Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor leger Sophie Løhde blind og døv over for årsagerne til sygefravær?

Ingen glæder sig over at ringe til sin leder, melde sig syg og ligge med feber og en tung og dårlig samvittighed derhjemme, fordi ens kollega nu må løbe endnu stærkere.

For et par dage siden læste jeg en artikel, som omhandlede innovationsministerens ønske om at nedbringe sygefraværet blandt offentligt ansatte. Særligt i regionerne og kommunerne.

Egentlig synes jeg, det er glædeligt, at ministeren er opmærksom på problemet. Men jeg savner at høre, hvilke initiativer hun gerne vil iværksatte for at kaste lidt mere lys på, hvorfor der egentlig er så meget sygefravær blandt de ansatte?

Ifølge Moderniseringsstyrelsen og kommunernes og regionernes løndatakontor havde de ansatte i regionerne 10,7 sygefraværsdage i 2017. I kommunerne var tallet på 11,7.

Det er højt. Ja. Men hvorfor leger ministeren blind og døv over for andre undersøgelser, der kan pege på årsagen til sygdomme blandt de ansatte?

Eller hvorfor gør hun sig ikke den tjeneste at bede om de sidste to ugers vagtplaner på samtlige afdelinger på et enkelt hospital eller plejehjemmene bare i en enkelt kommune?

Og selvfølgelig også antallet af syge, der har været indlagt hver dag, og hvilken behandling og pleje der blev ydet?

I har måske glemt det. Men vi har ikke.

Vi har fornylig haft en OK18-kamp, hvor alle organisationer har indgået aftaler med arbejdsgiverne om nødberedskaber ved en eventuel konflikt. Og denne forhandling har påvist, at flere arbejdspladser i dag fungerer med en normering, der svarer til et nødberedskab.

I nødberedskab arbejder man normalt med akutte opgaver. Men i dag presses disse arbejdspladser til få det hele til at fungere som normalt med en normering, der ellers kun bør varetage akutte opgaver ved en konflikt. Siger det ikke overhovedet ikke noget til ministeren, som selv har siddet med i forhandlingerne og blev fortalt dag og nat, hvordan virkeligheden var for de ansatte? Har hun allerede glemt det? I så fald er det gået meget stærkt?

Der er ingen tvivl om, at der skal gøres noget ved sygefraværet. Men når ministeren peger på regionerne og kommunerne, kan man ikke lade være med at tænke på, hvordan hun mon har tænkt sig at løse dette problem? Med kommando eller ord kan dette problem ikke løses.

Det kræver stor vilje. Men også indrømmelse af realiteten. Man kan ikke løse et problem, før man har anerkendt det. 

Vi er nødt til at anerkende, at der i dag er stort pres på de ansatte i sundhedsvæsnet.

Den, som går ned med stress eller melder sig syg, bliver syg, fordi der er ikke afsættes tilstrækkeligt med ressourcer, eller fordi der er store rekrutterings- og fastholdelsesproblemer.

Det er en ond cirkel, der bare bliver ved og ved.

Det værste er, at når den syge bliver hjemme, føler andre ansatte sig straffet. For tit vælger lederne ikke at erstatte den syges plads med en vikar eller en afløser. Det betyder, at de, som er tilbage, må løbe endnu stærkere for at nå at passe på flere syge. Arbejdet bliver ikke gjort ordentligt, man sætter patientsikkerheden i fare, fordi man ikke kan gøre sit arbejde med omhu, og i den sidste ende bliver man selv kandidat til at gå ned med stress.

Når kollegers fravær ikke bliver dækket af vikarer, og overbelægning og for lav normering håndteres ved at arbejde hurtigere, arbejde mindre grundigt eller ved at springe pauser over, kan man kun være kandidat til at gå ned med stress.

Det er glædeligt, at ministeren vil løse problemet. Dog kan det kun lade sig gøre ved at have et realistisk helhedssyn på problemet.

Jeg glæder mig over, at hun er opmærksom på, at der er et problem. Det håber jeg, vi kan komme til livs.

Det er i alles interesse.

Ingen glæder sig over at ringe til sin leder, melde sig syg og ligge med feber og en tung og dårlig samvittighed derhjemme, fordi ens kollega nu må løbe endnu stærkere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her