*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fri hash – nej tak

Jeg synes det er fuldstændig uigennemtænkt, at episoden på Christiania kan få partierne til at synes at løsningen er fri hash. I afmagt over at vi ikke kan løse problemerne, vil man give efter.

Man kan kun have respekt for christianitterne, der resolut har revet hash boderne ned efter den tragiske hændelse onsdag, som førte til skyderi mod politiet på Christiania. Dog må man sige, at det kommer noget sent. I stigende grad har bander gennem de seneste 10 år i større og større omfang overtaget hash handlen i Pusher Street og det havde nok været en god ide om denne tilstand havde ført til, at man enten havde samarbejdet med politiet om problemet eller selv taget affære. Men ind i mellem skal der jo noget andet til. Og nu reagerer christianitterne resolut. På høje tid, må man sige. Men godt.

Der er jo ingen der tror på, at nu er handlen med hash slut, blot fordi handlen i Pusher Street lukker ned (hvis den gør, lad os nu se). Folk efterspørger stadig i enormt og bekymrende omfang hash.

 Debatten om fri hash popper ind i mellem om. Det er egentlig forståeligt nok, eftersom det er ekstremt frustrerende, at det ikke er lykkedes at gøre noget ved hash handlen. Den styres af rockere og andre kriminelle og det er en mega stor forretning. Nu hopper også det Radikale Venstre på vognen sammen med Alternativet. Jeg synes det er fuldstændig uigennemtænkt, at episoden på Christiania kan få partierne til at synes at løsningen er fri hash. I afmagt over at vi ikke kan løse problemerne, vil man give efter.

Hash og andre stoffer er ulovlige. Det er de bl.a. fordi det er meget skadeligt at tage dem. Vi ved, at en masse stofmisbrug starter med hash. Hash er næppe så farligt som mange andre stoffer, men det kan stadig pådrage store skader på børn og unge – og selvfølgelig voksne – hvis de får et større forbrug. Ja selv et mindre forbrug kan være skadeligt, og sårbare sjæle kan blive mærket med psykoser og andet ubehageligt. Ryger man hash flere gange om ugen skader det indlæringen og man får måske ikke den uddannelse, der skal bringe en videre i livet senere.

Derfor har vi som samfund selvfølgelig et ansvar for at fortælle vores børn, at det er ulovligt og grunden til at det er det ulovligt er fordi, at det er usundt og farligt. Det kan føre andet med sig. Det er som regel det første stof man prøver, når man starter op hash og stoffer. Det ene kan føre det andet med sig. Det behøver det ikke. Men der er en risiko. Alt andet lige. Hvis noget er lovligt er jeg overbevist om at advarselslamperne vil være mindre. Mange vil vel tænke at så farligt kan det heller ikke være, hvis man lovligt kan købe det. Og ja jeg ved godt at alkohol er lovligt og at man også kan få skader og blive afhængig. Men det var næppe blevet tilladt, hvis det var opfundet i dag heller. At lovliggøre noget af afmagt vil være en falliterklæring. Vi giver heller ikke de studerende lov til at snyde til eksamen fordi vi ved, at det er meget normalt. Eller tillader 140 km. på motorvejen fordi alle alligevel kører 140 km i timen. Der er en grund til at vi har nogle regler. Det er som regel sund fornuft der ligger bag vores regler og lovgivning. Det skal ikke udfordres af, at vi i det små er mange der bryder loven. Det er simpelthen for billig en løsning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her