*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pas på værdi-rusen!

Det virker nærmest som om, at der er lukket op for en pose, og nu strømmer det ud med frygt for fremmede og foragt for miljø-forkæmpere. Ud over alle medie-flader og blogge. Som et opsparet behov for at slå andre i hovedet. Som om vreden nu efter lang tid endelig får frit løb

Prøv at tænke et år tilbage. Hvad handlede den offentlige debat om, og hvordan blev den ført? Hvilke ord brugte vi, og hvilke emner var vi mest optagede af?

Jeg husker, at debatten for et år siden for eksempel var præget af, at mange mente, at EU slet ikke gjorde nok for at hjælpe de 700 flygtninge, som kæntrede i en båd ud for Lampedusa i Italien. Vi bebrejdede os selv, at noget så grusomt kunne ske lige uden for vores dør? Her et år efter handler flygtninge-debatten mest om, at Danmark er truet af indvandring fra syd, og hvordan vi kan få dem til helt at holde sig væk.

I det hele taget var debatten for et års tid siden blandt andet kendetegnet ved, at mange kritiserede den daværende SR-regering for ikke at gøre nok for at tage hånd om udsatte grupper. Debatter om normeringer i daginstitutioner, om fædrebarsel, om købesex.

Siden er der sket noget.

Især på områderne udlændinge og miljø er tonen blevet markant anderledes. Og netop de to emner fylder jo rigtig meget. Vi slynger i dag gerne et udtryk som ”asylshopper” efter mennesker på flugt. ”Humanist” er blevet et skældsord, og det værste man kan tilhøre er ”godhedsindustrien”. Altså næstefter at være ”miljøfanatiker” eller ”flygtninge-ven”.

Den forandring kan man mene om, hvad man vil. En del borgerlige debattører vil nok mene, at forandringen er udtryk for, at den hårdt arbejdende almindelige dansker har vundet over den blødsødne kulturradikale. At folket har vundet over eliten.

Andre vil mene, at det er populismen, der har vundet over for fornuften.

Ligegyldigt hvad man mener,, synes jeg, at det er værd at bide mærke i, at debatten om de ”danske værdier”  ikke kun foregår i Danmark. Rundt om i verden er det mildest talt ikke rosende ord, der siges om os. Så sent som tirsdag blev vi igen negativt omtalt i Washington Post for vores stramme kurs overfor flygtninge.

Men min pointe her er ikke så meget at deltage værdikampen.  Jeg skal dog ikke skjule, at jeg er bekymret, når fremmedfrygt får overtaget. Og jeg mener, at det er vigtigt, at vi passer på vores jord, og at det bestemt intet har med fanatisme at gøre. Mit ærinde er først og fremmest at gøre opmærksom på, at det er gået meget hurtigt. At debat-Danmark på kun et år – set med mine øjne – har rykket sig voldsomt. Både når det gælder emnerne, når det gælder tonen, og når det gælder værdierne.

Det virker nærmest som om, at der er lukket op for en pose, og nu strømmer det ud med frygt for fremmede og foragt for miljø-forkæmpere. Ud over alle medie-flader og blogge. Som et opsparet behov for at slå andre i hovedet. Som om vreden nu efter lang tid endelig får frit løb.

Jeg ved godt, at man ser samme tendens i andre lande. At Donald Trump siger ting, som ikke kunne siges i amerikansk politik før, og at Alternative für Deutschland har flyttet grænserne for debat-kulturen i Tyskland. Og jeg ved også godt, at udviklingen mod den hårde tone og med de vrede ord har været i gang i længere tid end et år. Alligevel synes jeg, at der er grund til at stoppe op nu og spørge os selv, om vi virkelig ønsker den debatkultur? Så hård en tone. Så meget foragt for andre. Så meget vrede.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil

Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.

Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her