Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

At kalde en sygeplejerske for landsforræder, fordi hun redder liv, er uacceptabelt!

Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark.

Hvor går jeres grænser, lød det fra Læger Uden Grænser i en ny kampagne.

Spørgsmålet er desværre sørgeligt aktuelt. På det seneste har vi set, at nogle mennesker mener, hudfarven bør afgøre, hvem man må hjælpe, og hvis liv man bør redde. Det er forfærdeligt, hvis det menneskesyn er en realitet og en tanke, der florerer blandt mennesker i Danmark.

Da flygtninge fyldte motorvejene i Danmark, skammede menneskeheden sig efter at have set et billede af en dansk mand, der oppe fra en bro spyttede på mennesker på flugt med børn i armene. Det billede gik verden rundt, og for mig er det blevet et symbol på den retorik, nogle i Danmark har ført mod flygtninge de seneste mange år.

Nu er flygtninge holdt ude af landet, grænserne er lukket, internationale menneskerettighedskonventioner bliver betvivlet, og der kommer færre asylsøgere end i mange år. Men for nogle er det tydeligvis ikke nok. De bliver ved med at spytte på flygtningene. Nu på tværs af grænser. Hvad vil de mennesker, der gør det?

Det seneste eksempel handler om, at nogle af dem mener, at sygeplejersker, der tager ud med Læger Uden Grænser og hjælper folk på flugt, der risikerer at drukne i en båd, ikke fortjener respekt.

Dette har vi hørt sygeplejerske Kamma Skaarup fortælle i Politiken. Hun fortæller, at mange chikanerer hende med beskeder og mails og kalder hende for landsforræder og håber, at hun bliver voldtaget af de mænd, hun hjælper. Kun fordi hun hjælper flygtninge.

Det er skræmmende. Ikke alene tanken, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark.

Ville de ringe efter en ambulance, hvis jeg eller en flygtning faldt om? Eller vil de, som de hentyder til, vende ryggen til og gå deres vej, fordi de mener, de er mere værd end os?

Hvis sygeplejersker, der har fået respekt af hele verdens befolkning, fordi de er kendt for til enhver tid at tilsidesætte egne behov for at hjælpe andre, bliver omtalt på denne usle måde, og den smukke forskel, hun gør for mennesker, bliver taget som gidsel af uvidende mennesker, er det så ikke oplagt at spørge alle, hvor længe de vil tie og se det an? Og hvor folks grænser går, siden selv de mest uskyldige, og de som bidrager allermest, bliver udråbt som kriminelle?

Denne reaktion over for en sygeplejerske er uacceptabel, utålelig og endnu et højdepunkt i den provokerende, generaliserende og hadefuldt retorik, som nogle mennesker fører mod udlændinge.

Jeg bakker Læger Uden Grænsers kampagne fuldstændigt op. Der er gode grunde til at spørge folk om deres grænser. Og spørger man mig, er min grænse nået i det øjeblik, man indblander en sygeplejerske i en grim udlændingeretorik.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
26.05.19, 09:00
Multietnisk er i virkeligheden en eufemisme for den gradvise indtrængen af islamiske normer, vaner og forskrifter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.05.19, 19:07
Hvornår begynder de selvudnævnte klimademonstranter at gøre noget for klima og miljø i deres eget liv? Læs mere
Af Martin Ågerup
25.05.19, 16:56
Socialdemokraternes skattestigninger rammer både pensioner og boligejere Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.05.19, 15:31
Hvad er Europa uden sine righoldige nationer? En stemme på Venstre er en stemme på ekstrem føderalisme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.05.19, 08:34
”Nede i Europa” eksisterer ikke. Vi er Europa. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.05.19, 21:10
Der er kun opmuntrende tegn for danskerne og europæerne her to dage før valget til skinparlamentet i Bruxelles/Strasbourg. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.05.19, 14:04
Jeg bilder mig ind at forstå, hvad Rasmus Paludans protest er et symptom på: store forandringer i den sociale virkelighed. Hvis vi benægter dem, har vi for alvor et problem. Læs mere
Af Martin Ågerup
23.05.19, 10:17
Partiet har ekstreme standpunkter, som er uforenelige med retsstaten og danske værdier. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.19, 17:51
Uanset graden af virkning er det en politisk skandale af første rang. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.05.19, 14:15
Jeg troede, de var modstandere af hate speech. Læs mere