Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sandsynligheden for, at sygeplejersker vender tilbage til et fag, hvor forholdene er mere pressede end før, er meget lille

En troværdig og realistisk plan kræver, at man tager fat på sygeplejerskernes arbejdsvilkår nu, også lokalt. Det er lokale politikernes handlinger, vi tager udgangspunkt i og bedømmer Folketinget på.

Socialdemokratiet vil finde 1.000 ekstra sygeplejersker på et år efter folketingsvalget. Ligesom alt andet, som politikerne lover op til et valg, lyder dette løfte også godt for nogen.

For nogle dage siden vågnede vi dog op til en DR-nyhed om, at en sundhedsprofessor fra Syddansk Universitet mener, at planen er urealistisk (det vidste vi vel godt).

Og kort tid efter denne udmelding melder Socialdemokratiet sig så på banen igen og hævder, at de heller ikke har lovet, at de kan finde dem nemt og hentyder til, at de vil genrekruttere sygeplejersker, der har forladt faget.

Det er jeg selvfølgelig meget glad for. Ifølge undersøgelser forlader hver tiende sygeplejerske faget. Det svarer til ca. 6.000 mennesker, der er uddannet som sygeplejersker, men som ikke er i faget længere. Da ledigheden blandt sygeplejersker samtidig også er meget lav (under en halv pct.), kan man også gå ud fra, at de sygeplejersker, som har forladt faget, ikke er arbejdsløse, men har fundet sig en anden branche.

Det er bekymrende.

Men man bliver mere overrasket over meldingerne fra Socialdemokratiet, der slet ikke passer med sygeplejerskernes virkelighed. Ambitionen er god. Men hvordan skal det lykkes?

Sygeplejerskerne, som har forladt sygeplejen, har forladt den og fundet sig et andet arbejde. Og sandsynligheden for, at de vender tilbage til faget, er lille. Det sker kun i drømmene!

Hvem tror på, at sygeplejersker, der har forladt faget på grund af presset, vil tilbage i faget, hvor arbejdspresset og byrden kun er blevet tungere og tungere? Og hvad er garantien for, at sygeplejerskerne vil få det bedre, hvis Socialdemokratiet fik regeringsmagten?

I en analyse, Dansk Sygeplejeråd har foretaget i år, svarer ledende sygeplejersker, at de oplever, at det er vanskeligt at rekruttere sygeplejersker med den ønskede profil til at arbejde på lederens arbejdsplads. Derudover konkluderer analysen, at det ud over at rekruttere også er vanskeligt at fastholde de allerede ansatte sygeplejersker på grund af højt arbejdspres, dårlig normering, mangel på sygeplejersker, for lav løn samt vagtbelastning, der forstyrrer de ansattes privatliv.

Derfor skal blikket nu rettes på de vilkår, der får sygeplejerskerne til at forlade faget. Før vilkårene er rettet op, så sygeplejerskerne ikke længere ”holder deres arbejde ud” og tager smertestillende for at klare arbejdsdagen, kan man ikke begynde at tale om rekruttering. Først skal man fastholde, opbygge tillid og anerkende! For vi har stadig kollegaer, der søger andre veje.

Jeg håber inderligt, det kan lykkes at ansætte 1.000 sygeplejersker mere.

Men en troværdig plan kræver en realistisk plan. Og en realistisk plan kræver, at man tager fat på sygeplejerskernes arbejdsvilkår.

Heldigvis er det ikke for sent endnu. Og man behøver faktisk heller ikke vente på regeringsmagten. Politikerne kan sagtens nå at bemærke deres ambitioner lokalt. Det er lokale politikeres handlinger, vi tager udgangspunkt i og bedømmer Folketinget på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Mathias U. Vinholt
23.08.19, 18:24
Manglen på faglært arbejdskraft er en tikkende bombe under vores velfærdssamfund. Hvis vi vil have flere unge til at vælge erhversskolerne, så skal der snart andre indsatser end Facebook-kampagner og busreklamer op af værktøjskassen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
23.08.19, 13:34
Jakob Ellemann-Jensen er udråbt til favorit som næste næstformand for Venstre, men måske har Inger Støjberg i virkeligheden det bedste kort, når det kommer til stykket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.08.19, 12:42
Og han siger, at vi skal finde os i det, når bare det sker langsommere. Læs mere
Af Rune Lund
23.08.19, 11:01
Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til Skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.08.19, 10:46
I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn Læs mere
Af Anna Thygesen
23.08.19, 10:30
Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken. Læs mere
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11
Af Rune Lund
21.08.19, 14:31
Der er masser af penge at hente til velfærd og grøn omstilling uden at brandbeskatte den almindelige dansker. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.08.19, 10:24
Udlændingespørgsmålet er det eneste sted, hvor debatten er løssluppen. Alt andet lukkes ned. Læs mere