Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tænk, at det er halalkød, der vælter en regionsformand - ikke patienter, der dør af fejl og manglende behandling

Det er ikke halalkød. Det er behandling, patienterne efterspørger.

Ikke patienterne, der dør på grund af fejl.

Ikke undernormeringer og dårligt arbejdsmiljø, som arbejdsgiverne nægter at tage ansvar for. Heller ikke ansatte, der i protest siger deres stillinger op på sygehusene.

Det er ikke det, der er ved at vælte en regionsformand. Men derimod noget så simpelt som halalkød. 

Det handler om Region Sjælland. Flere partier blev efter regionsrådsvalget enige om at konstituere sig og pege på Heino Knudsen (S) som formand. Men da Enhedslisten begynder at tale om at indføre halalkød på hospitalerne og informationsmateriale på arabisk, rejser Dansk Folkeparti sig fra bordet og trækker sig fra konstitueringsaftalen.

Socialdemokratiets regionsrådskandidat Heino Knudsens drøm at få formandskabsposten, som han ellers var meget tæt på i Region Sjælland, drukner, og konstitueringsaftalen, man har nået enighed om kollapser bare i løbet af timer.

Men er hospitalernes vigtigste udfordring virkelig halalkød?

Taler politikerne virkelig om noget så latterligt som halalkød og informationsmateriale på arabisk, når vi engang ikke kan sikre, at alle patienter får behandling?

Jeg har selv haft patienter med anden etnisk baggrund. Aldrig har mine patienter været til besvær, når det handler om maden. Selvfølgelig har jeg haft muslimske patienter, der ikke ville spise svinekød, men så har vi stille og roligt bestilt noget andet til dem, ligesom det er muligt at bestille vegansk eller vegetarmad til andre patienter.

Jeg har også haft patienter og pårørende, som ikke forstår dansk. Men det er ikke det, der fylder. Vi vil meget gerne informere dem og tale med og forstå dem. 

Men sprogbarrieren er ikke nem at fjerne fra bekymrede patienter eller pårørende bare med standardinformationsmateriale. 

Men det er ikke kun ”ikke-dansk-talende patienter”, det handler om. Selv danske patienter har ikke altid interesse i at læse det informationsmateriale, de får i hånden i en sårbar situation. 

Det er ikke informationsmateriale på et stk. papir, de først og fremmest har brug for. Det er menneskelige kontakt og en trøstende stemme.

Man kan ikke bare række ”bryst-udmalknings informationsmateriale” til en arabisktalende mor, der har brug for at vide, om hendes barn overlever operationen.

Nej, der er ikke brug for at tale om halalkød eller informationsmateriale, som få patienter læser. Det er flere midler, rigtige prioriteringer og flere ressourcer, patienterne har brug for.

Patienterne dør hverken af at spise svinekød eller halalkød. De dør af mangel på kompetenceløft og ordentlige normeringer. 

Jeg har aldrig fået en klage over at servere hamburgerryg til patienter. Men jeg har fået mange klager over, at jeg ikke kunne nå at dele aftensmaden ud til tiden, mens den var varm. Fordi jeg var alene om at dele maden ud til otte patienter på en aftenvagt på en medicinsk afdeling.

Flere aftener måtte jeg og mine kollegaer foretage et valg mellem de mest syge patienter, der havde brug for at blive madet. Mens den ene patient fik hjælp og blev madet, ventede den anden patient en halv til en hel time, til jeg kom ind og gav ham mad.

Flere gange har nogle af mine patienter først fået morgenmad kl.11 og ikke haft lyst til at spise frokost, fordi den blev serveret, bare en time efter de fik morgenmad.

Men jeg nåede det ikke! 

Så måtte de vente seks timer, til der blev serveret aftensmad igen.

Det er ikke halalkød. Det er behandling og kvalitet patienterne efterspørger.

Det er ikke på grund af halalkødet, det er på grund af fejl, patienterne dør.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og sygeplejerske. Nu er han kredsnæstformand for sygeplejersker i Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Seneste blogs
Af Naser Khader
25.04.19, 14:30
Der skal stilles højere krav til indvandrerkvinder, så de får en langt større tilknytning til arbejdsmarkedet. Læs mere
Af Mikael Jalving
25.04.19, 12:40
Filminstruktøren Ulaa Salim hylder en letkøbt fromhed uden hold i virkeligheden. Læs mere
Af Nauja Lynge
25.04.19, 12:29
Hun lover grønlændere egen udenrigspolitik. Statsministeren afviser at gradbøje grundloven. Læs mere
Af Nauja Lynge
24.04.19, 16:08
Danmark har brug for en statsminister, der repræsenterer hele den danske stat. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.04.19, 15:09
Om cigaretafgifter, Lafferkurven, topskatten og behovet for reformer Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her