Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skovbrande får mere opmærksomhed, mens ældre brænder ihjel på landets plejehjem

Tonen hos politikerne eller medierne er ikke god nok. De svigter og stiller ikke de nødvendige spørgsmål! Kunne vi have reddet de ældre fra branden, hvis der var ansatte nok?

Medierne og politikerne konkurrerer nærmest med hinanden om at tale om det vigtige emne klima og dække, hvor mange skove der er brændt i Sverige, i Grækenland og herhjemme.

De regner ud, hvor stor konsekvens det vil have for vores dejlige miljø og for vores fremtid. Men ingen tør åbne munden for de ældre, der er brændt ihjel på landets plejehjem.

Man skulle tro, hele Danmark lå og sov. Er der virkelig ingen, der kan se det frygtelige i det?

Vi taler altså om mennesker, der ikke kan flytte sig eller bevæge sig eller flygte fra flammerne! Vågn dog op! Selv skovbrande har fået mere opmærksomhed.

Jeg kan selv huske, hvordan det var for nogle år siden at arbejde inden for social- og sundhedsområdet. Jeg arbejdede på det tidspunkt som vikar og tog imod hvilke som helst slags vagter. Tit var der mest kamp om at tage dagvagter, selv om aftenvagter gav flere penge i form af aftentillæg. På dagvagter havde man nemlig en kollega, man måske kunne hive fat i, hvis der var brug for hjælp.

På aftenvagter var man kun to medarbejdere til mere end 20-25 beboere på en afdeling på et plejehjem under Københavns Kommune. Man var flere kollegaer i dagvagten. Ikke nok til at opgaverne blev udført, som de for eksempel blev i Norge, hvor jeg var oppe for at arbejde i en lille periode, men man troede dog, at man kom igennem dagens opgaver.

Nattevagten derimod var kun bemandet med en medarbejder per etage. Det vil sige, at man skulle passe på alle beboere selv. De vagter var svære.

Da jeg skulle introduceres til nattevagter, så jeg personale give de ældre to bleer oven på hinanden, fordi det jo var nemmeste for alle. Når beboerne var sengeliggende og ikke selvhjulpne, og der heller ikke var en kollega, der kunne give en hånd, måtte man for at gøre det nemmere for sig selv, men også for at spare beboerens kræfter, lade dem ligge i sengen i stedet for at vende dem.

Selvom ens faglighed fortæller en i den situation, at beboeren nok koger dernede i varmen med to bleer, og det nok også ender med rødme, svamp og endda andre infektioner, måtte man simpelthen indse, at der ikke var andre muligheder.

Mens man for eksempel i Norge på det plejehjem, jeg var på, ikke tillod, at der gik to minutter, før der løb personale ind til beboerne efter et kald, kunne der gå minimum 10 minutter i Danmark, før vi kunne reagere på klokkerne, der ringede.

Man når lige at tænke: Hvad hvis beboeren er faldet, eller deres tv brænder, eller beboeren har tabt smøgen, og der er gået ild i noget?

Derfor ville jeg aldrig være tvunget til at arbejde om natten. For i nattevagterne er der ingen sikkerhed for beboerne. Brænder et plejehjem, vil deres skæbne måske nok være 90 pct. af, hvor hurtigt brandvæsnet når stedet, og hvor langsomt flammerne bevæger sig mod fru Jensen, men 10 pct. afhængig af hvor mange ansatte der er på arbejdspladsen, der kan evakuere dem.

Bemandingssituationen er slem nok nu.

Men bare vent. Hvis der ikke kommer en plan, der virker nationalt fra alle politikerne fra højre til venstre, kan det kun blive værre.

Ifølge en undersøgelse Foa har foretaget, kommer landet til at mangle op til 40.000 social- og sundhedsmedarbejdere i 2026 på landsplan. Og en lignende undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd peger på noget lignende. Netop at vi i fremtiden også vil mangle mange sygeplejersker.

Man når at tænke: Hvis man for 8-9 år siden tilbød landets ældre den urimelige behandling, jeg har oplevet, hvordan mon det så kommer til at gå for de ældre om 10 år?

Kan vi love, at der er personale nok, til at der bliver gjort alt, hvad der skal til, hvis der udbryder brand på et plejehjem?

Det var der på det plejehjem, jeg har arbejdet på i ca. to måneder i Norge.

Som ansat bliver man tit introduceret til nødberedskabsplan og nødudgang på en arbejdsplads. Og ser at myndighederne har været forbi og godkendt deres plan, og der er flere nødudgangskilte på væggen.

Men er der overhovedet nogen, der spørger om, hvordan de gamle, som ikke kan bevæge en arm, skal ud ved en brand?

Det er, som om når mappen er fyldt, og krydset er sat, så er det i orden at lukke øjnene.

Vi bliver nødt til at indrømme og råbe det højt: Danmark har svigtet ældre de sidste 10-15 år.

Tonen hos politikerne eller medierne er ikke god nok. De svigter og stiller ikke de nødvendige spørgsmål!

Kunne vi have reddet de ældre fra branden, hvis der var ansatte nok?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.19, 08:07
Alene rettigheder kan blive krænket. Følelser kan kun blive såret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.04.19, 22:07
Primært fordi partiet er blevet for tamt. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.04.19, 10:41
Når man ser på det brogede billede i Europa-Parlamentet, kan man spørge sig selv, hvorfor højrefløjen skulle fremstå særlig ekstrem? Læs mere
Af Nauja Lynge
16.04.19, 00:38
Selvstyret bygger ikke for befolkningen. De bygger for at tjene penge til selvstyret! Læs mere
Af Nauja Lynge
15.04.19, 18:30
Den kan ramme alle, når den kommer snigende, og slår ned i forbindelse med en pludseligt opstået krise. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her