<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bare vent: Nedturen rammer også Uffe

Jeg vil gerne berolige Alternativets mange ivrige kritikere. Det er simpelthen en regel i livet. Efter solskin kommer regn. Og i dansk politik: Efter optur kommer nedtur.

Jeg ved ikke hvornår. Jeg ved heller ikke hvor hårdt. Men jeg ved, at den rammer Uffe Elbæk og Alternativet, som den har ramt alle andre med succes i dansk politik. Nedturen.

I disse dage ser jeg mange som har temmelig ondt et vist sted over at ’Uffe slipper for let’. Man kritiserer vælgerne og pressen for at blåstemple Uffes forklaringer og hippie-agtige optræden og undrer sig over, at meningsmålingerne sender Alternativet op omkring de 10 procent af vælgerne.

Derfor var der også en stor portion skadefro at spore over, at Clement i programmet Hos Clement søndag aften endelig fik bragt Uffe Elbæk ud af fatning, og fik ham til at klynke over dårlig behandling. ’Tag en tudekiks’, var den umiddelbare reaktion.

Socialdemokraternes stærke mand, Henrik Sass Larsen, var forleden ude i medierne og kalde Alternativet et ’bluffnummer’, og den borgerlige kommentator Jarl Cordua har utallige gange opfordret journalisterne til at gå hårdere til Alternativet.

Jeg vil gerne berolige Alternativets mange ivrige kritikere. Det er simpelthen en regel i livet. Efter solskin kommer regn. Og i dansk politik: Efter optur kommer nedtur.

Tro mig, jeg har prøvet det selv. Da vi stiftede Ny Alliance kunne vi gå på vandet – vi var simpelthen centrum i dansk politik og meningsmålingerne sendte os i himlen – i al fald for en stund. Det varede til midt i valgkampen i 2007, hvor møgsagerne væltede ned over os, og vi fik en røvfuld af vælgerne og fik sølle 2,8 procent af stemmerne.

Eller tænk på Villy Søvndal. Omkring 2010 var han simpelthen dansk politiks rockstjerne og meningsmålingerne gav SF 17-18 procent af stemmerne. Hans stil var tjekket, syntes man. Få år senere gjorde man nar af hans slips og hans engelsk, og han gik af som formand efter en nedtur af de helt store.

Det er op og ned i dansk politik. Husk hvordan man snakkede stærkt nedsættende om Margrethe Vestager, da de radikale var nede og kysse spærregrænsen. Margrethe har selv offentligt fortalt, at ingen ville fotograferes sammen med hende dengang. Og hvordan man i dag omtaler hende som en af EU’s mægtigste kvinder. Eller hvad med Henrik Sass selv: Opture, nedture og nye opture.

Så, ja, jeg er da enig med Alternativets kritikere i, at journalisterne generelt har været meget pæne ved det nye, sjove parti. Men jeg ved, at der kommer en tid, hvor partiet skal svare på de svære spørgsmål, og hvor møgsagerne dukker op.  Måske var Uffe Elbæks fiasko hos Clement forleden begyndelsen til en hård tid.

Egentlig er det jo helt OK, at vi i Danmark har en presse og dermed en offentlighed, som går hårdt til dem, der har succes – og at man relativt hurtigt glemmer, når en politiker har været ude i møg-sager. At det går op og ned så hurtigt.

Men… vi må ikke ophæve Janteloven til en naturlov. Ja, vi skal trykprøve alle dem, der har succes. Men ikke fordi de har succes, men fordi, at der med succes følger indflydelse og magt. Med magt følger ansvar, og så er det selvfølgelig i orden at spørge: Hvad vil du egentlig helt konkret bruge magten til? Og det spørgsmål må også Uffe finde sig i.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.
Seneste blogs
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
16.09.21, 12:22
Hvorfor træffer skandinaviske kvinder mere kønsstereotype valg end kvinder i resten af verden? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
16.09.21, 08:56
Danskerne går baglæns i ligestillingsdebatten – hvorfor går de ellers ind for, at kvinder skal pakkes ind, og er imod tvungen barsel til mændene? Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.09.21, 20:25
Først og fremmest burde der ikke herske nogen tvivl om, at vi i det kapitalistiske system, som vi lever under, bliver betragtet som arbejdere, der sælger vores arbejdskraft, og forbrugere, der køber de produkter, der bliver produceret – ikke ret meget andet. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.21, 13:21
Hvem tænker på børnenes tarv, når det gælder øremærket barsel til mænd? Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.09.21, 10:14
Vil vi have fuld valuta for DA og FH's forslag om øremærket barsel, skal der fuld løn og ingen anciennitetsbestemmelser ind i overenskomsterne. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.09.21, 09:00
Vejen er banet for stormagter, som kiler sig ind og kræver plads i noget, som i værste fald kan ende i en ny kold krig. Hvorfor italesætter regeringen ikke splittelsen i rigsfællesskabet? Læs mere
Af Gitte Seeberg
14.09.21, 15:20
Nyt barselsforslag er et klart skridt mod mere ligestilling. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.09.21, 14:20
Naturtalibanerne påstår, at en gammel losseplads er uvurderlig natur. Men vandsalamanderen må flytte sig nogle hundrede meter, så der kan blive plads til, at også politibetjenten og sygeplejersken har råd til at stifte familie i København. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.21, 11:00
10 gode grunde til at prise måltidet. Få problemer er nemlig så store, at de ikke kan løses over et godt måltid. Læs mere