Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ikke julepynten og lysguirlanderne - men lyset fra kiosken, kebabhuset og pizzeriaerne der falder på Nørrebros gader til jul

Mens den lille August og Frederikke i andre dele af Danmark går julen i møde med masser af forberedelser med pynt på gaderne og lærer de danske traditioner, så lærer den lille Ahmad, Ali, Oskar og Cecilie derimod eid og ramadan på Nørrebro. De oplever kun julen enten hjemme eller på skolebænken, hvis de er heldige.
Jul

“Ære være Gud i det højeste og på jorden!
Fred til mennesker med Guds velbehag!”
Sådan står der i juleevangeliet i Bibelen.

Mens den lille August og Frederikke i andre dele af Danmark går julen i møde med masser af forberedelser med pynt på gaderne og lærer de danske traditioner, så lærer den lille Ahmad, Ali, Oskar og Cecilie derimod eid og ramadan på Nørrebro. De oplever kun julen enten hjemme eller på skolebænken, hvis de er heldige.

Ikke fordi imamen kalder muslimer til bøn fra minareten! Men mere fordi de muslimske beboere har været gode til at markere deres traditioner i Danmark. Særligt i områder, hvor der er særligt mange beboere med anden etnisk baggrund end dansk. For eksempel Nørrebro.

Problemet er dog, at når den mest kendte tradition af alle - og faktisk også en tradition, de fleste muslimer synes godt om og glæder sig over, ikke kan markeres på Nørrebro, så skaber det tvivl om, hvad man egentlig synes om den såkaldte “mangfoldighed”.

For Nørrebro er mangfoldig. Dejligt! Tillykke! Det kan man også være stolt af.

Men mangfoldighed kan man bare ikke tale om, når visse kulturer dominerer andre kulturer og ikke lader andres kultur markere sig. For eksempel på Nørrebro, hvor man siden 2016 ikke har fundet penge til noget så simpelt som julepynt.

Men burde man egentlig ikke gøre en ekstra indsats for julepynten på Nørrebro, når man godt ved, at det har været mørkt længe nok på Nørrebro?

Skal vi ikke lade julen bringe lyset tilbage og minde alle beboerne om, at det nok skal gå?

Beboere, der er bange, nervøse og tager en omvej, når de krydser bestemte gader; børn, der ikke må lege udenfor eller må være forberedt på at løbe hjem, når fremmede nærmer sig, og politibiler, der venter næsten ved ethvert lyskryds.

Bandekonflikter, skyderier, drab og flere sårede. Beboere med forskellig baggrund, der råber efter hjælp og beder om en løsning.

Nørrebro er træt!
Nørrebro skal restituere sig.

Siden 2016 har Nørrebros lokaludvalg haft svært ved at finde penge i kassen til at pynte Nørrebro og lade en fin tradition, som også kendetegner kristendommen, gå i opfyldelse.

Siden da har det ikke været julepynten og lysguirlanderne, der er faldet på gaden - men lyset fra kiosken, kebabhuset og pizzariaerne.

Og i sådanne mørke dage løber Yildiz Akdogan, folketingsmedlem for Socialdemokratiet, fra dør til dør for at finde penge til et initiativ om at samle penge til julepynten.

For hun er overbevist om, at Nørrebro har brug for en anden hverdag end skyderier og kriminelle bander.
Ligesom sidste år er hun gået i gang med sit initiativ med en anden beboer, Charlotte, for at samle penge ind.

De har samlet over 100.000 kr, men mangler stadig penge nok til at bringe fredens og julens stemme over Nørrebro.

De har åbnet en facebookside for deres initiativ. Og de håber på, at folk fra hele Danmark har lyst til at støtte med en skilling for at være med at genvinde traditionen.

Jeg støtter Yildiz og julepynten.

Det kan alle andre også meget nemt gøre igennem Mobilepay:2256 8799
Lad os give Nørrebro julefreden tilbage!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Harun Demirtas (f. 1989) er tidligere flygtning, sosu- assistent og nu sygeplejerske, der bl.a. ytrer sig om sundhedsvæsenet. Tidligere rådgiver for unge LGBT-personer, samt rådgiver om hiv og aids.
Seneste blogs
Af Angela Brink
19.01.18, 20:27
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.18, 19:01
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.01.18, 14:25
Selvom sygeplejerskerne i årevis er blevet omrokeret, har en statsminister aldrig stået halvnervøst frem og meddelt dem og hele offentligheden om det. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her