Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sygeplejersker er ikke legoklodser, der kan skiftes ud efter forgodtbefindende

Vi kan ikke blive ved med at behandle mennesker som objekter - vi kan ikke drive hospitaler som fabrikker, der kun fokuserer på tal.

Når man som arbejdstager går til bordet for at overenskomstforhandle, og der altid fra arbejdsgiversiden signaleres, at arbejdstagernes krav er alt for urimelige, kan man ikke lade være med at tænke på, om arbejdsgiverne overhovedet selv indser, hvor urimelige krav de stiller?  For eksempel til sygeplejerskerne?

Mange danskere går måske rundt og tænker: ”Hvor svært kan det være at lande en aftale og blive enig om lønnen”.

Men problemet er bare, at det ikke kun handler om løn. Det handler også om trygge rammer for arbejdstagerne og for patienterne.

Hvor mange danskere ved for eksempel, at arbejdsgiverne rejser et krav om at sygeplejerskerne skal flyttes mellem forskellige arbejdspladser? Altså, at sygeplejersken kan blive nødt til at møde op på en afdeling i Hillerød den ene dag og den næste dag på Amager? Hvis man spørger arbejdsgiveren og regionernes repræsentant Anders Kühnau, skriver han i et indlæg på regionernes hjemmeside, at det handler om at udvikle sig fagligt på tværs af afdelinger i samme speciale. Han skriver også, at der er behov for fleksibilitet for patienternes skyld. Anders Kühnau beskriver det, som om det er en fordel for alle, men sådan hænger det altså ikke sammen i virkeligheden. En sygplejerske kan ikke have skiftende arbejdssteder!

Sygeplejerskerne arbejder først og fremmest efter at skabe kontinuitet for patienterne. Hvis patienten skal fortsat være i centrum, så burde også deres ønsker og behov høres og opfyldes. Og patienterne vil ikke have usikre sygeplejersker. De efterspørger erfarne sygeplejersker, der kan skabe tryghed i den usikre situation som patienter ofte befinder sig i. Patienterne har ret til at få en sygeplejerske, der er kyndig og kender sin arbejdsplads, så patienten derigennem kan føle sig tryg.  

Hvis der er et spørgsmål man tit hører på gangene, og alle andre steder hvor der er syge, der har brug for sygeplejerske, er det altid, igen og igen: ”Hvor er den sygeplejerske, der var hos mig i går?"

Der er lavet mange undersøgelser om at kontinuitet er vigtigt for patienterne. I stedet for at satse på kontinuitet for patienterne og styrke kvaliteten at sygeplejen, foreslås det kun at sygeplejersken skal sendes rundt mellem matrikler eller på tværs af afdelinger. Det er simpelthen ikke til at forstå.  Det vil ikke gavne nogen, hverken patienterne eller de ansatte.

Derfor, tyder dette urimelige krav, på mange måder på, at man som arbejdsgiver ikke har forstået hvad professionelt sygepleje går ud på, og hvad de ansatte udretter hver eneste dag.

Sygeplejen er ikke et standard-produkt. Vi kan ikke blive ved med at behandle mennesker som objekter. Vi kan ikke drive hospitaler som fabrikker, der kun fokuserer på tal.

Man kan hilse Anders Kühnaus ønske om at udvikle fagligheden velkommen. Men fagligheden styrkes og udvikles først, når de ansatte får lov til at beholde de trygge rammer, de kollegaer de kender, og øvrige faggrupper, de har brugt lang tid på at opbygge et tillidsfuld forhold til. For det er de trygge rammer, kendte ansigter, og rummet der er afgørende for, at man kan arbejde selvstændigt og udvikle sig fagligt. Til glæde for patienterne og de pårørende.

Selv hvis man ville flytte sygeplejersken rundt mellem to afdelinger hvor begge har samme speciale, ville arbejdsgangene ikke være ens.

Denne fleksibilitet vil på ingen måder gavne patienterne eller de ansatte.

Og dette bekræfter også mange sygeplejersker.

For nogle dage siden mødte jeg en sygeplejerske, som sagde, at hun på sin nuværende arbejdsplads sagtens kan udvikle sig fagligt og hele tiden lære noget nyt, da der aldrig er to dage og to patienter, der er helt ens og derfor udfordres ens viden og kundskaber konstant.

At tvinge sygeplejersker til at være på andre arbejdspladser vil øge risikoen for, at mange vil vinke farvel til faget, men også at der kan opstå utilsigtede hændelser fordi rummet, rammer og måden man arbejder efter konstant ændres. Det er alt for uforsvarligt at argumentere positivt for dette forslag.

At starte hverdagen som om man er vikar på en ny arbejdsplads og derfor må vente til man bliver introduceret, hver gang man møder ind på arbejdet, er ikke faglig udvikling. Det vil ende med at være meget uoverskueligt både for den sygeplejerske, der skal sendes rundt, men også den sygeplejerske, som skal tage imod nye kollegaer og skal besvare mange praktiske spørgsmål om, hvor man finder det ene og det andet.

At lære en afdeling at kende, hvordan patientgruppen er sammensat, og de helt praktiske ting som f.eks. hvor dropstativerne er, hvordan sundhedsplatformen er tilpasset denne afdeling, og hvordan samarbejdet med kommunerne fungerer i forbindelse med udskrivning, er de mest oplagte eksempler.  

Jeg er ikke i tvivl. Den fleksibilitet, Danske Regioner kræver, er skidt for sygeplejerskerne, og ikke mindst for patienterne.

Sygeplejersker er ikke legoklodser, der kan skiftes ud efter forgodtbefindende. Vi er et højt specialiseret fag, der i hverdagen knokler for at pleje ofte alvorligt syge mennesker. Vis os nu lidt respekt, og drop de urimelige krav.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.11.18, 12:16
En statsminister er minister for hele Danmark. Den evne har Støjberg ikke. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.11.18, 11:45
Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her