Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politikere skal – ligesom alle andre – have lov til at blive klogere

Drop snakken om løftebrud. For det er dybt skadeligt, hvis vi låser politikerne til løfter, der måske gav mening engang, men som er blevet overhalet af virkeligheden

I denne uge bliver statsminister Mette Frederiksen anklaget for løftebrud, fordi regeringen med bred politisk opbakning har sænket beløbsgrænsen, så flere udenlandske arbejdere kan komme til Danmark.

Det er en god aftale, der kan være med til at afhjælpe manglen på arbejdskraft, der lige nu presser store dele af det danske arbejdsmarked, hvor beskæftigelsen er tårnhøj. Alligevel handler meget af snakken om løftebrud.

Det er da også rigtigt, at Mette Frederiksen før valget gjorde meget ud af at garantere, at beløbsgrænsen – altså grænsen for, hvad man skal tjene, hvis man skal have lov til at komme til Danmark for at arbejde – ikke skulle sættes ned.

Men situationen dengang var en anden. Manglen på arbejdskraft var slet ikke så udpræget, som tilfældet er i dag.

Jeg forventer, at vores politikere agerer i forhold til den virkelighed, der er – og ikke hvordan de engang troede, virkeligheden ville se ud. Jeg ville faktisk blive meget skuffet, hvis vores politikere i stedet lod hånt om realiteterne og traf de forkerte beslutninger – alene af frygt for at blive anklaget for løftebrud.

Så låser vi ikke bare vores politikere, men også deres mulighed for at agere klogt i de situationer, der opstår, når verden ændrer sig.

Alligevel skal man høre anklagerne om løftebrud vælte ned over Mette Frederiksen. Mest latterligt bliver det fra Venstre, hvor Sophie Løhde hoverende håner løftebruddet – samtidig med, at hun siger, at det er den rigtige beslutning at sænke beløbsgrænsen, hvilket Venstre har ønsket længe. Hun kritiserer altså regeringen for at træffe en beslutning, som Venstre har talt for. Det er bizart.

Og det er desværre nok noget, der kan betyde, at fremtidige regeringer fremadrettet vil få sværere ved at træffe de rigtige beslutninger.

Selvfølgelig ville det være bedst, hvis der slet ikke kunne være tale om løftebrud, men jeg tror faktisk, at politikerleden får mindst lige så meget næring af udtalelser som dem fra Sophie Løhde. Hvor man reducerer politik til drilleri og taktik i stedet for entydigt at rose, at den rigtige beslutning bliver taget.

Den forgangne valgperiode har vist, hvor hurtigt verden ændrer sig. Skulle en regering ikke have lov til at agere offensivt i forhold til krigen i Ukraine og hæve forsvarsbudgettet, fordi det ikke var en del af kontraktpolitikken, der blev fremlagt før valget? Skulle man ikke kunne agere på en coronakrise, fordi man havde lovet vælgerne andre prioriteringer før valget?

Selvfølgelig skal vores politikere have lov til at blive klogere, som verden ændrer sig. Selvfølgelig skal de kunne træffe beslutninger, der er rigtige i dag, selv om de måske ikke var rigtige engang. Snakken om løftebrud er en underskudstilgang, der er et levn fra kontraktpolitikken. Lad os nu se at komme videre.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.