Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bland sygeplejersker uden om jeres diskriminerende politik

Sygeplejen bygger ikke på mistillid og mistænkeliggørelse af menneskers sygdom. Det må Skive Kommune og Kristian Jensen forstå

Finansminister Kristian Jensen bakker op om Skive Kommunes meget omdiskuterede og diskriminerende måde at arbejde med syge, der er i aktivering. Idéen går ud på, at man møder op hos en sygeplejerske i Skive Kommune og siger, man er syg, og sygeplejersken tager så stilling til, om personen skal være sygemeldt eller ej.

Forskellen fra det normale er, at når vi andre bliver syge, ringer vi til vores arbejde eller skole og melder os syge – og eventuelt også til 1813 for at få rådgivning eller ved akutte tilfælde til 112.

Men hvis man er på integrationsydelse eller på kontanthjælp og i aktivering, skal man altså møde op hos en sygeplejerske og blive tjekket på sin første sygedag.

Efter at denne praksis har vist sig at være ulovlig, har finansministeren nu meldt sig på banen og vil kæmpe for, at det bliver lovligt. Det groteske i dette er, at hvis det bliver lovligt, kan Skive Kommunes model blive et princip, som andre kommuner også vil følge, hvor menneskers sygdom altid vil blive mistænkeliggjort, bare fordi de er på kontanthjælp eller på integrationsydelse.

Som de fleste nye politiske idéer skal nogle naturligvis stå som repræsentant for denne idé. Og i dette tilfælde bliver det sygeplejersker. Det skal være sygeplejerskerne, de syge skal møde, som om det var dem, der fandt på idéen. Frustrationer, klage og irritation over, at man må tvinges ud af huset på trods af sygdom og trangen til dyne og seng.

En sygeplejerske, der er kendt for sin troværdighed og relationer, der bygges på tillid, skal nu tvinges til at være en del af en diskriminerende politik og være frontfigur på nogles respektløse politik. En profession, som er en af de mest troværdige i hele Danmark blandt befolkningen, skal nu arbejde for en ideologi, der bygger på mistillid og mistænkeliggørelse af menneskers sygdom og fremstiller folk som sociale bedragere. Det går ikke!

Ud over at denne ide er grotesk, er det først fremmest imod sygeplejens principper. Det er de syge og deres udtryk, der er i centrum i sygeplejen. Det er deres egen selvopfattelse og oplevelsen af deres smerte, sygdom og sundhed, vi tager i betragtning for at arbejde videre med det. Vi lægger ikke en plan for, hvordan vi kan fremstille dem som løgnere og pine dem og deres integritet ved at ikke tro på dem.

Nej tak!

Hvis Kristian Jensen og andre politikere med denne ideologi uden respekt for den enkelte tror på idéen, er de velkomne til at selv tage imod disse mennesker og forsvare denne uretfærdige og forskelsbehandlende sygdomspolitik over for dem. Det skal sygeplejerskerne ikke.

Sygeplejersker er der ikke for at skabe mistillid. De er der for at skabe tillid.

Bland sygeplejersker uden om jeres diskriminerende politik.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere