*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når der fifles med sandheden

Regeringens top må nu forklare sig: Hvorfor måtte forligspartierne, Folketinget og offentligheden ikke få den fulde sandhed om Landbrugspakken

Vi har netop været igennem en debat i Danmark om politikerlede. Jeg har selv skrevet om det her på min blog. Jeg ærgrer mig nemlig over, at politikerleden tilsyneladende vokser og vokser i befolkningen. For politikerne er for de flestes vedkommende arbejdsomme og vidende, og er der, fordi de brænder for sagen - hvad enten de er konservative, fra Enhedslisten eller Venstre eller fra et af de andre partier. Det budskab vil jeg gerne være med til at brede ud.

Men politikerne må dæleme også selv gøre noget for at bremse udviklingen. Dagens historie i Berlingske, om hvordan Folketinget er blevet vildledt om konsekvenserne af Landbrugspakken, er intet mindre end en skandale.

René Christensen (DF) var under forhandlingerne om landbrugspakken formand for Folketingets miljø- og fødevareudvalg. Han er i dag citeret for at sige: ’Der er ingen tvivl om at den retorik, regeringen brugte i det interne notat, er kraftigere, end den retorik man brugte i det offentlige notat til Folketinget. Jeg mener, man bør bruge den samme retorik, så man er oplyst på samme niveau’.

Berlingske afslører i dag, at der foreligger to vidt forskellige notater i sagen. Dét notat, der er tilgået regeringen, fortæller sandheden, nemlig at der er ’betydelig risiko’ for at EU-Kommissionen vil forholde sig kritisk til Landbrugspakken, mens de kraftige advarsler om problemer med EU er totalt udvandet i det notat, der tilgår de partier, som regeringen forhandlede Landbrugspakken med.

Den slags fifleri går simpelt hen ikke. Det er udemokratisk. Og det må stoppe. Godt at sandheden nu skæres ud i granit. Regeringens top må nu forklare sig: Hvorfor måtte forligspartierne, Folketinget og offentligheden ikke få den fulde sandhed om Landbrugspakken?

Jeg er på ingen måde tilhænger af Landbrugspakken. Men når det er sagt, må Venstre selvfølgelig bruge den parlamentariske magt og kæmpe med næb og klør for at få sine ting igennem. Det er Venstres demokratiske ret. Man må godt politisere og bruge sin magt til politisk at gennemføre de ting, som man nu vil og har flertal for. Men det skal gå ordentligt til. Man må ikke vildlede. Eva Kjer Hansen fiflede som miljø- og fødevareminister med tallene for kvælstofudledning. Det er dokumenteret, og heldigvis sagde de konservative så fra. Det forløb kostede – med rette – Eva Kjer ministertaburetten.

Men nu står vi så med en helt ny skandale. Der blev fiflet endnu mere med sandheden om Landbrugspakken, end det hidtil har været fremme. Der blev ikke kun fiflet med kvælstof-tallene, også den betydelig risiko for at EU-Kommissionen ville kritisere Landbrugspakken blev redigeret væk. Den vitale information tilgik kun regerings-toppen. Vi andre blev ladt i stikken.  Tak til de journalister, der har gravet i sagen. Og en særlig tak til de embedsmænd, som har lækket sandheden til medierne.

Jeg håber, at Dansk Folkeparti og de øvrige partier, der har støttet Landbrugspakken tager denne her sag meget alvorligt. Ikke kun på grund af, at det er Landbrugspakken. Men fordi vi i Danmark må og skal kunne have tillid til, at de oplysninger regeringen lægger frem er rigtige. Ellers er vi for alvor ude på et skråplan.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her