<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg lider af politiker-lede-lede

Selvfølgelig forstår jeg politiker-leden. Men det er forkert og – undskyld jeg siger det – plat generelt at nære mistro og mistillid til de 179 folketingspolitkere

Politiker-lede er kommet på mode.

Vi danskere elsker at spotte de folkevalgte og udstille dem som grådige og dumme. Troværdighedsmålinger viser, at politikere i popularitet ligger og roder rundt i bunden sammen med brugtvognsforhandlere, ejendomsmæglere og spindoktorer. Senest nærmest koger vi over i forargelse over den løn og pension, de tildeler sig selv.

Jeg har det svært med al den politiker-lede. Jeg lider faktisk lidt af lede over politiker-leden. Ikke at jeg ikke forstår den, selvfølgelig gør jeg det. Der er virkelig meget at kritisere politikere for. Men jeg synes, at det er forkert og – undskyld jeg siger det – plat generelt at nære mistro og mistillid til de 179 folketingspolitikere.

Det er der to grunde til:

Den ene er, at jeg kender politikernes virkelighed – efter 14 år i Folketinget og Europaparlamentet: Folketingspolitikere er altså ganske ordentlige mennesker, der kæmper for det, som de tror på. Og de står til rådighed de fleste af døgnets timer – og har ansvaret for landets fremtid – og skal sætte sig ind i komplicerede problemstillinger om alt fra PSO-afgifter til hundeloven. Og som en ekstra bonus ved de aldrig, om de er købt eller solgt ved næste folketingsvalg.

Den anden er, at jeg oplever at politiker-leden i virkeligheden er udtryk for noget andet og meget mere vigtigt: At den er et symptom på en fremmedgjorthed overfor hele det politiske system, overfor den måde, som vi har indrettet vores demokrati på. Og se, netop det er en vigtig diskussion.

Hvordan øger vi almindelige menneskers engagement i den politiske beslutningsproces? Har det anonyme embedsværk fået for meget magt? Er medierne for dårlige til at formidle de reelle problemer. Fokuserer pressen for meget på proces? Lad os tage den snak – i stedet for at dyrke en mistro til politikerne.

Alle dem, der bruger energi på at latterliggøre politikerne, kunne f.eks i stedet melde sig ind i et parti– eller en NGO. Jeg tror bestemt vores folkestyre kan rumme kritikken. Partiet Alternativet – og et stykke hen ad vejen også Liberal Alliance og Enhedslisten – er eksempler på, at man kan transformere en grundlæggende utilfredshed med tingenes tilstand til en forandrende kraft. Så lad os erstatte politikerleden med engagement og lyst til at forandre.

Har politikerne på Christiansborg slet ikke selv et ansvar for, at de er blevet ofre for leden? Jo, det synes jeg faktisk. Politikerne kunne godt blive bedre til at tale et sprog, som alle kan forstå. De kunne godt blive meget bedre til at være ærlige og menneskelige. Og så skal politikerne holde op med at hakke på hinanden.  Holde op med at rende efter folkestemninger og fokus-grupper. Alt sammen ting som ville bidrage til at bygge bro mellem almindelige mennesker og Christiansborg.

Jeg tror, det ville have en effekt, hvis der var flere, som turde stå op for politikerne. Turde sige højt, at folketingspolitikerne altså bare gør deres arbejde – repræsentere folket – så godt de kan.

Hvis man er utilfreds, så er der tusindvis af muligheder for at give politikerne modspil – og skubbe dem væk fra magten. Det hedder demokrati.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere