Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sandsynligheden for, at sygeplejersker vender tilbage til et fag, hvor forholdene er mere pressede end før, er meget lille

En troværdig og realistisk plan kræver, at man tager fat på sygeplejerskernes arbejdsvilkår nu, også lokalt. Det er lokale politikernes handlinger, vi tager udgangspunkt i og bedømmer Folketinget på.

Socialdemokratiet vil finde 1.000 ekstra sygeplejersker på et år efter folketingsvalget. Ligesom alt andet, som politikerne lover op til et valg, lyder dette løfte også godt for nogen.

For nogle dage siden vågnede vi dog op til en DR-nyhed om, at en sundhedsprofessor fra Syddansk Universitet mener, at planen er urealistisk (det vidste vi vel godt).

Og kort tid efter denne udmelding melder Socialdemokratiet sig så på banen igen og hævder, at de heller ikke har lovet, at de kan finde dem nemt og hentyder til, at de vil genrekruttere sygeplejersker, der har forladt faget.

Det er jeg selvfølgelig meget glad for. Ifølge undersøgelser forlader hver tiende sygeplejerske faget. Det svarer til ca. 6.000 mennesker, der er uddannet som sygeplejersker, men som ikke er i faget længere. Da ledigheden blandt sygeplejersker samtidig også er meget lav (under en halv pct.), kan man også gå ud fra, at de sygeplejersker, som har forladt faget, ikke er arbejdsløse, men har fundet sig en anden branche.

Det er bekymrende.

Men man bliver mere overrasket over meldingerne fra Socialdemokratiet, der slet ikke passer med sygeplejerskernes virkelighed. Ambitionen er god. Men hvordan skal det lykkes?

Sygeplejerskerne, som har forladt sygeplejen, har forladt den og fundet sig et andet arbejde. Og sandsynligheden for, at de vender tilbage til faget, er lille. Det sker kun i drømmene!

Hvem tror på, at sygeplejersker, der har forladt faget på grund af presset, vil tilbage i faget, hvor arbejdspresset og byrden kun er blevet tungere og tungere? Og hvad er garantien for, at sygeplejerskerne vil få det bedre, hvis Socialdemokratiet fik regeringsmagten?

I en analyse, Dansk Sygeplejeråd har foretaget i år, svarer ledende sygeplejersker, at de oplever, at det er vanskeligt at rekruttere sygeplejersker med den ønskede profil til at arbejde på lederens arbejdsplads. Derudover konkluderer analysen, at det ud over at rekruttere også er vanskeligt at fastholde de allerede ansatte sygeplejersker på grund af højt arbejdspres, dårlig normering, mangel på sygeplejersker, for lav løn samt vagtbelastning, der forstyrrer de ansattes privatliv.

Derfor skal blikket nu rettes på de vilkår, der får sygeplejerskerne til at forlade faget. Før vilkårene er rettet op, så sygeplejerskerne ikke længere ”holder deres arbejde ud” og tager smertestillende for at klare arbejdsdagen, kan man ikke begynde at tale om rekruttering. Først skal man fastholde, opbygge tillid og anerkende! For vi har stadig kollegaer, der søger andre veje.

Jeg håber inderligt, det kan lykkes at ansætte 1.000 sygeplejersker mere.

Men en troværdig plan kræver en realistisk plan. Og en realistisk plan kræver, at man tager fat på sygeplejerskernes arbejdsvilkår.

Heldigvis er det ikke for sent endnu. Og man behøver faktisk heller ikke vente på regeringsmagten. Politikerne kan sagtens nå at bemærke deres ambitioner lokalt. Det er lokale politikeres handlinger, vi tager udgangspunkt i og bedømmer Folketinget på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
26.05.19, 09:00
Multietnisk er i virkeligheden en eufemisme for den gradvise indtrængen af islamiske normer, vaner og forskrifter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.05.19, 19:07
Hvornår begynder de selvudnævnte klimademonstranter at gøre noget for klima og miljø i deres eget liv? Læs mere
Af Martin Ågerup
25.05.19, 16:56
Socialdemokraternes skattestigninger rammer både pensioner og boligejere Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.05.19, 15:31
Hvad er Europa uden sine righoldige nationer? En stemme på Venstre er en stemme på ekstrem føderalisme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.05.19, 08:34
”Nede i Europa” eksisterer ikke. Vi er Europa. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.05.19, 21:10
Der er kun opmuntrende tegn for danskerne og europæerne her to dage før valget til skinparlamentet i Bruxelles/Strasbourg. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.05.19, 14:04
Jeg bilder mig ind at forstå, hvad Rasmus Paludans protest er et symptom på: store forandringer i den sociale virkelighed. Hvis vi benægter dem, har vi for alvor et problem. Læs mere
Af Martin Ågerup
23.05.19, 10:17
Partiet har ekstreme standpunkter, som er uforenelige med retsstaten og danske værdier. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.19, 17:51
Uanset graden af virkning er det en politisk skandale af første rang. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.05.19, 14:15
Jeg troede, de var modstandere af hate speech. Læs mere