Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg vidste ikke, at du talte dansk, undskyld

Tjeneren talte dansk til min ven, men han havde talt engelsk til mig. Hvorfor talte han ikke dansk til mig?

Hvorfor taler folk engelsk til hinanden, selv om de begge taler dansk?

For nogle uger siden havde jeg en aftale med en ven på en restaurant. Jeg kom til restauranten lidt for tidligt og blev henvist til et bord af en tjener. Tjeneren var sød og rar og meget serviceminded. Jeg bestilte noget at drikke og ventede på min ven, som var på vej.

Kort tid efter kom min ven og tog plads ved vores bestilte bord. Samme tjener, som betjente mig fem minutter tidligere, kom igen, og denne gang spurgte han min ven, om han skulle have noget at drikke til at begynde med. Jeg blev dog lidt overrasket.

Tjeneren talte dansk til min ven, men han havde talt engelsk til mig. Hvorfor talte han ikke dansk til mig?

Da jeg skulle bestille maden, forsøgte han igen at tale engelsk til mig. Denne gang fik han dog sit svar på dansk, hvorefter han begyndte at rødme og beklagede: »Jeg vidste ikke, du talte dansk, undskyld.«

Min ven grinede, fordi han syntes, det var sjovt. Jeg smilede tilbage til tjeneren, men blev selv lige så flov og tænkte, jeg måske skulle have fortsat på engelsk, så ingen af os blev ydmyget. Men skulle man virkelig lade være med at tale sit eget sprog i sit eget land bare for at undgå at udsætte sig selv og modparten for ydmygelse?

Tjeneren har naturligvis ikke gjort noget forkert. Det er dejligt, at folk i servicebranchen taler forskellige sprog, så de kan tiltrække turister og være udenlandske gæster behjælpelige. Men problemet er bare, at det ikke er noget, der kun sker én gang og kun på én restaurant. Også i træningscentret hos folk, som jeg har set flere gange, eller mennesker på gaden eller andre steder i forbindelse med noget helt andet, taler de engelsk, fordi de ikke kan forestille sig, at jeg kan tale dansk.

Lad mig gøre det klart over for alle allerede nu: Jeg synes ikke, der er noget galt i at tale engelsk. Måske tror mennesker, at det er bedre at tale et globalt sprog, som de fleste behersker, og undgå pinligheder ved ikke at blive forstået. Men jeg kan godt nogle gange undre mig over, hvorfor man ikke vil give det et forsøg alligevel og tale dansk til alle i Danmark?

Når man går i butikker og skal handle eller købe noget, som jeg jo har gjort på grund af julen i denne uge, har jeg oplevet gang på gang, at medarbejderne henvender sig til mig på engelsk, men til andre på dansk, nok fordi de ubevidst har forestillet sig en bestemt figur og et bestemt udseende af folk, der taler dansk, mens de har forestillet sig alle os med lidt mere kulørt hudfarve som turister.

I de her dage, hvor vi taler om inklusion og eksklusion, er det altså også meget vigtigt at huske, at selv om man med god vilje taler engelsk og vil forsøge at bryde barrieren mellem to mennesker, kan man altså stadig komme til at ekskludere den anden ufrivilligt. Det er ikke så svært, som man tror. Tal dansk på dansk jord og se, om vedkommende kan svare dig på dansk. Du kan altid bruge et andet sprog, hvis vedkommende ikke forstår dig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.05.19, 13:47
Jeg er faktisk der, hvor jeg foretrækker Grenov med hele pakken af antienergi, lav stemmeføring og stresstærskel. Ham ved man da, hvor man har. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.05.19, 14:18
Man kan vælge være naiv og tro på, at Socialdemokratiet er stort og stærkt, siden Venstre ønsker at samarbejde med partiet. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.05.19, 13:43
Læs videre og bliv advaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.05.19, 09:52
Havde DF dog blot været hudløst ærlige, kunne noget af nedturen være forhindret. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.05.19, 11:22
Partierne må genfinde kompasset og afstikke en kurs. Stop med at rende efter hinanden og overbyde hinanden, så vi ikke ved, hvem der er røde, og hvem der er blå. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.05.19, 12:58
Under Løkke er der kommet 56.000 flere muslimer til Danmark. Læs mere