Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fingrene væk fra seniorerne

Hvis vi i en overenskomstforhandling ser dem mere som en udgift i stedet for en ressource, der kan gavne samfundet og vores nye kollager på arbejde, er vi altså langt fra målet.

For et par dage siden blev jeg kontaktet af en ældre sygeplejerske, der er gået på pension for nogle år siden. Hun gav klart udtryk for, at hun synes, det er helt urimeligt, at nye sygeplejersker går ned med stress efter bare et par måneders ansættelse - samt at hver fjerde sygeplejestuderende dropper sygeplejeuddannelsen, fordi virkeligheden i sygeplejen ikke helt stemmer med den lyserøde uddannelsesbeskrivelse, man selv finder på google på forskellige hjemmesider.

I beskeden beder hun mig om at gøre noget og understreger, at alle må arbejde for, at de nyuddannede sygeplejersker kan læne sig op ad seniorsygeplejersker, så de kan hjælpe de nye godt.

Men så forklarer jeg, at det ikke er helt så nemt at løse.

Fakta er, at Dansk Sygeplejeråd i en undersøgelse blandt sygeplejersker med mindre end tre års anciennitet har fundet, at 14 pct. - altså hver 7. sygeplejerske - går ned med stress på grund af et belastet arbejdsmiljø. Og i en anden undersøgelse peger Dansk Sygeplejeråd igen på frafaldsproblematikken blandt sygeplejestuderende, hvor hver fjerde dropper uddannelsen, fordi studerende ikke kan få lov til at opnå læring i trygge rammer, som ellers er formålet med praktikker på uddannelsen. Mange studerende vælger at søge andre veje efter deres møde med den skræmmende fremtid.

Disse fakta bør ikke kun bekymre den pensionerede sygeplejerske, der kontaktede mig – men faktisk hele Danmark. For hvis Danmark fortsat ønsker, at der skal være dygtige sygeplejersker, der kan hjælpe os i vores værste tider, er det altså nødvendigt at lytte til de seniorer, der giver lyd fra sig. For vi kommer til at mangle sygeplejersker i fremtiden, og seniorer, der er på arbejde, er nøglen til at gøre nye kollegaer dygtige medarbejdere. For de er eksperter.

Men svaret til hendes gode forslag om, at de nyuddannede skal læne sig til de erfarne seniorer på arbejdsmarkedet, bliver hængende i luften.

For realiteten er desværre, at vi i de igangværende overenskomstforhandlinger har mødt en minister, der anser seniorernes ordninger for en udgift.

Det er ærgerligt. For inden vi kan sikre, at seniorerne kan lære fra sig til de nye eller uerfarne sygeplejersker, skal vi først som samfund sikre, at seniorer, som kæmper til det sidste trods knogleskørhed og andre skavanker, bliver passet godt på på arbejdsmarkedet.

Hvis vi i en overenskomstforhandling ser dem mere som en udgift i stedet for en ressource, der kan gavne samfundet og vores nye kollager på arbejde, er vi altså langt fra målet.

Hvis man scroller tiden tilbage til 2011, hvor regeringen lavede en tilbagetrækningsreform, kan man måske huske, at finansministerens argumenter for tilbagetrækningsreformen var, at Danmark stod over for store udfordringer i fremtiden, og at flere ældre ville stå uden for arbejdsmarkedet, hvilket ville øge presset på de offentlige finanser samt udgifterne til sygehuse og ældrepleje.

Derfor mente man, at flere ældre skulle være på arbejdsmarkedet. Og selv om de blev mødt med massiv kritik, holdt regeringen fast og gennemførte reformen.

Der blev dog også indgået i aftaler om at lave bestemte seniorordninger for seniorerne – så det kunne blive nemmere for dem at gå på arbejde. Altså sagt med andre ord: Der skulle være gulerødder for at bede en ældre sygeplejerske om fortsat at gå på arbejde et par år mere.

Præcis for et år siden offentliggjorde Finansministeriet en rapport om reformen, som roser den og kalder den en succes. Og et år efter denne rapport lige op til overenskomstforhandlingerne fortæller Finansministeriet ydermere, at der er opsving i økonomien, at de fleste mennesker er i arbejde, og at der er gode udsigter. Og desuden, at der er mangel på arbejdskraft.

Men det mærkelige er, at de nu er begyndt at modsige sig selv.

Selv om det var Finansministeriet, der bad alle de ældre mennesker, som så frem til at gå på pension, om at blive på arbejde i stedet for, så står det samme ministerium nu og taler om, hvordan de kan forringe seniorordningerne.

Innovationsministeren kan pludselig ikke længere se nogen mening i at have de særlige seniorordninger, som ellers gør det nemmere for seniorerne at holde ud at være på arbejdsmarkedet.

De offentlige arbejdsgivere har nemlig rejst et krav om at udskyde den aldersgrænse, hvor man får ret til seniordage, i takt med folkepensionsalderen. Således kommer aldersgrænsen for seniordagene til at blive flyttet, i samme takt som pensionsalderen stiger. Det vil sige, at seniordagene først skal begynde fra 5 år før folkepensionsalderen, og ikke som i dag, hvor retten til seniordage starter ved 60 år.

Det er et helt urimeligt krav, fordi forhøjelsen af pensionsalderen dermed kommer til at true alle seniorer. For hver gang de hæver pensionsalderen, skal seniorers ret til seniordage også hæves.

Det er en helt forkert retorik og metode, der bliver brugt.

Mener man, at man nu, fordi der er opsving i økonomien, skal forringe seniorernes arbejdsvilkår?

I en tid, hvor der er brug for flere sygeplejersker med erfaring og kompetencer, giver det ingen mening, at man vil gøre det mindre attraktivt for seniorer at være på arbejdsmarkedet. 

Seniorer er guld værd for hele arbejdsmarkedet, og dem burde arbejdsgiverne sætte pris på. For ligesom vi ikke kan undvære de nye sygeplejersker, fordi der er brug for flere, kan vi heller ikke undvære de erfarne seniorer på arbejdspladserne.

Vi skal være taknemmelige for, at man trods forskellige skavanker og alderdomssygdomme har kollegaer, der er oppe i alderen, men som stadig kan og vil. Vi skal behandle dem ordentligt og skabe rum, så de kan lære de nye kollegaer deres gode gamle tricks og fif.

Fingrene væk fra seniorerne!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
24.04.19, 16:08
Danmark har brug for en statsminister, der repræsenterer hele den danske stat. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.04.19, 15:09
Om cigaretafgifter, Lafferkurven, topskatten og behovet for reformer Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.04.19, 01:18
Danske svømmepiger holdt som slaver Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her