Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er finere at sige: ”Jeg er direktør” end at sige: ”Jeg er social- og sundhedsassistent”

Tænk, at der er nogen i Danmark, der tror, at man tager mere end tre års uddannelse for at lære skifte en fyldt ble.

For et par dage siden var jeg inviteret på SOPU-skolen, som bl.a. står for at uddanne social- og sundhedspersonale. Da jeg blev bedt om at holde et oplæg til disse elever om karrierevejen, takkede jeg naturligvis med det samme ja og valgte at fokusere på de fordomme, man kan blive mødt med i sit virke som plejepersonale.

Dette gjorde jeg, fordi det fyldte meget i mit arbejdsliv. Der er for mig ingen tvivl om, at der især hos familier med anden etnisk baggrund eksisterer fordomme og en forskellig opfattelse af, hvad en god uddannelse er. Det er jeg selv tit blevet mødt med. Flere gange har min mor bedt mig om at droppe min uddannelse og bare være pizzamand som min onkel, fordi det bare ikke gav mening for hende, at jeg brugte mange år på disse uddannelser.

Men disse forestillinger, der tit kan gøre en ked af det, eksisterer ikke alene hos min mor, der er født og opvokset i en anden kultur, hvor medicin og jura er vigtigere end for eksempel sygeplejefaget. Det eksisterer desværre også hos ganske almindelige etniske danskere.

Da jeg indledte dagen med mit oplæg til de seje elever om mine oplevelser i disse fag, endte vi faktisk med gode diskussioner med eleverne, hvor de hver især udtrykte, at de ofte føler det samme.

»Det er finere at sige: ”Jeg arbejder med mennesker med funktionsnedsættelser” end at sige: ”Jeg er social- og sundhedsassistent,” sagde en elev.

Det er det, fordi man i et samfund som Danmark stadig ikke har formået at få indblik i forskellige professioners indhold og arbejde, og fordi man har forkerte forestillinger om et fag, som taler ned til og devaluerer faget.

En anden fordom er, at der er mange, der tror, at man som plejepersonale kun kommer til at skifte ble og tørre de ældre bagi.

Tænk, at der er nogen i Danmark, der tror, at man tager mere end tre års uddannelse for at lære skifte en fyldt ble.

Jeg har personligt taget hele vejen i uddannelsessystemet. Både social- og sundhedshjælperuddannelsen, derefter assistentuddannelsen og bagefter sygeplejerskeuddannelsen. Og på alle disse tre uddannelser har jeg været meget glad for de øjeblikke, som også handlede om personlig pleje. Hvis gamle fru Jensen skulle i bad, var det her, man kunne have de hyggeligste samtaler, og også her, hvor mit kliniske blik udviklede sig, hvor jeg faktisk kunne observere borgeren fra top til tå, om der for eksempel var uopdagede sår eller andet, som trængte til pleje. Og derfor synes jeg også, det er så ærgerligt, at den mest basale, men også vigtige del af plejen i samfundet, bliver talt ned til, som om det skulle være bedre at arbejde med instrumenter end mennesket selv.

»Man mærker i et fint selskab, hvordan samtalens karakter ændrer sig, og jeg bliver uinteressant, når jeg fortæller dem, at jeg er social- og sundhedsassistent,« sagde en anden elev.

Tænk, at vi i disse tider, hvor der mangler personale i disse fag, er begyndt selv at tale ned til dem, fordi vores bimlende uvidenhed forhindrer nogen at tage disse uddannelser.

Derfor, kære dansker, vil du ikke være sød at lade være med at tale disse fag ned og vise lidt mere respekt for dem, som gør en kæmpestor indsats? Ikke alle skal være læger eller direktører! Det er lige så fint at være social- og sundhedsassistent og sygeplejerske!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere