Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En ny dansk udenrigspolitik

Ønsket om at stoppe migration og flygtningestrømme må ikke betyde, at den langsigtede udviklingsbistand afskaffes. For det at skabe en langsigtet bæredygtig udvikling i de fattigste lande er rigtigt vigtigt. Mennesker her kan nemt blive morgendagens nye flygtninge i takt med, at naturressourcerne opbruges, og klimaforandringerne får rigtigt fat.

Jeg indrømmer. Jeg var selv noget kritisk, da statsminister Lars Løkke Rasmussen udpegede Taksøe-Jensen til at foretage en udredning om dansk udenrigspolitik. Nok er Taksøe-Jensen en erfaren herre med mange år bag sig i Udenrigsministeriet, men jeg syntes alligevel, at det var for snævert. Og Taksøe-Jensen var på det tidspunkt måske mest kendt for sin medvirken til, at Danmark gik i krig i Irak, fordi han var medansvarlig for det juridiske notat, der fastslog, at Danmark ikke handlede i strid med folkeretten. Noget der jo senere mildest talt har været temmelig omdiskuteret. Men alt dette ligger jo langt tilbage nu. Vi er for længst ude af Irak, og der er løbet meget vand i åen siden.

Desværre er baggrunden for udredningen trist. Siden år 2000 er vores udenrigspolitiske indsats blevet beskåret ganske betydeligt. Jeg ville personligt ønske, at der igen kunne tilføres nye penge til området. Det er godt for Danmark at være stærkt repræsenteret i verden. Og ude i verden har man faktisk brug for det, som vi kan bidrage med. Men jeg er enig med Taksøe-Jensen i, at vi må tage udgangspunkt i de faktiske forhold. Så øvelsen i udredningen hedder fokusering med de nu stærkt begrænsede ressourcer.

På mange måder synes jeg, at Taksøe-Jensen har løst opgaven godt. Taksøe-Jensen har et stærkt globalt udsyn. Andet ville jo også være underligt, da han har arbejdet i Udenrigsministeriet, det meste af hans arbejdsliv.Fokus på fælles løsninger. På det globale. På EU, FN og Nato. Opnå fælles løsninger, hvor grænsebommene ikke er en del af løsningen.

Og tak til Taksøe-Jensen for at råbe vagt i gevær omkring ulandsbistandens anvendelse til flygtningeudgifter i Danmark. I år bruges 30 procent af den bistand, der skulle være gået til verdens fattigste, til udgifter i Danmark. Han har ret. Pengene er meget bedre anvendt andre steder.

Men jeg kan imidlertid godt blive lidt bekymret, hvis det hele handler om, hvordan det alene kan gavne Danmark. Det er godt, hvis det kan gavne, men der er også lande og områder, der har behov, selvom det måske ikke kan sættes ind i en direkte strategisk dansk sammenhæng.  Det er ikke uproblematisk at fjerne bistanden til for eksempel Gaza, medmindre andre donorer kan udfylde hullet. Gaza er som en sardindåse. 1,4 mio. mennesker lever på et område på størrelse med Langeland. Området er klemt inde mellem Egypten og Israel og er et af verdens absolut fattigste områder, og man er helt og aldeles afhængig af støtte udefra.

Det er også mit håb, at ønsket om at stoppe migration og flygtningestrømmene ikke betyder, at den langsigtede bistand afskaffes. For det at skabe en langsigtet bæredygtig udvikling i de fattige lande er rigtigt vigtigt. Disse mennesker kan nemt blive morgendagens nye flygtninge i takt med at naturressourcerne opbruges og klimaforandringerne får rigtigt fat.

Ros til statsministeren for at sætte arbejdet i gang. Der er brug for en fordomsfri debat om Danmarks rolle i udlandet, vores institutioner samt vores forsvar. Jeg glæder mig til at se, hvad der kommer ud af arbejdet. Taksøe-Jensen har med sin realisme, sit udsyn og sit mod sat nogle gode rammer for debatten. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Harun Demirtas
19.01.18, 14:25
Selvom sygeplejerskerne i årevis er blevet omrokeret, har en statsminister aldrig stået halvnervøst frem og meddelt dem og hele offentligheden om det. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her