Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De mænd, der tror på, at mødommen er vigtig, trænger til at få syet deres hjerner - kvinder skylder dem ingenting

Nogen var ved at skabe en industri ved at udnytte udsatte kvinders sårbarhed.

Regeringens lovforslag om at forbyde konstruktion af kunstige jomfruhinder er vedtaget.

Det er glædeligt!

Man kan ikke på den ene side gå ind for seksuel frigørelse og på den anden side blive ved med at sende et signal, om det præcis modsatte. Vi skal som et land, der går ind for ligestillingen ikke medvirke til kvinders undertrykkelse.

Teorien at man ved første samleje bløder, og at det skulle være tegn på, at kvinden er jomfru og aldrig har været sammen med en anden mand, er dermed slut. Det er en forventning og tradition, der er mest udbredt i de mellemøstlige lande, at kvindens blod på lagenet samtidigt også tolkes som tegn på ”en ærbar kvinde” fordi det beviser, at kvinden ikke har haft sex med andre mænd.

Derfor føler mange kvinder det er nødvendigt at foretage en operation hvor jomfruhinden konstrueres på ny, hvis de har været sammen med en anden mand før deres ægteskab.

Og spørger man de mennesker med den opfattelse, hvorfor de mener blod på lagenet er vigtigt, er svaret at de gerne vil vide, om det er en kvinde, der er loyal og er trofast.

Det interessante og mærkelige her er dog, at en kvinde efter ægteskabets indgåelse kan være utro, hvis det er det, hun vil. Og manden der kommer, hjem sent fra arbejdet vil ikke have noget som en dråbe jomfruhinde-blod at kunne måle kvindens loyalitet eller trofast på.

Det bliver tilliden, kærligheden og andre elementer, der findes i et forhold, der bliver garanti for deres loyalitet overfor hinanden.

Derfor viser denne tradition tydeligt, hvor urealistisk og modsigende den er. Hvis man efter ægteskabet kan have tillid til hinanden, hvorfor skal en kvindes loyalitet og ære måles af manden den første nat?

Det er dermed ikke kvinderne eller deres mødom, der skal syes. Det er de hjerner, der tror at mødommen er vigtig, der trænger til at få syet lidt fornuft til skal rekonstruktiveres.

Derfor er det glædeligt, at regeringen er gået videre med forslaget, selvom der har været højlydt kritik af at indføre et forbud.

Nogen var ved at skabe en industri ved at udnytte udsatte kvinders sårbarhed.

En rekonstruktion koster mellem 3.500 – 17.000 kroner. Det er uacceptabelt at man som sundhedsfagligt personale, der har den fornødne viden om jomfruhinden, bevidst forstår jeg ikke helt tillader sig at operere uden medicinsk indikation.

Når eksperter med deres sundhedsfagligt baggrund har konstateret, at der ikke findes en jomfruhinde, giver det derfor ikke mening, at man bliver ved med at industrialisere denne fordom.

Derfor er jeg også glad for, at Dansk Sygeplejeråd og Jordemorforeningen bakker op om forbuddet. For selvom forbudet ikke løser hele problemet, er det i hvert fald med til at skubbe os mod at finde andre løsninger for at bryde disse fordomme.

For forbuddet skal naturligvis ikke stå alene. Og fordomme, der får kvinder til at opsøge disse løsninger og indgreb, skal italesættes, så vi kan undgå at kvinder søger andre veje som at rejse uden for landets grænser, for at lade sig operere eller helt undgå sex.

Fordommene og uvidenhed omkring mødommen forsvinder ikke, bare fordi man som regering har forbudt det. Derfor er det nu endnu vigtigere at have en plan for, hvad der skal gøres, for at man kan komme denne fordom til livs - og viden vinder over uvidenhed.

Initiativer som at tale mere åbent i skolerne, og at gøre det til en fast del af seksualundervisning er vigtige. Børn og unge bør undervises og få den fornødne viden om sundt sexliv og seksualitet. Og jeg vil endnu en gang appellere til sundhedsministeren. På det område er sundhedsplejerskerne kompetente ressourcepersoner, som er klar til at tage ansvaret denne information.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
23.05.19, 10:17
Partiet har ekstreme standpunkter, som er uforenelige med retsstaten og danske værdier Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.19, 17:51
Uanset graden af virkning er det en politisk skandale af første rang. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.05.19, 14:15
Jeg troede, de var modstandere af hate speech. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.05.19, 11:42
Hvis ikke vi tør tale åbent om, hvor forskellige vi er, når det gælder grundlæggende værdier, og hvis ikke vi respekterer hinanden, selv om vi ikke er enige, så tror jeg simpelthen ikke på, at vores samfund forbliver stærkt og samlende. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
21.05.19, 10:16
Fra 2.637 folkevalgte ansvarlige for sundhed til 0 med et pennestrøg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere