Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er finere at sige: ”Jeg er direktør” end at sige: ”Jeg er social- og sundhedsassistent”

Tænk, at der er nogen i Danmark, der tror, at man tager mere end tre års uddannelse for at lære skifte en fyldt ble.

For et par dage siden var jeg inviteret på SOPU-skolen, som bl.a. står for at uddanne social- og sundhedspersonale. Da jeg blev bedt om at holde et oplæg til disse elever om karrierevejen, takkede jeg naturligvis med det samme ja og valgte at fokusere på de fordomme, man kan blive mødt med i sit virke som plejepersonale.

Dette gjorde jeg, fordi det fyldte meget i mit arbejdsliv. Der er for mig ingen tvivl om, at der især hos familier med anden etnisk baggrund eksisterer fordomme og en forskellig opfattelse af, hvad en god uddannelse er. Det er jeg selv tit blevet mødt med. Flere gange har min mor bedt mig om at droppe min uddannelse og bare være pizzamand som min onkel, fordi det bare ikke gav mening for hende, at jeg brugte mange år på disse uddannelser.

Men disse forestillinger, der tit kan gøre en ked af det, eksisterer ikke alene hos min mor, der er født og opvokset i en anden kultur, hvor medicin og jura er vigtigere end for eksempel sygeplejefaget. Det eksisterer desværre også hos ganske almindelige etniske danskere.

Da jeg indledte dagen med mit oplæg til de seje elever om mine oplevelser i disse fag, endte vi faktisk med gode diskussioner med eleverne, hvor de hver især udtrykte, at de ofte føler det samme.

»Det er finere at sige: ”Jeg arbejder med mennesker med funktionsnedsættelser” end at sige: ”Jeg er social- og sundhedsassistent,” sagde en elev.

Det er det, fordi man i et samfund som Danmark stadig ikke har formået at få indblik i forskellige professioners indhold og arbejde, og fordi man har forkerte forestillinger om et fag, som taler ned til og devaluerer faget.

En anden fordom er, at der er mange, der tror, at man som plejepersonale kun kommer til at skifte ble og tørre de ældre bagi.

Tænk, at der er nogen i Danmark, der tror, at man tager mere end tre års uddannelse for at lære skifte en fyldt ble.

Jeg har personligt taget hele vejen i uddannelsessystemet. Både social- og sundhedshjælperuddannelsen, derefter assistentuddannelsen og bagefter sygeplejerskeuddannelsen. Og på alle disse tre uddannelser har jeg været meget glad for de øjeblikke, som også handlede om personlig pleje. Hvis gamle fru Jensen skulle i bad, var det her, man kunne have de hyggeligste samtaler, og også her, hvor mit kliniske blik udviklede sig, hvor jeg faktisk kunne observere borgeren fra top til tå, om der for eksempel var uopdagede sår eller andet, som trængte til pleje. Og derfor synes jeg også, det er så ærgerligt, at den mest basale, men også vigtige del af plejen i samfundet, bliver talt ned til, som om det skulle være bedre at arbejde med instrumenter end mennesket selv.

»Man mærker i et fint selskab, hvordan samtalens karakter ændrer sig, og jeg bliver uinteressant, når jeg fortæller dem, at jeg er social- og sundhedsassistent,« sagde en anden elev.

Tænk, at vi i disse tider, hvor der mangler personale i disse fag, er begyndt selv at tale ned til dem, fordi vores bimlende uvidenhed forhindrer nogen at tage disse uddannelser.

Derfor, kære dansker, vil du ikke være sød at lade være med at tale disse fag ned og vise lidt mere respekt for dem, som gør en kæmpestor indsats? Ikke alle skal være læger eller direktører! Det er lige så fint at være social- og sundhedsassistent og sygeplejerske!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere