*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Verden år 2100

Når vores børns børnebørn i 2100 sidder på skolebænken, tror jeg, at de vil undre sig, når de i historietimerne skal lære om vores tid, altså de første årtier i det nye årtusinde. Hvor uansvarlige vi har været

Verden år 2100: Den globale opvarmning er stoppet, der flyder ikke plastik rundt i verdenshavene, kun få kendte dyrearter er truede og skovarealerne på jordkloden er øget betragteligt.  Som det mest naturlige i verden spiser og nyder vi kun kød som en delikatesse et par gange om måneden og dyrker i øvrigt selv grøntsager alle mulige steder – på hustage f.eks - og vi kan dårlig huske, hvordan benzin og olie lugter.

Synes du, jeg er lige lovlig lalle-glad?  Men sådan tror jeg faktisk godt, at det kunne gå.

Det er nu hverken beslutninger i Folketinget, EU eller FN, der gør mig så optimistisk på klodens vegne. Jo, vist, sker der fremskridt og især underskrivelsen af klimaaftalen fra Paris er et kæmpe skridt i den rigtige retning. Og der sker masser af spændende ting rundt om i Verden og i Danmark på det grønne område.

Men det er det, som sker i familierne, i børnehaven og ikke mindst i folkeskolen, der gør, at jeg tror på, at Verden i 2100 bliver et dejligt sted at være.

Når jeg snakker med lærere, pædagoger og småbørnsforældre, er jeg ikke i tvivl om, at vores børn kommer til at se helt anderledes på klima-udfordringerne, end vi gør i dag. Det bliver simpelthen en naturlig del af deres måde at tænke på, at vi skal passe på vores fælles klode. Og hvorfor dog spise mange røde bøffer og køre i store biler, når man kan gøre så meget andet, som er ligeså godt og spændende – og absolut ikke forringer ens livskvalitet.

Som generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden oplever jeg børnenes interesser ved, at vores klub for børn og unge, PandaClub, har et stærkt stigende medlemstal, nu oppe på 9000 medlemmer. Det er en fordobling på få år. Børn vil simpelthen gerne vide mere om dyr og klima.

Mit indtryk er, at børn i dag helt naturligt forstår, at naturen er noget, som man skal passe på. Og at lærerne og pædagogerne er gode til at fortælle hvordan. Så bare vent til vores børn bliver voksne og kan bestemme, så kommer der fart på den grønne omstilling uden så mange skænderier. 

Når så vores børns børnebørn i 2100 sidder i skolen, tror jeg, at de vil undre sig, når de i historietimerne skal lære om vores tid, altså de første årtier i det nye årtusinde.  Hvor uansvarlige vi har været. Måske en lærer finder en avis frem fra denne uge og viser dem, at der i fulde alvor var en debat i 2016 om oksekød, og at mange vrede mænd beskyldte Etisk Råd for alt muligt, bare fordi rådet ville gøre oksekød lidt dyrere.

”Hvorfor var de så sure over det?,” vil klassens kvikkeste elev række hånden op og spørge læreren.

”Tja, det er også lidt svært at forstå.” vil læreren så sige.

Klasserne vil tage på ekspedition til kulværkerne, som nu er museer. Og man vil studere de sorte sten med interesse. Og man vil glæde sig over, at der ikke længere er forurening i gaderne i de store byer.

Det tror jeg på. Og derfor sender jeg mange varme tanker til børnene i dag – og til pædagogerne og lærerne. Tak for at det er jer, der redder jordkloden. Og tak for at tilgive os, at vi var så længe om at reagere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Rune Lund
18.12.17, 14:45
Det virker urealistisk, at ansatte længere nede i rækkerne hos politiet på egen hånd skulle have taget en beslutning om at påtage sig et stort handelsmæssigt og udenrigspolitisk ansvar. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.12.17, 10:57
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her