Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skovbrande får mere opmærksomhed, mens ældre brænder ihjel på landets plejehjem

Tonen hos politikerne eller medierne er ikke god nok. De svigter og stiller ikke de nødvendige spørgsmål! Kunne vi have reddet de ældre fra branden, hvis der var ansatte nok?

Medierne og politikerne konkurrerer nærmest med hinanden om at tale om det vigtige emne klima og dække, hvor mange skove der er brændt i Sverige, i Grækenland og herhjemme.

De regner ud, hvor stor konsekvens det vil have for vores dejlige miljø og for vores fremtid. Men ingen tør åbne munden for de ældre, der er brændt ihjel på landets plejehjem.

Man skulle tro, hele Danmark lå og sov. Er der virkelig ingen, der kan se det frygtelige i det?

Vi taler altså om mennesker, der ikke kan flytte sig eller bevæge sig eller flygte fra flammerne! Vågn dog op! Selv skovbrande har fået mere opmærksomhed.

Jeg kan selv huske, hvordan det var for nogle år siden at arbejde inden for social- og sundhedsområdet. Jeg arbejdede på det tidspunkt som vikar og tog imod hvilke som helst slags vagter. Tit var der mest kamp om at tage dagvagter, selv om aftenvagter gav flere penge i form af aftentillæg. På dagvagter havde man nemlig en kollega, man måske kunne hive fat i, hvis der var brug for hjælp.

På aftenvagter var man kun to medarbejdere til mere end 20-25 beboere på en afdeling på et plejehjem under Københavns Kommune. Man var flere kollegaer i dagvagten. Ikke nok til at opgaverne blev udført, som de for eksempel blev i Norge, hvor jeg var oppe for at arbejde i en lille periode, men man troede dog, at man kom igennem dagens opgaver.

Nattevagten derimod var kun bemandet med en medarbejder per etage. Det vil sige, at man skulle passe på alle beboere selv. De vagter var svære.

Da jeg skulle introduceres til nattevagter, så jeg personale give de ældre to bleer oven på hinanden, fordi det jo var nemmeste for alle. Når beboerne var sengeliggende og ikke selvhjulpne, og der heller ikke var en kollega, der kunne give en hånd, måtte man for at gøre det nemmere for sig selv, men også for at spare beboerens kræfter, lade dem ligge i sengen i stedet for at vende dem.

Selvom ens faglighed fortæller en i den situation, at beboeren nok koger dernede i varmen med to bleer, og det nok også ender med rødme, svamp og endda andre infektioner, måtte man simpelthen indse, at der ikke var andre muligheder.

Mens man for eksempel i Norge på det plejehjem, jeg var på, ikke tillod, at der gik to minutter, før der løb personale ind til beboerne efter et kald, kunne der gå minimum 10 minutter i Danmark, før vi kunne reagere på klokkerne, der ringede.

Man når lige at tænke: Hvad hvis beboeren er faldet, eller deres tv brænder, eller beboeren har tabt smøgen, og der er gået ild i noget?

Derfor ville jeg aldrig være tvunget til at arbejde om natten. For i nattevagterne er der ingen sikkerhed for beboerne. Brænder et plejehjem, vil deres skæbne måske nok være 90 pct. af, hvor hurtigt brandvæsnet når stedet, og hvor langsomt flammerne bevæger sig mod fru Jensen, men 10 pct. afhængig af hvor mange ansatte der er på arbejdspladsen, der kan evakuere dem.

Bemandingssituationen er slem nok nu.

Men bare vent. Hvis der ikke kommer en plan, der virker nationalt fra alle politikerne fra højre til venstre, kan det kun blive værre.

Ifølge en undersøgelse Foa har foretaget, kommer landet til at mangle op til 40.000 social- og sundhedsmedarbejdere i 2026 på landsplan. Og en lignende undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd peger på noget lignende. Netop at vi i fremtiden også vil mangle mange sygeplejersker.

Man når at tænke: Hvis man for 8-9 år siden tilbød landets ældre den urimelige behandling, jeg har oplevet, hvordan mon det så kommer til at gå for de ældre om 10 år?

Kan vi love, at der er personale nok, til at der bliver gjort alt, hvad der skal til, hvis der udbryder brand på et plejehjem?

Det var der på det plejehjem, jeg har arbejdet på i ca. to måneder i Norge.

Som ansat bliver man tit introduceret til nødberedskabsplan og nødudgang på en arbejdsplads. Og ser at myndighederne har været forbi og godkendt deres plan, og der er flere nødudgangskilte på væggen.

Men er der overhovedet nogen, der spørger om, hvordan de gamle, som ikke kan bevæge en arm, skal ud ved en brand?

Det er, som om når mappen er fyldt, og krydset er sat, så er det i orden at lukke øjnene.

Vi bliver nødt til at indrømme og råbe det højt: Danmark har svigtet ældre de sidste 10-15 år.

Tonen hos politikerne eller medierne er ikke god nok. De svigter og stiller ikke de nødvendige spørgsmål!

Kunne vi have reddet de ældre fra branden, hvis der var ansatte nok?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.18, 08:01
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her