Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

I forskelsbehandler. Selv de kriminelle!

Der er jo langt flere tidligere kriminelle ude i det danske samfund end de godt 100, der kommer til at blive placeret på Lindholm.

Forestil dig, at to mænd begår den samme kriminalitet. Begge bliver anholdt, og alt efter hvad deres dom er, afsoner de deres straf. Den ene bliver sat på fri fod og er ude blandt befolkningen, hvor ingen af os kan gætte, hvem det egentlig er – men den anden bliver udvist af Danmark og anbragt på en ø, hvor alle i Danmark vil vide, hvem denne forbryder er, fordi det er de kriminelles land. Og helt tilfældigt hedder den, der er sat på fri fod blandt befolkningen, Jens, og den, som er sendt til øen, hedder Ali.

Først spørger systemet: Hvorfor må vi ikke sende Ali ud på en ø, når han er kriminel?

Og så spørger andre: Hvorfor skal Jens så ikke bo på øen, hvis det er kriminaliteten, der har været årsag til skabelsen af øen?

Også så svarer systemet: Ali har ikke noget dansk statsborgerskab.

Man kan grine eller græde, når man hører udmeldingerne fra politikerne. For uanset hvordan de vender og drejer det, så er argumentationen for øen helt uforståelig.

Det er klart, at der er risiko for, at tidligere straffede personer begår ny kriminalitet. Men for ofrene er det vel ligegyldigt, om personen, der begår kriminaliteten, har dansk eller udenlandsk statsborgerskab? Hvis, som politikerne siger, statsborgerskabet var afgørende for, om man skulle isoleres fra samfundet, og afgørende for, hvorvidt man kan begrænse ens muligheder for at begå kriminalitet, så vil det jo sige, at der gives et indirekte potentiale til en dansk Jens for at begå kriminalitet – i hvert fald i højere grad end de ca. 100 mennesker, der forventes at blive placeret på Lindholm i dag.

For der er jo langt flere tidligere kriminelle ude i det danske samfund end de godt 100, der kommer til at blive placeret på Lindholm.

Næste spørgsmål er: Når et system begynder at gøre forskel på de kriminelle og forskelsbehandler efter deres oprindelse og statsborgerskab, hvad er det så, man vil bruge retssikkerheden til? Når dommerne har afsagt deres dom, og mennesker har afsonet deres straf, føles det helt mærkeligt, at politikerne nu også synes, at de skal straffe en særlig gruppe af de kriminelle en gang til, fordi de ikke har tillid til retssystemet – de dømmende kræfter.

For min skyld må kriminelle få den hårdeste straf, som det overhovedet er muligt, hvis de har begået mord eller ødelagt en kvindes liv ved at voldtage hende eller har begået anden kriminalitet. Men man må undres over, hvorfor systemet i Danmark konstant brænder for at forskelsbehandle folk og sender et sådant signal til dem, som er sorthårede?

For det er helt præcis det, det handler om. Indtil videre har ingen af politikerne kunnet argumentere for, hvorfor det var nødvendigt med øen, og hvorfor den skulle forhindre Ali i at begå kriminalitet mere end Jens, som er lige så kriminel og ikke skal på øen.

Hvis Ali intet opholdsgrundlag har i landet og heller ikke har et andet land, der gerne vil tage imod ham, er det så ikke der, de politiske kræfter bør lægges for at sikre, at disse mennesker bliver modtaget af det land, som de har deres statsborgerskab i?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
26.05.19, 09:00
Multietnisk er i virkeligheden en eufemisme for den gradvise indtrængen af islamiske normer, vaner og forskrifter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.05.19, 19:07
Hvornår begynder de selvudnævnte klimademonstranter at gøre noget for klima og miljø i deres eget liv? Læs mere
Af Martin Ågerup
25.05.19, 16:56
Socialdemokraternes skattestigninger rammer både pensioner og boligejere Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.05.19, 15:31
Hvad er Europa uden sine righoldige nationer? En stemme på Venstre er en stemme på ekstrem føderalisme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.05.19, 08:34
”Nede i Europa” eksisterer ikke. Vi er Europa. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.05.19, 21:10
Der er kun opmuntrende tegn for danskerne og europæerne her to dage før valget til skinparlamentet i Bruxelles/Strasbourg. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.05.19, 14:04
Jeg bilder mig ind at forstå, hvad Rasmus Paludans protest er et symptom på: store forandringer i den sociale virkelighed. Hvis vi benægter dem, har vi for alvor et problem. Læs mere
Af Martin Ågerup
23.05.19, 10:17
Partiet har ekstreme standpunkter, som er uforenelige med retsstaten og danske værdier. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.19, 17:51
Uanset graden af virkning er det en politisk skandale af første rang. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.05.19, 14:15
Jeg troede, de var modstandere af hate speech. Læs mere