*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bare vent: Nedturen rammer også Uffe

Jeg vil gerne berolige Alternativets mange ivrige kritikere. Det er simpelthen en regel i livet. Efter solskin kommer regn. Og i dansk politik: Efter optur kommer nedtur.

Jeg ved ikke hvornår. Jeg ved heller ikke hvor hårdt. Men jeg ved, at den rammer Uffe Elbæk og Alternativet, som den har ramt alle andre med succes i dansk politik. Nedturen.

I disse dage ser jeg mange som har temmelig ondt et vist sted over at ’Uffe slipper for let’. Man kritiserer vælgerne og pressen for at blåstemple Uffes forklaringer og hippie-agtige optræden og undrer sig over, at meningsmålingerne sender Alternativet op omkring de 10 procent af vælgerne.

Derfor var der også en stor portion skadefro at spore over, at Clement i programmet Hos Clement søndag aften endelig fik bragt Uffe Elbæk ud af fatning, og fik ham til at klynke over dårlig behandling. ’Tag en tudekiks’, var den umiddelbare reaktion.

Socialdemokraternes stærke mand, Henrik Sass Larsen, var forleden ude i medierne og kalde Alternativet et ’bluffnummer’, og den borgerlige kommentator Jarl Cordua har utallige gange opfordret journalisterne til at gå hårdere til Alternativet.

Jeg vil gerne berolige Alternativets mange ivrige kritikere. Det er simpelthen en regel i livet. Efter solskin kommer regn. Og i dansk politik: Efter optur kommer nedtur.

Tro mig, jeg har prøvet det selv. Da vi stiftede Ny Alliance kunne vi gå på vandet – vi var simpelthen centrum i dansk politik og meningsmålingerne sendte os i himlen – i al fald for en stund. Det varede til midt i valgkampen i 2007, hvor møgsagerne væltede ned over os, og vi fik en røvfuld af vælgerne og fik sølle 2,8 procent af stemmerne.

Eller tænk på Villy Søvndal. Omkring 2010 var han simpelthen dansk politiks rockstjerne og meningsmålingerne gav SF 17-18 procent af stemmerne. Hans stil var tjekket, syntes man. Få år senere gjorde man nar af hans slips og hans engelsk, og han gik af som formand efter en nedtur af de helt store.

Det er op og ned i dansk politik. Husk hvordan man snakkede stærkt nedsættende om Margrethe Vestager, da de radikale var nede og kysse spærregrænsen. Margrethe har selv offentligt fortalt, at ingen ville fotograferes sammen med hende dengang. Og hvordan man i dag omtaler hende som en af EU’s mægtigste kvinder. Eller hvad med Henrik Sass selv: Opture, nedture og nye opture.

Så, ja, jeg er da enig med Alternativets kritikere i, at journalisterne generelt har været meget pæne ved det nye, sjove parti. Men jeg ved, at der kommer en tid, hvor partiet skal svare på de svære spørgsmål, og hvor møgsagerne dukker op.  Måske var Uffe Elbæks fiasko hos Clement forleden begyndelsen til en hård tid.

Egentlig er det jo helt OK, at vi i Danmark har en presse og dermed en offentlighed, som går hårdt til dem, der har succes – og at man relativt hurtigt glemmer, når en politiker har været ude i møg-sager. At det går op og ned så hurtigt.

Men… vi må ikke ophæve Janteloven til en naturlov. Ja, vi skal trykprøve alle dem, der har succes. Men ikke fordi de har succes, men fordi, at der med succes følger indflydelse og magt. Med magt følger ansvar, og så er det selvfølgelig i orden at spørge: Hvad vil du egentlig helt konkret bruge magten til? Og det spørgsmål må også Uffe finde sig i.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
06.12.17, 22:02
Hvordan det lykkedes islamisten Sherin Khankan at få vendt mediedanmark mod Naser Khader. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her