Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ikke kun kvinders ære, men også mænds manddom bliver målt på den dråbe blod

Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har sendt et forslag om at forbyde mødomsrekonstruktioner i høring. Årsagen er, at der i nogle familier desværre eksisterer en forventning om, at pigen skal bløde under sit første samleje. Og at det i øvrigt er uacceptabelt, hvis ikke samlejet på bryllupsnatten er det første.

Jeg kender godt traditionen, og den er stadig eksisterende. Som barn kunne jeg ikke forstå, hvorfor der var blod på lagenet, når nogen var blevet gift, og hvorfor lagenet inden morgenbønnen skulle hænges ud på altanen, så alle kunne få øje på det i landsbyen i Tyrkiet.

Da jeg spurgte min mor om, hvem der havde blødt, sagde hun, det var næseblod.

Men sandheden er naturligvis langt fra det. I dag er der mange debattører og politikere, der debatterer emnet. Nogle er for og nogle er imod. Men det, som savnes i debatten, er mænd, deres pligt og deres stemme.

Der er ingen tvivl om, at de mest sårbare i denne praksis er kvinder. Og jeg er totalt imod rekonstruktion af mødommen, hvis en sådan overhovedet findes.

For en kvindes ære og ærbarhed kan naturligvis ikke måles på en dråbe blod eller på, om hun har haft sex før ægteskabet eller ej. Der er nogle, der er bekymrede over konsekvenserne af et forbud. De frygter, at det vil gå ud over kvindens sexliv, at hun vil finde farlige veje til at få foretaget sådant en operation, at hun i værste fald kan blive smidt på gaden, kaldt luder eller blive udsat for æresdrab.

Men de skal huske, at det aldrig redder liv at lade nogen bløde.

Omvendt! Vi skal standse det.

Det skal naturligvis ikke stå alene. Ved siden af skal vi arbejde for, at folk får den nødvendige viden om seksualitet og det sunde sexliv. Det mener jeg, at man allerede kan begynde med i folkeskolens seksualundervisning.

Men hvad med mændene?

For det er altså ikke kun kvinders ære, der bliver målt på den dråbe blod. Også mænds manddom bliver målt på, om han kan gennemføre samlejet. Og hvis man f.eks. er homoseksuel, og familien tvinger sin søn til et ægteskab med en kvinde, fordi den mistænker ham eller har fået nok af landsbyens rygter om sønnen, er dråben med blod på lagenet også med til at redde mandens ære – og familiens mulighed for at rette ryggen, som om familiens søn ikke er homoseksuel (som om ingen homoseksuel kunne gennemføre et samleje med en kvinde!).

I Tyrkiet er der lavet mange klassiske gamle film med det scenarie. Efter brylluppet møder manden sin kone nøgen for første gang og har kun en opgave. Men manden er syg og svag, og inden han gennemfører samlejet, falder han i søvn. Kvinden, som er den kloge og smukke, der f.eks. bliver spillet af skuespillerinden Türkan Soray, skærer sig overfladisk i håndleddet for at redde både sin egen, men også sin mands ære. Hun søber lagenet til, som senere bliver lagt foran deres soveværelse. Hendes svigerfar, der spændt venter udenfor, glæder sig over lagenets udseende og vil nu give besked til hele landsbyen. Dette gør han ved at skyde løs i luften med sin pistol for at signalere, at selvfølgelig var hans søn ikke syg eller døende, som alle var bekymrede over – han havde gennemført.

Sønnen vågner med angst og nervøsitet, og inden bruden har fået lov til at forklare, hvor klog hun var og fandt på en løsning, som reddede dem begge, falder han om og dør af angst, efter at han hører skud uden for deres vindue.

Sådan er virkeligheden desværre i nogle familier.

Selv om der er mange perspektiver i denne debat, og selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.05.20, 12:19
Lad os stoppe mudderkastningen, Uhrskov, og i stedet debattere, hvorfor borgerlige bør tage afstand til Generation Identitær. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.05.20, 09:34
Generation Identitær er aldrig fanatiske, de er realistiske og har nu præsenteret et gennemarbejdet forslag til remigration. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.05.20, 09:33
Af hensyn til smittefaren er der mange steder indført minimumsnormeringer, selvom “Børnenes Statsminister” ikke mener, det er vigtigt. Vores børn trives som aldrig før og pædagogerne har fået ordentlige forhold. Tænk, hvis man kunne tage hensyn til børnenes trivsel også efter krisen? Men det tror jeg ikke, “Børnenes statsminister” har planer om. Læs mere