at det skulle være tegn på, at kvinden er jomfru og aldrig har været sammen med en anden mand, er dermed slut. Det er en forventning og tradition, der er mest udbredt i de mellemøstlige lande, at kvindens blod på lagenet samtidigt også tolkes som tegn på ”en ærbar kvinde” fordi det beviser, at kvinden ikke har haft sex med andre mænd.

Derfor føler mange kvinder det er nødvendigt at foretage en operation hvor jomfruhinden konstrueres på ny, hvis de har været sammen med en anden mand før deres ægteskab.

Og spørger man de mennesker med den opfattelse, hvorfor de mener blod på lagenet er vigtigt, er svaret at de gerne vil vide, om det er en kvinde, der er loyal og er trofast.

Det interessante og mærkelige her er dog, at en kvinde efter ægteskabets indgåelse kan være utro, hvis det er det, hun vil. Og manden der kommer, hjem sent fra arbejdet vil ikke have noget som en dråbe jomfruhinde-blod at kunne måle kvindens loyalitet eller trofast på.

Det bliver tilliden, kærligheden og andre elementer, der findes i et forhold, der bliver garanti for deres loyalitet overfor hinanden.

Derfor viser denne tradition tydeligt, hvor urealistisk og modsigende den er. Hvis man efter ægteskabet kan have tillid til hinanden, hvorfor skal en kvindes loyalitet og ære måles af manden den første nat?

Det er dermed ikke kvinderne eller deres mødom, der skal syes. Det er de hjerner, der tror at mødommen er vigtig, der trænger til at få syet lidt fornuft til skal rekonstruktiveres.

Derfor er det glædeligt, at regeringen er gået videre med forslaget, selvom der har været højlydt kritik af at indføre et forbud.

Nogen var ved at skabe en industri ved at udnytte udsatte kvinders sårbarhed.

En rekonstruktion koster mellem 3.500 – 17.000 kroner. Det er uacceptabelt at man som sundhedsfagligt personale, der har den fornødne viden om jomfruhinden, bevidst forstår jeg ikke helt tillader sig at operere uden medicinsk indikation.

Når eksperter med deres sundhedsfagligt baggrund har konstateret, at der ikke findes en jomfruhinde, giver det derfor ikke mening, at man bliver ved med at industrialisere denne fordom.

Derfor er jeg også glad for, at Dansk Sygeplejeråd og Jordemorforeningen bakker op om forbuddet. For selvom forbudet ikke løser hele problemet, er det i hvert fald med til at skubbe os mod at finde andre løsninger for at bryde disse fordomme.

For forbuddet skal naturligvis ikke stå alene. Og fordomme, der får kvinder til at opsøge disse løsninger og indgreb, skal italesættes, så vi kan undgå at kvinder søger andre veje som at rejse uden for landets grænser, for at lade sig operere eller helt undgå sex.

Fordommene og uvidenhed omkring mødommen forsvinder ikke, bare fordi man som regering har forbudt det. Derfor er det nu endnu vigtigere at have en plan for, hvad der skal gøres, for at man kan komme denne fordom til livs - og viden vinder over uvidenhed.

Initiativer som at tale mere åbent i skolerne, og at gøre det til en fast del af seksualundervisning er vigtige. Børn og unge bør undervises og få den fornødne viden om sundt sexliv og seksualitet. Og jeg vil endnu en gang appellere til sundhedsministeren. På det område er sundhedsplejerskerne kompetente ressourcepersoner, som er klar til at tage ansvaret denne information.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.19, 17:08
Det må man håbe for briternes og vores skyld. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere