<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grøn omstilling – også for at undgå terror

De tragiske begivenheder i Paris og Beirut er endnu et argument for at droppe vores afhængighed af den olie, der finansierer Islamisk Stat

Sidste uges vederstyggelige terrorangreb i Paris og Beirut har ud over deres voldelige afstumpethed mindst én anden ting til fælles: De er i udstrakt grad finansieret af indtægter fra salg af mellemøstlig olie og gas.

Finansieringen finder sted indirekte via støtte til terrorbevægelser fra regimerne i Iran og Saudi Arabien, der tjener de fleste af deres penge på at eksportere olie, men også direkte fra Islamisk Stats egne oliefelter. Tidligere estimater har fastlagt Islamisk Stats daglige indtægter fra salg af olie til over 20 millioner kroner om dagen – det er over syv milliarder om året.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard opfordrede i går til, at regeringen tager fløjlshandskerne af over for Iran og Saudi Arabien og skaber fælles fodslag i EU om, at vi ikke vil acceptere landenes støtte til terrorbevægelser – og at vi derfor vil mindske import af olie fra Mellemøsten. Det, synes jeg, lyder som en overordentlig fornuftig kurs. Regimerne i Mellemøsten har for længe kørt på frihjul, de har hældt benzin på bålet, mens vi – både Danmark, EU og USA – har kigget væk.

For regnestykket er faktisk ganske simpelt: Jo færre fossile brændsler og jo mere vedvarende energi vi bruger, jo mere svækker vi terrorbevægelserne i Mellemøsten.

Efterspørgslen på olie har indtil nu været med til at sikre, at Islamisk Stat er den mest velpolstrede terrororganisation i historien. Når nu der er alternativer – sol- og vindenergi – giver det jo ingen mening, at vi er med til at sikre økonomisk grundlag til de idioter, der vil os og vores samfund og vores livsstil det værste.

Uden sammenligning i øvrigt har den europæiske afhængighed af Putins gas jo også ført til udenrigspolitiske overvejelser og et ønske om at reducere vores afhængighed af gas fra Rusland - eksempelvis ved oprettelse af energiunionen.

Lad det samme gælde, når det handler om olie og gas fra Mellemøsten.

Så hvordan gør vi det? Den massive danske satsning på grøn omstilling er den rigtige vej frem. Derfor er det så tåbeligt, at regeringen svækker ambitionerne på området. Elbiler, der kører på vindmøllestrøm, er ikke bare godt for klimaet, det er også skidt for Islamisk Stat. Det burde ikke være til at sige nej til, men regeringen har siden den fik magten punkteret den grønne omstilling fuldstændigt.

Hvis vi for alvor skal ramme Islamisk Stat – og det skal vi, de skal hen, hvor peberet gror – tror jeg ikke på, at en militær indsats er nok. Nej, så skal vi ramme dem økonomisk. Og det gør vi blandt andet ved at sikre, at vi i Vesten bruger mindre olie og gas fra Mellemøsten.

Lad os se at komme i gang.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Gitte Seeberg (f. 1960) er direktør i AutoBranchen Danmark og uddannet jurist og advokat. Medlem af Folketinget fra 1994 og siden Europa-Parlamentet for de konservative indtil 2007, hvor hun var med til at stifte Ny Alliance. I otte år, fra 2008-2016, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden. Hun blogger om natur, miljø og bæredygtighed, politik og EU.
Seneste blogs
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere