Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er sygeplejerske - ikke rengøringsassistent

Mange tror stadig, at der indgår opgaver som rengøring, at vaske bakker og at tømme opvaskemaskiner i sygeplejefaget. Men det sluttede i 1950'erne.

Slår man op på artikler og bøger for at få indblik i, hvad sygeplejerskernes arbejde bestod af i 1930, så var det blandt andet at vaske gulv, pudse kobbertøj og gøre gummihandsker i stand før autoklavering. Der er sket meget siden, og med seje træk og kamp har vi opnået både en god uddannelse og autorisation. Det har også betydet, at titlen blev til en beskyttet titel, som kun de uddannede og autoriserede mennesker kan kalde sig. Med tiden har vi fået flere uddannelser. Alt fra kandidatgrad til specialuddannelser der motiveret mange sygeplejersker til at videreuddanne sig og at forske for at skabe endnu bedre vilkår for de syge.

Det er heller ikke længere lægen alene, der underviser sygeplejerskerne på skolerne. I dag er det topprofessionelle sygeplejersker, der uddanner fremtidens sygeplejersker.

Jeg er en af de heldige, der er blevet undervist i dagens system af kloge sygeplejersker og har opnået en professionsbachelor i sygepleje. Men det undrer mig stadig, hvorfor er det, vi stadig ikke kan give slip på gamle dages traditioner om at behandlede sygeplejersker som servicemedarbejdere og rengøringspersonale?

Rengøring har aldrig været en del min uddannelse. Og det undrer mig, hvorfor sygeplejerskerne for eksempel altid skal sørge for, at der ser pænt ud på gangene, kontoret og i medicinrummet og ydermere tømme skraldespande og ikke mindst nogen nætter vaske gulve og kørestole og rollatorer i stedet for at lave mindst muligt om natten som er kroppens naturlige hviletid.

Sygeplejen har udviklet sig enormt meget, og der er endda evidens for, at sygeplejerskernes eksistens på en arbejdsplads med syge kan forebygge dødsfald. Sygeplejerskerne er efterspurgte alle steder, og de er blevet afgørende aktør for, at sundhedsvæsnet kan fungere.

Fra min gamle arbejdsplads husker jeg, hvordan en meget dygtig og erfaren sygeplejerske kom ind ad døren og bad mig og mine kollegaer rydde op på kontoret, fordi det skulle se pænt ud. Det var svært at tage samtalen med hende efterfølgende og gøre hende opmærksom på, at jeg ikke var ansat som rengøringspersonale. Det var en samtale, fordi man sagtens kunne blive stemplet, som doven, når de fleste sygeplejersker påtager denne slags opgaver som en selvfølge uden at tænke over om det overhovedet udgør en del af sygeplejens kerneopgaver.

Jeg synes ikke det at gøre rent er et dårligt arbejde. Men ledelsens manglende evne til at italesatte hvad en sygeplejerske kan og skal, når de er på arbejde er frustrerende. Vi er alle vigtige personer, der har betydningsfuldt arbejde, og vi skal ikke med vores forskellige uddannelse sættes til at lave hinandens arbejde. Vi skal lave forskelligt arbejde.

Mange tror stadig, at der indgår opgaver som rengøring, at vaske bakker og tømme opvaskemaskiner i sygeplejefaget. Men det sluttede i 1950'erne. 

Vi er endda nået så langt, at vi når vi fejrer sygeplejersker, der har jubilæum diskuterer gammeldags sygepleje, og vi griner af, hvad en forstanderinde mente om det første ”eksperiment” med mandlige sygeplejeelever:

”Uden at forklejne mændene kan man også spørge, om mænd vil egne sig ligeså godt til sygepleje som kvinder. Det er de kvindelige egenskaber som moderinstinktet, trangen til at hjælpe andre, evnen til at indordne sig, et blidere temperament osv., der er brug for i sygeplejen.”

Men det er altså 70 år siden.

Hverken sygeplejersker eller social- og sundhedsassistenter er uddannet til at gøre rent, tømme opvaskemaskinen eller vaske gulv. De er uddannet til at passe og pleje syge mennesker og dække deres individuelle behov på bedste vis. Men virkeligheden er stadig den, at de sættes til at tage sig af den slags opgaver i stedet for at tage sig af borgere, der har brug for deres faglighed og kompetencer. Det skal vi gøre op med.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.05.20, 12:19
Lad os stoppe mudderkastningen, Uhrskov, og i stedet debattere, hvorfor borgerlige bør tage afstand til Generation Identitær. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.05.20, 09:34
Generation Identitær er aldrig fanatiske, de er realistiske og har nu præsenteret et gennemarbejdet forslag til remigration. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.05.20, 09:33
Af hensyn til smittefaren er der mange steder indført minimumsnormeringer, selvom “Børnenes Statsminister” ikke mener, det er vigtigt. Vores børn trives som aldrig før og pædagogerne har fået ordentlige forhold. Tænk, hvis man kunne tage hensyn til børnenes trivsel også efter krisen? Men det tror jeg ikke, “Børnenes statsminister” har planer om. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.05.20, 18:13
De fleste er med på nedlukningen, men nu må det være tid at kræve svar: Hvem anbefalede at lukke Danmark ned?   Læs mere
Af Peter Kofod
26.05.20, 11:41
Først den ene vej og så den anden vej. Det synes at være logikken bag den konservative stemmeafgivelse de sidste to måneder. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.05.20, 10:31
Vi betaler til en radio, ingen mennesker lytter til. Træk stikket på Radio Loud og giv os Radio24Syv tilbage Læs mere
Af Henrik Højlund
25.05.20, 19:46
Vi er en del, der hele tiden har rumlet med en skepsis overfor nedlukningen, fordi vi mere eller mindre intuitivt har anet, at den på den lange bane kunne koste langt mere, end det ville have kostet, hvis vi havde beholdt en del af samfundsåbenheden. Læs mere