*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU-skæbnetid – også for Lars og Mette

Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen lefler for EU-kritikerne. Var det ikke bedre at stå frem og kæmpe for et bedre EU. Uanset hvad vores britiske venner stemmer i morgen.

Det er sagt masser af gange. Når briterne i morgen stemmer om ’Brexit’, så er det skæbnetid for EU. Det er et drama om EU’s fremtid.

Og det er sandt. Det vil være en katastrofe, hvis det skulle ende med et EU uden England. Der kan simpelthen ikke siges nok dårligt om konsekvenserne.

Men den egentlige katastrofe her i Danmark ligger faktisk et andet sted.

Den finder sted inde i hovederne på top-politikerne hos især de tidligere EU-positive partier Venstre og Socialdemokraterne. Og konservative for den sags skyld.

Partier, som i årtier har stået bag en EU-positiv linje, lefler i stigende grad for EU-kritikernes argumenter. Det er blevet politisk moderne at råbe ’mindre EU’, og give EU skylden for al verdens dårligdom.

At Enhedslisten og DF står forrest i det råbekor overrasker ikke. Men at Venstre og Socialdemokraterne nu nærmest overhaler DF’erne i at kritisere og nedgøre EU er… ja, den egentlige katastrofe.

Mette Frederiksen satte negativ trumf på, da hun for en måneds tid siden ligefrem erklærede, at ’EU har svigtet’. Men kære Mette, EU er dig og mig. Hvis nogen har svigtet, så er det altså os alle sammen.

Jeg synes, at der er en parallel mellem flygtninge-debatten og EU-debatten. Top-politikerne er i begge tilfælde på vild jagt efter en formodet folkestemning. Det handler om, at nogle eller noget skal have skylden. Flygtninge. EU.

I den jagt glipper overblikket. I den jagt glipper lederskabet. Og i den jagt glipper ansvaret.

Så uanset om briterne i morgen stemmer sig ud eller ind af EU, er der behov for, at der er nogen, der råber de danske politikere fra især de store partier Venstre og Socialdemokraterne op. Og minder dem om virkeligheden:

EU er et nødvendigt politisk projekt, hvis Europa fortsat skal kunne klare sig i konkurrencen med øst og syd.

EU-samarbejdet sikrer bedst mere naturbeskyttelse og et bedre miljø.

EU-samarbejdet sikrer bedst sikkerhed og flere arbejdspladser.

Hele grundlaget for EU er arbejdet for fred og solidaritet.

Den holdning turde politikere som Uffe Ellemann-Jensen og Helle Thorning-Schmidt stå ved. De turde understrege, at EU på stort set alle måder har været til gavn for Danmark – økonomisk og politisk.

Det er ikke fort sent at skifte kurs. Toppen i V og S burde kæmpe for et bedre EU og forsøge at forklare befolkningen, at EU altså ikke blive bedre end de politikere, vi har, og de aftaler der kan indgås. EU er et politisk projekt, hvor man ikke kan være enige i alt. Men det ændrer ikke på, at EU er et nødvendigt politisk projekt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her