Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ingen bliver sygeplejerske for at blive syg eller få en dårlig løn

Hvis en sygeplejerske skal holde stress, undernormeringer og dårlige vilkår ud, er der nødt til at komme et udspil, der kompenserer for det.
Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

Hvis en sygeplejerske i det danske samfund, der hver dag gør en forskel for mennesker, ikke kan bo for sig selv og klare sig selvstændigt med den løn, de får – hvordan hænger det så sammen med, at politikerne både til højre og venstre nu vil skaffe flere tusinde sygeplejersker? Hvordan skal det ske, hvis ikke man gør jobbet attraktivt? Det giver ingen mening.

Det er ikke nogen hemmelighed, at for de fleste af os sygeplejersker var det ikke lønnen, der var afgørende for valget af sygeplejefaget. Det var mere privilegiet at være tæt på andre mennesker og være vidne til både de smukkeste, men også de triste øjeblikke i livet. Det er alt sammen en del af faget.

Selv ved døden føler man sig særlig, fordi man får lov til at være til stede, mens det andet menneske ligger i sengen i stilheden og tager afsked med livet. Tænk at være den, der ser mennesket allersidst, holdt hende i hånden og hørte hende sige de sidste par ord. Jeg har oplevet flere patienter, hvor de nærmest kæmpede for at bære et filter foran sig foran deres børn, ægtefælle eller børnebørn for stadig at være den, de kender, til det sidste øjeblik. Men ikke nok med, at sygeplejersken er den, der møder dem til allersidst og giver dem den sidste berøring, før de tager af sted – man ser også patienterne uden filter, hvor de lægger det hele fra sig og efterlader sig i ens hænder, uden filter og kamp.

Sygeplejen og sygeplejersker betyder meget for samfundet. Og uanset hvor du henvender dig i sundhedsvæsnet, møder du dem altid.

Sygeplejerskerne løfter de tungeste opgaver i hele sundhedsvæsnet og er blevet sundhedsvæsnets nødhjælp og hjerteblod. Ingen kan undvære dem, og alle regner med dem i ethvert nyt projekt, politikerne drømmer om. Derfor giver det også god mening, at politikerne nu taler om at uddanne flere sygeplejersker og vil have dem op i tid, så de kan arbejde fuldtid. Men er det nok?

Vi er også nødt til at være realistiske omkring de politiske sundhedsudspil, hvor mange taler om sygeplejersker i deres politik. Det er glædeligt at dimensioneringen øges, så flere kan komme på uddannelsen, men det er ikke ensbetydende med, at man er en ekspertsygeplejerske, i samme øjeblik man er blevet uddannet.

For en nyuddannet sygeplejerske kan det tage op til fem år, før en sygeplejerske klan føle sig sikker og tryg på arbejde uden konstant at tage notesbogen fra lommen og kigge på den. Det betyder, at øgede dimensioneringer, som man taler om nu, ikke vil give det løft, som sundhedsvæsnet trænger til nu og her. Til gengæld kan man glæde sig over den forskel, der kommer til være, når de er færdiguddannede og har været tæt på patienterne og i samme speciale et par år. Sagt med andre ord, minimum først om 8-10 år.

Derfor er det bedste, politikerne kan gøre lige nu, at sørge for, at de erfarne sygeplejersker, der er på arbejdsmarkedet, bliver i faget. Sikre dem en ordentlig løn, men også vilkår, der gør deres arbejde nemmere.

Sundhedsministeren har udtalt, at man skal kigge på arbejdsmiljøet og vilkårene, hvilket er glædeligt. Men også trist, fordi arbejdsmiljø og vilkår slet ikke burde være et punkt i valgoplæggene og tages som gidsel, fordi det bør være en selvfølge og fungere uanset hvad. Det er arbejdsgiverne og deres øverste lederes opgave, og den skal de løse.

Jeg bliver bekymret, når jeg f.eks. får en besked fra en sygeplejerske med 30 års erfaring, der fortæller mig om sine bekymringer om udspillet, hvor man taler, som om sundhedsvæsnets problemer er løst, når der kommer flere uddannede sygeplejersker frem mod 2020. For det kan ikke stå alene. De nyuddannede sygeplejersker skal have nogle erfarne sygeplejersker, de kan læne sig op ad, og derfor skal der også være fokus på dem.

Det kan ikke nytte noget at tale om at give ekstra blod, når man ikke stopper blødningen først.

En sygeplejerske skal først og fremmest have bedre løn, så man er i stand til at betale sin husleje, som nemt kan ligge på omkring 10-12.000 kroner om måneden i hovedstadsområdet. En sygeplejerske skal kunne klare sig uden at være afhængig af andre.

Men hvis en sygeplejerske de første 8 år får udbetalt 18-19.000 kroner efter skat, kan det knibe med økonomien. Hvis man ovenikøbet også husker, at det for hvert år bliver sværere at tage de skiftende vagter og vænne døgnet om, som mange sygeplejersker skal, så kan det blive svært at holde på de erfarne sygeplejersker.

Sygdom, stress og opgaver, der bliver mere og mere komplekse, undernormeringer og manglede lydhørhed. Hvis en sygeplejerske skal holde disse ting ud, er der nødt til at komme et udspil, der kompenserer for det.

Flere sygeplejersker er godt. Men attraktivitet skal også på dagsordenen. Ingen vil være sygeplejerske for at blive syg eller få en dårlig løn. Selv om lønnen naturligvis aftales ved overenskomsterne, er vi nødt til at indse, at regeringen spiller en rolle, fordi den er repræsenteret ved f.eks. innovationsministeren ved forhandlinger, og fordi det er Finansministeriet, der sidder på pengekassen. Derfor giver det god mening, at de politiske budskaber for sundhedens fremtid også bør handle om sygeplejerskelønninger.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Sonja Mikkelsen
21.05.19, 10:16
Fra 2.637 folkevalgte ansvarlige for sundhed til 0 med et pennestrøg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.05.19, 13:47
Jeg er faktisk der, hvor jeg foretrækker Grenov med hele pakken af antienergi, lav stemmeføring og stresstærskel. Ham ved man da, hvor man har. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.05.19, 14:18
Man kan vælge være naiv og tro på, at Socialdemokratiet er stort og stærkt, siden Venstre ønsker at samarbejde med partiet. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.05.19, 13:43
Læs videre og bliv advaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.05.19, 09:52
Havde DF dog blot været hudløst ærlige, kunne noget af nedturen være forhindret. Læs mere